Hlavní obsah

Taxikáři budou opět stávkovat, protesty chystají na 8. února

Nátlaková skupina sestává z 6 tisíc řidičů.

 

Reklama

Na šest tisíc taxikářů se má zúčastnit plánované stávky proti provozovatelům nelegálních taxislužeb. Protest začne 8. února.

Článek

Od 8. února chystají taxikáři další stávku proti alternativním dopravním službám jako Uber nebo Taxify. Ty fungují na principu sdílené ekonomiky a jejich řidiči proto nepodléhají pravidlům pro běžné taxislužby. Do protestní akce se má zapojit šest tisíc řidičů.

Akci organizuje Sdružení českých taxikářů spolu s Asociací koncesionářů v taxislužbě. Podle nich jsou protesty důsledkem čtyřleté pasivity české vlády, která jen přihlížela naprosté destrukci hospodářské soutěže. Uvádějí také, že nejznámější alternativní taxislužba Uber nemá v České republice ani vlastní sídlo. Její řidiči zde navíc neplní daňové povinnosti.

Taxikáři proti údajné nelegálnosti sdílené ekonomiky v dopravě protestovali už na podzim. Pražská primátorka Adriana Krnáčová však jejich stížnost opakovaně odmítla. Podle ní využívají účastníci protestu středověké metody a magistrát se jimi nenechá zastrašovat.

Pořadatelé stávky dodávají, že pokud vláda nepodnikne okamžité kroky ke zjednání nápravy, budou protesty trvat nepřetržitě.

Reklama

Doporučované