Hlavní obsah

Tatínek nebo maminka musí ráno ve čtyři nastartovat auto a dopravit dítě na závody, říká trenérka krasobruslení

Rozhovor s krasobruslařskou trenérkou Kateřinou Kamberskou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krasobruslení je olympijskou disciplínou - a to hned druhou nejtěžší. O tom, co vás čeká, pokud se rozhodnete ze svého dítěte vychovat krasobruslaře, mluvila ve studiu Rána na gauči trenérka krasobruslení Kateřina Kamberská.

Článek

S tréninkem krasobruslení by děti neměly začínat před dovršeným čtvrtým rokem života, tvrdí trenérka Kateřina Kamberská. Budoucího profesionála ale trenér mezi dětmi na první pohled nepozná. „Dá se poznat, jestli je dítě motoricky nadané nebo má specifický talent, jestli má cit pro rovnováhu na brusli - to všechno poznáte. Pozná se odraz i dynamika. Ale jestli malé dítě bude mít morální vlastnosti, to poznáte až po nějaké době,” říká trenérka. Dodává ale, že vždy je lepší začít s dítětem bruslit pod dohledem profesionálního trenéra.

Po třicítce už podle Kamberské pravděpodobně na olympijské zlato nedosáhnete. Pokud se ale rozhodnete vychovat krasobruslaře ze svého dítěte, bude to i pro vás znamenat radikální změny. „Pokud chcete, aby se dítě něčemu věnovalo naplno, tak tomu nějakým způsobem musíte ten rodinný život přizpůsobit,” říká Kamberská. Podle ní jde však o investici, která se vyplatí. Co všechno musí vaše dítě vydržet, než se z něj stane druhý Jevgenij Pljuščenko? A v kolika letech pomalu vrcholová kariéra končí? To se dozvíte v úvodním videu.

Olympijskému sportu se věnoval i Radek Hrdina. V rubrice Česko vstává navštívil bar, který se připravoval na dnešní semifinálový zápas Česka s Ruskem. Ten musel kvůli časovému posunu v jihokorejském Pchjongčchangu otevřít pro fanoušky mnohem dříve než obvykle.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované