Hlavní obsah

Taxify nesmí dál působit v Praze, rozhodl soud

Taxikáři mohou slavit dílčí vítězství nad konkurencí.

Reklama

Přepravní společnost Taxify nesmí dál jezdit v Praze, dokud nebude dodržovat zákonné podmínky pro taxi. Dnes o tom rozhodl Městský soud v Praze, podle kterého firma provozuje přepravní služby. Estonská společnost se může proti rozhodnutí odvolat.

Článek

Podle soudkyně Zuzany Čížkové Taxify poskytuje prostřednictvím své mobilní aplikace přepravní služby podle zákona o silniční dopravě, a tudíž se musí řídit pravidly pro taxislužby. Odmítla tvrzení firmy, že je pouze vývojářem aplikace a za její použití není zodpovědná.

Městský soud v souvislosti s Taxify řeší i jiný případ, ve kterém je žalující stranou společnost Liftago, a týká se fungování Taxify v dalších českých městech. Soud na začátku října vydal ve věci předběžné opatření, které Taxify dočasně zakazuje provoz služeb s nelicencovanými řidiči v Ostravě, Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích.

Firma ovšem s odvoláním na svou pozici provozovatele platformy, nikoli přepravy, nadále jezdila i s řidiči bez taxikářské licence, za což dostala od soudu pokutu 590 000 korun. Od prosince společnost v těchto městech licence vyžaduje. O předběžné opatření, které by zakazovalo fungování společnosti i v Praze, v minulosti žádali také pražští taxikáři, soud jim však nevyhověl.

Taxify začala v Česku fungovat v srpnu 2015. V Praze podle údajů společnosti využívá aplikaci několik stovek aktivních řidičů. V dalších městech začala služba fungovat od letošního července.

Reklama

Související témata:

Doporučované