Hlavní obsah

Tchaj-wan simuloval útok nepřítele, obává se čínského napadení

Tchaj-wan zakončil dvoudenní cvičení bojových jednotek.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Tchaj-wan cvičil bojové jednotky proti možnému útoku nepřítele. Ostrov se obává čínského tlaku na zrušení jejich autonomie a násilného připojení k pevnině.

Článek

Tchajwanské bojové jednotky zakončily dvoudenní cvičení. V něm se vojáci zaměřili především na taktiku boje s nepřítelem kvůli vyostřeným vztahům s Pekingem.

Simulací boje proti nepříteli se Tchaj-wan připravuje na možný konflikt s Čínou, která usiluje o zrušení autonomie ostrova. I když má Tchaj-wan neboli Čínská republika vlastní vlajku i administrativu, OSN ho přestala v roce 1971 uznávat. V lednu řekl čínský prezident Si Ťin-pching, že pokud bude Tchaj-wan nadále usilovat o svou nezávislost, je ochoten použít i sílu, aby Čína znovu získala kontrolu nad ostrovem. „Čína musí být sjednocena,” dodal Si Ťin-pching v projevu.

Tchaj-pej se armádním cvičením snaží zlepšit bojeschopnost svých vojáků a uklidnit obyvatele před nadcházejícím Novým lunárním rokem, který nastane 4. února.

Dvoudenní simulace se zúčastnily letecké, námořní i dělostřelecké jednotky, které se bránily proti útoku nepřátelských sil. Pro výcvik použila armáda k odpalování munice i helikoptéry, cisterny nebo raketomety. Na obloze se proletěly i stíhací letouny Mirage. Kvůli zvýšené aktivitě čínských leteckých sil kolem ostrova se tchajwanská armáda zaměřuje na nácvik akce flotily stíhaček.

„Cvičíme naše jednotky v různých podmínkách a zkoušíme živé situace znovu a znovu na jiných místech bojiště,” řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva obrany Čchen Čchun-čch‘. Podle něj teď jediné, co armáda může udělat, je cvičit své jednotky, aby více zdokonalily své schopnosti a aby během války věděly, jaký je jejich úkol.

V předešlých dnech navíc Pentagon Tchaj-wan varoval, že jeden z nejlepších zbraňových systémů vlastní právě Čína – a může mít v budoucnu v úmyslu na Tchaj-wan zaútočit.

Reklama

Související témata:

Doporučované