Hlavní obsah

Akcie Meta se rekordně propadly. Facebook stagnuje, peníze žere šéfova vize

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Provozovatel dvou největších sociálních sítí zaznamenal rekordní ztrátu.

Reklama

aktualizováno •

Nepříznivé výsledky podnikání firmy Meta se odrazily i na poklesu akcií. Počet uživatelů Facebooku sice stoupá, ale investory to příliš neuklidnilo. Obávají se i vysokých nákladů na „Markův projekt“ virtuálního světa.

Článek

V reakci na oznámení čtvrtletních hospodářských výsledků oslabily akcie Meta o více než 25 procent. Ztráta byla zřetelná už během včerejšího obchodování na burze, před zavřením burzy skončila na 128 dolarech za akcii. Po dnešním otevření v 15:30 našeho času pak cena začala na 98 dolarech za akcii.

Pokračuje tak pád ceny, který začal už v únoru 2022. Cena akcií se tak nyní dostala na úroveň z ledna roku 2016, je tedy nejnižší za posledních více než šest let.

„Naše komunita se stále rozrůstá,“ ujistil nicméně Mark Zuckerberg, zakladatel a generální ředitel společnosti Meta. „Ačkoli se v krátkodobém horizontu potýkáme s problémy v oblasti příjmů, máme předpoklady k tomu, abychom se vrátili k silnějšímu růstu.“ Investoři si ale nemyslí, že jde o problémy krátkodobé.

Společnost Meta je jednou z největších firem světa. Provozuje sociální sítě Facebook a Instagram a také komunikační síť WhatsApp, které mají společně záběr přes tři miliardy aktivních uživatelů měsíčně. A v posledním čtvrtletí počet uživatelů dále narostl, i když jen o 4 %, tedy mnohem méně, než bylo u Facebooku v minulých letech zvykem.

Klesl zisk, uživatelé stagnují

Tržby firmy Meta se v posledním kvartálu snížily o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 27,4 miliardy dolarů.

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard Kč).

Společnost Meta ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby 30 až 32,5 miliardy dolarů.

Markův Metaverse je drahý

Velký podíl na sníženém zisku mají vysoké výdaje za sekci virtuální reality (tzv. Reality Labs). Jedná se o velký sen Marka Zuckerberga: metavesmír, neboli metaverse. Virtuální svět, ve kterém se mají lidé pohybovat, spolupracovat, tvořit a bavit se. Jde o vizi, kterou Zuckerberg podtrhl i změnou jména firmy na Meta.

Zatím se ale metaverzu příliš nedaří. V pilotním projektu Meta Horizon Worlds je zatím méně než 200 tisíc uživatelů. V tuto chvíli přitom predikce firmy Meta počítaly s půl milionem aktivních uživatelů. Pomocí nástroje můžete v tomto systému stvořit vlastní „svět“, většinu z nich ale nikdy žádní návštěvníci nenavštívili, a jen 9 % těchto „světů“ přivítalo za dobu své existence aspoň padesát lidí. „Prázdný svět je smutný svět,“ shrnuje interní zpráva situaci. A kritici si stěžují, že to Zuckerberg s investicemi do projektu přehání. Divize virtuální reality spolkla už přes 15 miliard dolarů (375 miliard korun), což je pro představu více než hrubý domácí produkt Arménie.

„Chápu, že spousta lidí může s touto investicí nesouhlasit,“ řekl. „Ale z toho, co mohu říci, si myslím, že to bude velmi důležitá věc, a myslím, že by bylo chybou, kdybychom se nezaměřili na žádnou z těchto oblastí, které budou podle mého názoru pro budoucnost zásadně důležité.“

Blíží se velké šetření?

Podnikání firmy Meta ohrožuje řada dalších problémů. Patří mezi ně silná konkurence čínské sociální sítě TikTok, které se daří oslovovat mladší publikum po celém světě. Tržby firmy Meta negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS. Firma Apple původně Facebooku nabídla možnost rozdělit se o zisky z reklamy. Když Facebook nesouhlasil, Apple jej odřízl od možnosti cílených reklam.

V září 2022 Zuckerberg zastavil najímání nových lidí. A vrchní personalistka firmy Meta, Lori Golerová zaměstnance varovala, že rozpočty pro příští rok budou „napjaté“.

Potíže ale nemá jen Meta. Relativně pesimistické jsou aktuální výsledky také u dalších technologických firem. „Investoři byli v posledních dnech konfrontováni s neuspokojivými výsledky dalších gigantů, včetně firem jako Microsoft, Snap nebo Alphabet, společnosti provozující Google,“ všímá si Wall Street Journal.

Microsoft oznámil, že u své cloudové divize Azure očekává zpomalení růstu, a také Google a Amazon hlásí pesimističtější výhledy. „Na straně firem pozorujeme určitý tlak na snížení rozpočtu,“ řekl Yahoo Finance Brent Bracelin, analytik společnosti Piper Sandler. „Rozhodně nelze říci, že cloudové podnikání je imunní vůči tržním trendům. Začínáme pozorovat první problémy.“

Reklama

Doporučované