Hlavní obsah

Každý muž by měl být feminista. Lidé to špatně chápou, tvrdí Bára Nesvadbová

Nesvadbová: Lidé feminismus špatně chápou. Kdyby se řeklo rovnoprávnost, tak se pod to podepíše každý.Video: Veronika Farářová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Je úspěšnou spisovatelkou fejetonů určených především ženám. O ženách píše i knihy a v jejich světě se dobře orientuje. Že bude úspěšná spisovatelka, ji ale nikdy nenapadlo.

Článek

„Dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla na označení spisovatelka, začínala jsem s novinovými fejetony a povídkami, pak si mě našla má vydavatelka,“ vzpomíná Nesvadbová na své začátky v rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi.

Od té doby přišlo mnoho úspěchů a napsala desítky knih, z nichž některé byly i zfilmované. Talent zřejmě zdědila po tatínkovi, úspěšném sci-fi spisovateli Josefu Nesvadbovi. Právě on byl paradoxně možná jejím největším kritikem.

„Byl to muž, kterého jsem nejvíc na světě milovala, ale on byl ke mně nesmírně kritický. Myslím, že kdyby teď četl mou tvorbu, tak by nezazněla slova pochvaly,“ odhaduje spisovatelka.

Módní ikona Nesvadbová v holinách: Co dělá slavná spisovatelka, když zrovna netvoří?

Moje místa: Bára Nesvadbová. Video: Veronika Farářová, Seznam Zprávy

Bára Nesvadbová je známá nejen svým spisovatelským talentem, ale také vytříbeným stylem. V barevném oblečení ji jen těžko potkáte, černá barva je jí vlastní už několik let.

„Černá barva jsou takové montérky lidí ve světě módy, na fashion weeku má málokdo na sobě jinou barvu. Určitě bych si na sebe nevzala růžovou, fialovou a žlutou,“ říká Nesvadbová, která v současné době chystá novou módní knihu.

Kromě módy má ale jasné názory i na postavení žen. „Slovo feministka má u nás příšerný význam. Lidé ho ale podle mě špatně chápou. Kdyby se řeklo rovnoprávnost, tak se pod to podepíše každý. Ženy na stejných pozicích by měly vydělávat stejně a ne o dvaadvacet procent méně než muži. Je divné, když otcovská je jen týden. Rodičovská dovolená by měla být opravdu rodičovská. Pokud už mají být stejná práva, tak musí být stejné povinnosti,“ vypočítává.

Jak snášela tvrdou kritiku svého otce? Jak prožívala svůj vleklý rozvod? A nezanevřela na muže, jak jí někteří vytýkají? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované