Hlavní obsah

Tchaj-wan čeká referendum o právech homosexuálního manželství. Příznivci a odpůrci pořádají pochody napříč ostrovem

Na Tchaj-wanu se pořádají pochody pro i proti homosexuálním sňatkům.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

V sobotu se koná na Tchaj-wanu referendum. Rozhodne se v něm o právech manželů stejného pohlaví. Už v květnu minulého roku o něm rozhodl ústavní soud, výsledek ale zvrátila petice konzervativních skupin. Znění zákona, které konzervativci navrhují, považují příznivci homosexuálních sňatků za diskriminaci.

Článek

V sobotu 24. listopadu čeká Tchaj-wan referendum ohledně práv homosexuálů na uzavření manželství. Ústavní soud loni v květnu potvrdil stejnopohlavním párům, že mohou uzavírat sňatek. Konzervativní skupiny však svou peticí zvrátily výsledek v celostátním referendu.

Nejvyšší soud má možnost legalizovat homosexuální páry do května 2019. Tchaj-wan však zůstává rozdělen v názoru na to, zda by se to mělo uskutečnit změnou občanského zákoníku, nebo vytvořením samostatného zákona.

Konzervativci navrhují samostatný zákon, což někteří považují za diskriminaci. Příznivci zlegalizování homosexuálních sňatků věří, že návrh konzervativců vylučuje homosexuální manželství a nestaví ho do stejné roviny jako to heterosexuální.

Referendum obsahuje pět otázek. Čtyři z nich se týkají sňatku homosexuálních párů. Pátá otázka se zaměří na zavedení povinného vzdělávání o rovnosti mužů a žen ve školách.

Aby referendum bylo platné, musí pro zlegalizování sňatků párů stejného pohlaví hlasovat 25 procent legitimních voličů. Vláda pak podle výsledku navrhne zákon.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen ve své prezidentské kampani v roce 2016 slibovala rovnost všech manželství. Od té doby je kritizována ze strany konzervativních skupin pro postup, který v této věci učinila.

Reklama

Doporučované