Hlavní obsah

Tchaj-wan ze strachu před Čínou nakupuje stíhačky

Tchaj-wan ze strachu před Čínou nakupuje stíhačky.Video: Petr Juna , AP

 

Reklama

Až 66 nových stíhaček plánuje nakoupit tchajwanská armáda od Spojených států. Reaguje tak na zvyšující se tlak Pekingu, který často podniká letecké mise v blízkosti ostrova.

Článek

Další země se ze strachu před nejlidnatějším státem rozhodla nakoupit modernější vojenské vybavení. Po Indii se k tomuto kroku odhodlal i Tchaj-wan, který v současné době jedná s USA o možnosti nákupu nových stíhaček. Pravděpodobně by se podle AP jednalo o modely F-15, F-18, F-16 a možná i supermoderní F-35, náměstek ministra obrany však konkrétní stroje nepotvrdil. „Bude záležet na tom, jaké modely nám Spojené státy nabídnou, my si z nich pak vybereme,“ uvedl Šen I-ming pro AP.

Čína dlouhodobě neuznává samostatnost Tchaj-wanu a prezident Si Ťin-pching dokonce v lednu odmítl vyloučit použití síly proti snahám o nezávislost ostrova. I proto se tchajwanské ministerstvo obrany rozhodlo posílit vzdušnou obranu země. Podle japonského deníku Nikkei by tento obchod mohl ještě více ochladit již tak dost napjaté vztahy mezi Pekingem a Washingtonem. Čína totiž údajně nenese dobře dodávky zbraní, které právě USA Tchaj-wanu poskytují.

Americké námořnictvo v únoru letošního roku rozmístilo dvě válečné lodě do Tchajwanského průlivu s cílem čelit čínské expanzi v Jihočínském moři. Od roku 2010 Pentagon poskytl Tchaj-wanu zbraně za 15 miliard dolarů (342 miliard Kč). Tlak, který Čína proti ostrovnímu státu vytváří, se stupňuje zejména od roku 2017. Peking již dříve nevyloučil, že je ochoten bojovat, zřejmě i silou. Snaží se tak, aby se Tchaj-wan stal součástí Číny stejně jako Hongkong nebo Macao.

Reklama

Související témata:

Doporučované