Hlavní obsah

Tchajwanský ministr se omluvil a pak rezignoval. Kvůli masivnímu výpadku elektřiny

Největší tchajwanská elektrárna přerušila dodávku do 80 procent všech domácností. Ministr hospodářství rezignovalVideo: AP

 

Reklama

V úterý večer postihl většinu ostrovního státu Tchaj-wan mohutný výpadek elektřiny. Bez proudu se ocitlo 80 procent tamních domácností. Ministr hospodářství kvůli incidentu složil svou funkci.

Článek

Tchajwanci si v úterý večer zažili doslova černou hodinku. Po tmě chodili ulicemi, bloudili nákupními centry. Jiní uvízli ve výtazích nebo se pořádně zapotili, když jim vypadla klimatizace. Nebývale rozsáhlý výpadek elektřiny zhasl i světelnou signalizaci a na silnicích tak vznikal zmatek.

Přerušení dodávky plynu vyřadilo z provozu šest generátorů největší tchajwanské elektrárny. Bez proudu se tak ocitla většina ostrova, konkrétně 80 procent tchajwanských domácností.

Přestože se ministr hospodářství Li Čch’-kung obyvatelům omluvil, na svou funkci rezignoval. Potíže zdůvodnil technickým výpadkem. Agentura AP ale informuje o lidské chybě. Pracovník elektrárny měl údajně přerušit dodávku plynu a právě tak vyřadit generátory z provozu. Zásobování elektřinou se podařilo obnovit ještě v průběhu úterního večera.

Reklama

Doporučované