Hlavní obsah

TechMIX: Ty nejlepší technologie pod stromeček? Mikroskop i on-line kurzy

Reklama

Přečtěte si ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí komentáře a postřehy ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás výběr zaujme, přihlaste se k jeho odběru.

Článek

Vánoční svátky jsou za dveřmi a od nás technických novinářů se logicky čeká, abychom aspoň jednou za rok byli užiteční a poradili nějaké dárky pod stromeček. Něco technického, užitečného, neotřelého a ne moc drahého. A také by to mělo dlouho vydržet a ideálně být k objednání přes mobil ještě během servírování bramborového salátu.

Protože se těch dotazů sešlo opravdu hodně, řekl jsem si, že přeci jen i letos nějaké tipy zkusím sestavit. Poprosil jsem o pomoc i pár dalších lidí a sestavil stručný seznam. Berte to čistě jako inspiraci, nikoli recenzi.

Nehynoucí klasikou jsou různé stavebnice. Vede nejspíš Lego, a to jak klasické, tak i nová robotická stavebnice Lego Boost. Obrňte se trpělivostí, jednotlivé kostičky jsou opravdu malé, ale výsledek stojí za to a udělá radost nejen dětem 7 až 12 let, kterým je stavebnice primárně určena. Je doplněna i aplikací, která vás nejen krok po kroku (a ve 3D) provede komplikovanou stavbou, ale umožní vám pak následný výrobek programovat.

Další často doporučované sady: kovový Merkur, dřevěná Kapla, umělohmotná Gravitrax, pokročilý Turing tumble nebo virtuální Minecraft.

Pro děti i dospělé mohu vřele doporučit digitální mikroskop. Je to fascinující hračka s přesahem do světa vědy a techniky, podporuje zvědavost a kreativitu. Podívejte se na moji recenzi čtyř levných mikroskopů.

Výhody a nástrahy on-line dárků

Na poslední chvíli nejspíš nic z toho neseženete, a tak můžete sáhnout po dárcích virtuálních. U nás v rodině se hodně dává předplatné. Předplácíme si on-line deníky a magazíny a několik tištěných časopisů. Ale předplatit si můžete i různé služby, třeba Netflix, Spotify, YouTube Premium, HBO nebo Amazon Prime.

Jen si nezapomeňte zjistit podmínky prodloužení předplatného, aby vás pak nepřekvapilo zvýšení ceny po počáteční slevové akci. A schválně si projeďte svůj PayPal účet, výpis transakcí na kreditní kartě nebo přehled předplatných ve vašem mobilním telefonu.

Já takhle občas při nepravidelném auditu najdu věci, o kterých vůbec nevím, že je platím. Firmy nemají motivaci vás na pravidelné automatické prodloužení předplatného nijak hlasitě upozorňovat. Naopak, dokud vaše kreditka funguje, jejich vítězná strategie je dělat mrtvého brouka.

Minulý rok jsem měl dobré i špatné zkušenosti s on-line školeními. Špatné obvykle tehdy, když jsem se o školení přes obrazovku pokoušel: Zoom a Google Meet mi stále dělají různé naschvály a odskáčou to studenti, kteří jsou pak připraveni o moje třeskuté vtipy, kterými jinak přednášky zpestřuji… no, možná je to tak vlastně pro všechny lepší.

Každopádně když chcete někomu kupovat školení, věnujte jim raději poukaz, než že byste rovnou koupili konkrétní kurz. Vybrat on-line kurz tak, aby zapadl do představ obdarovaného, je opravdu těžké. Já například rád doporučuji kurz webového programování na udemy.org, vím ale, že nebude vyhovovat každému.

Zajímá vás přehled těch nejzávažnějších hackerských útoků uplynulého roku nebo prognózy dopadu varianty omikron? Přihlaste se k odběru newsletteru TechMIX a budete ho v plné verzi dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované