Hlavní obsah

Tchaj-wan a Japonsko zasáhne tajfun Trami, takhle vypadá z vesmíru

Mezinárodní vesmírná stanice zachytila unikátní fotografie tajfunu Trami.Video: Renáta Matoušková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Na Japonsko a Tchaj-wan míří tajfun Trami. Unikátní fotografie zachytil astronaut Alexander Gerst z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Článek

Obyvatelé Japonska a Tchaj-wanu mohou v nejbližších dnech očekávat náraz tajfunu Trami. Jeho příchod zaznamenali astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice. Německý astronaut Alexander Gerst ke svým fotografiím na Twitteru uvedl: „Jako kdyby někdo vytáhl ze země obrovskou zástrčku.”

Trami svou silou spadá do páté, nejsilnější, kategorie. Tento rok je to již pátý tajfun o takové síle vyskytující se ve vodách Pacifiku. A již druhý za dva týdny. Supertajfun Mangkhut zdevastoval Filipíny, Hongkong a pobřeží Číny. Předtím se Japonsko potýkalo s tajfunem Jebi.

Podle posledních předpovědí zasáhne tajfun sever a střed Tchaj-wanu a japonské ostrovy Rjúkjú. Meteorologové však stále čekají, jakým směrem se bouře nakonec vydá. Od japonského souostroví by pak mohl tajfun zamířit ještě k ostrovu Kjúšú.

Bouře se teď pohybuje rychlostí okolo 140 km/h. Předpokládá se, že tajfun cestou k ostrovům na své síle ztratí, nebude to však tolik, aby za sebou nezanechala ničivé následky.

Před příchodem Trami mohou obyvatelé Tchaj-wanu a Japonska očekávat prudké deště. Tajfun Trami zasáhne zemi jen pár týdnů po bouři Mangkhut, která zabila více než 100 lidí.

Reklama

Doporučované