Hlavní obsah

Taxi může vzlétnout za pět let. Start-up získal 35 milionů dolarů

Foto: Lilium

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německá firma Lilium získala od investiční společnosti Baillie Gifford 35 milionů dolarů. Start-up za ně chce dotáhnout dopravní prostředek do finální podoby.

Článek

Německý start-up Lilium, který vyvíjí létající taxi, získal nového investora. Dostal 35 milionů dolarů, tedy 825 milionů korun, od investiční společnosti Baillie Gifford.

„Díky získaným financím dokážeme zvládnout náročnou ekonomickou situaci a jsme vděční, že se můžeme plně soustředit na své poslání,“ řekl finanční ředitel firmy Christopher Delbrück. Společnost Lilium musela kvůli koronaviru zpomalit výrobu.

Britská společnost Baillie Gifford se specializuje na projekty, které se zprvu mohou jevit příliš fantasticky. Po miliardáři Elonu Muskovi je největším investorem v automobilce Tesla. Společnost se sídlem v Edinburghu podporuje také Amazon, Spotify, Airbnb a SpaceX.

Prototyp létajícího taxi Lilium Jet má za sebou už několik úspěšných testovacích letů. Lilium proto plánuje dotáhnout výrobek do konečné podoby. „Na navrhování jednotlivých částí letadla pracuje 400 inženýrů ve dne v noci,“ řekl obchodní ředitel firmy Lilium Remo Gerber. Společnost by mohla taxi uvést do běžného provozu v roce 2025, její práci však nyní zpomalil koronavirus.

Lilium Jet má urychlit přepravu osob ve městech, taxi vzlétá a přistává vertikálně podobně jako helikoptéra. Díky tomu může přistát na malé ploše, což je pro městskou zástavbu ideální.

Aerotaxík funguje pouze na elektrický pohon, takže neprodukuje žádné emise a je tišší než motorová vozidla. Pohání ho 36 elektrických motorů umístěných v každém ze dvou párů křídel.

Taxi má dolet 186 kilometrů na jedno nabití, přičemž jeho maximální rychlost činí 300 kilometrů v hodině. Let Lilium Jet je pětkrát rychlejší než jízda autem a cesta z Londýna do Paříže by letadlu zabrala zhruba hodinu čistého času. Vzhledem ke vzdálenosti obou měst by musel taxík někde na půl cesty přistát a vyměnit nebo dobít baterie.

Služba Lilium Jet by měla fungovat na podobném principu jako Uber. Lidé by si taxi objednávali pomocí mobilní aplikace a existovala by síť přistávacích ploch. Lilium by účtovalo 70 dolarů (1 649 korun) za šestiminutový let z Manhattanu na Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho.

Před pěti lety společnost Lilium založili v Mnichově inženýři Daniel Wiegand, Sebastian Born, Matthias Meiner a Patrick Nathen. Firma zaměstnává 450 lidí. Podle generálního ředitele společnosti Lilium Wieganda je cílem společnosti vytvořit dopravní systém, který bude přístupný všem.

Reklama

Doporučované