Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu došlo k první legální svatbě homosexuálů v Asii, během dne jich budou další stovky

Tchaj-wan se stal první asijskou zemí, která povolila sňatky homosexuálů.Video: Jana Lipská, AP

 

Reklama

Na Tchaj-wanu byly v pátek oddány první dva stejnopohlavní páry – dva muži a dvě ženy. Informovala o tom agentura AFP s tím, že úřady ještě v průběhu dneška očekávají několik set dalších homosexuálních svateb. Ostrovní stát se stal první zemí v Asii, která sňatky homosexuálů legalizovala minulý týden, nyní příslušný zákon vstoupil v platnost.

Článek

Tchajwanský parlament schválil zákon, který povoluje manželství osob stejného pohlaví, 17. května. Nová pravidla nicméně mohla vstoupit v platnost až po podpisu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen. Páry tvořené osobami stejného pohlaví mají nově plná manželská práva v oblastech, jako jsou daně, pojištění a péče o děti a dostali také omezenou možnost adopce dětí.

První homosexuální manželství na Tchaj-wanu uzavřeli muži, kteří se seznámili na vysoké škole, druhé scenáristka a umělkyně. Úřady očekávají, že bude dnes oddáno 300 homosexuálních párů, z toho polovina v hlavním městě.

Na Twitteru svou radost vyjádřila americká komička a herečka Ellen DeGeneresová, která od svého coming outu velice otevřeně podporuje práva homosexuálů.

Tchaj-wan se těší pověsti země s otevřenou společností. Vstřícný homosexualitě je už od 90. let. Každoroční pochod s názvem Gay Pride v hlavním městě Tchaj-peji patří k největším v Asii.

Reklama

Související témata:

Doporučované