Hlavní obsah

„Tátovi nevadí, že mu Češi tykají. My už to máme jinak.” Herečka Ha Thanh Špetlíková o střetu Čechů s Vietnamci

Ha Thanh Špetlíková: Tlak rodičů na děti, aby měly společenský úspěch a prestiž, je ve vietnamské komunitě obrovský. Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Provdala se za Čecha a dodnes kvůli tomu čelí nenávistným útokům. Její svatba přitom znamenala vzpouru proti požadavkům vlastní komunity. „Tradiční vietnamská svatba je demonstrace moci a peněz. Je to pěkná opičárna,” říká herečka Ha Thanh Špetlíková. Kritizovat ale dokáže i českou společnost.

Článek

V poslední době se mluví o generaci mladých Vietnamců, kteří zapustili kořeny v České republice, jsou úspěšní a přemýšlejí jinak než jejich rodiče. Patří mezi ně i první herečka vietnamského původu, která dostala hlavní roli v českém celovečerním filmu.

Ha Thanh Špetlíková hraje ve snímku Miss Hanoi policistku, díky níž její rasisticky smýšlející kolega poznává vietnamskou komunitu. Objevují se tam ta největší klišé o střetu Čechů a Vietnamců, včetně tykání prodavači ve večerce.

„Podobná klišé stále fungují,” říká herečka, se kterou tvůrci filmu konzultovali detaily z vietnamského prostředí. Do scénáře přispěla i několika rasistickými vtípky. Sama přiznává, že je jako herečka obsazovaná právě kvůli svému původu.

„Dělám si z toho už legraci. Říkám, že můj největší um je vypadat jako Vietnamka.” S předsudky se setkává ale také ve vlastní komunitě, kde si musela prosadit nejen to, že nepůjde studovat tradiční práva, ale i sňatek s Čechem.

Vztahy mezi českými Vietnamci a starousedlíky se podle ní vyvíjejí pomalu. „Film odráží realitu. Máme pocit, že jsme dál, ale pořád je to podobné.”

Ve vietnamské komunitě tak v poslední době rezonovala například tragédie na koupališti Lhota. Herečka si však nemyslí, že by se jednalo o příklad rasismu. „Šlo o lidskou lhostejnost. Kdyby ty ženy nebyly Vietnamky, možná by se tam lépe domluvily.”

S jakými nejhoršími předsudky se herečka známá také ze seriálu Ordinace v růžové zahradě setkává? Jak těžké je ve vietnamské komunitě vzbouřit se proti tradicím, které uznávají rodiče? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované