Hlavní obsah

Doprava v Praze kolabovala. Taxikáři přitvrdili a blokovali nábřeží. Trasu kvůli policii až do poslední chvíle tajili

Záznam živého přenosu: Taxikáři pokračovali v protestu, trasu tajili do poslední chvíle.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Taxikáři protestující kvůli Uberu už potřetí vyjeli do pražských ulic. Protestní jízda kolony taxikářů komplikovala dopravu mezi Rudolfinem a Žofínem.

Článek

Po víkendové přestávce dnes třetím dnem v Praze pokračovaly protesty řidičů taxi proti - z jejich pohledu - nelegálním praktikám alternativních přepravních služeb, jako je například Uber.

Ve čtvrtek a v pátek taxikáři stovkami vozidel zpomalovali několik hodin dopravu v centru Prahy, dopravní situaci však zásadně nezhoršili. Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1400. Na Strahově se v pondělí taxikáři sešli ve 14 hodin. Odtud poté vyrazili do města, kde blokovali nábřeží a přilehlé okolí.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že Uber je pro ně nekalou konkurencí.

Vadí jim, že řidiči Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. „Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům,“ řekla ČTK Venclová.

Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protestující taxikáři minulý týden chtěli mluvit s ministry a premiérem v demisi Andrejem Babišem. Tiskový odbor Úřadu vlády v neděli odpoledne na dotaz ČTK uvedl, že Babiš pozvání dosud nedostal. Venclová řekla, že oficiálně bude ke schůzce vyzván právě v pondělí.

Reklama

Doporučované