Hlavní obsah

Izraelský start-up přišel s od-tiskárnou. Chce ještě víc recyklovat papír

Podívejte se na od-tiskárnu. Izraelský start-up chce ještě víc recyklovat papír s novou technologií. Video: Jan Marek

 

Reklama

Potisknutý papír může hned zamířit k dalšímu tisku. Nová technologie podniku z Blízkého východu umožňuje až několikanásobně odstranit už nanesený inkoust a ušetřit tak suroviny nutné k vyrobení nových archů.

Článek

Vypadá jako běžná tiskárna, ale funguje naopak. Start-up Reep Technologies z Izraele přišel s technologií schopnou zbavit potištěný papír inkoustu. Znovu čistý se prý zpět do oběhu může takto vrátit až desetkrát.

Podle firmy by mohl její vynález fungující na principu laserového procesu umožnit výraznou redukci spotřeby papíru a s tím i šetřit lesy a ulevit životnímu prostředí. Říká tomu „cirkulární tisk“.

„Současný trh funguje opravdu spíše jako lineární tiskárenský průmysl. A náš cíl je to změnit v rámci celého trhu, ale teď se zatím soustředíme na segment dodavatelů pro kancelářské firmy,“ uvedl pro agenturu AP radní a CEO izraelské společnosti Barak Yekutiely.

Firma cílí na celý trh

Papír zůstává důležitou součástí života lidí i v současném digitálnímu věku. A start-up Reep Technologies by podle svého vyjádření nakonec rád změnil kompletní trh. Jeho technologie s ním prý kompatibilní je. Údajně také jako první od-tiskárenská metoda získal skóre 100 procent od německé asociace Ingede, která se recyklováním rovněž sama zabývá.

„Zveme všechny výrobce papíru na světě, aby přijali označení znovupotisknutelného papíru. Všechny je můžeme zásobit vybraným provedením, které by mohli aplikovat a tím by získali novou značku. Nejsem si sice jistý, zda je to v jejich nejlepším zájmu, protože už jsou přizpůsobení na lineární model, kde toho vyrábí a prodávají víc, ale myslím, že to je trh, který se potenciálně s touto technologií může změnit,“ dodal šéf firmy.

Papír se už recykluje. Firma chce ulevit přírodě

Podle zprávy Evropské rady pro recyklaci papíru (EPRC) se v roce 2020 už skoro 74 procent všeho papíru i kartonu spotřebovaného v Evropě recyklovalo. Což naznačuje, že tiskárenský průmysl zřejmě neplýtvá tak, jak naznačuje nová izraelská technologie.

„Ono to jako by říká, že se všechen papír, který použijeme, prostě vyhodí, což se neděje. Většina, opravdu velké procento, se ve skutečnosti recykluje. Takže tu nějaký prvek cirkulární ekonomiky už máme,“ doplnil Michael Walker, editor časopisu Digitální tiskař.

Reep Technologies se však stále drží argumentu, že tiskárenský průmysl nejenže také přispívá k odlesňování, ale spotřebovává i velké množství vody, energie a vypouští i skleníkové plyny.

„Znamená to, že nemusíme dál kácet stromy a ušetříme také všechny zdroje, které v běžném procesu jinak obvykle spotřebujeme,“ vysvětlil Yekutiely.

Kdy budou od-tiskárny dostupné?

Na možné začlenění od-tiskáren na trh v širším měřítku si však budou lidé muset ještě nějaký čas počkat a potištěný papír dál nejlépe třídit k jeho další recyklaci.

„Soudě podle životního cyklu tohoto typu produktů, byste mohli vyhlížet horizont asi někde mezi dvěma až pěti lety,“ dodal Walker.

Vlastní tiskárnu odstraňující inkoust z potištěných papírů vyvinul i známý japonský výrobce Toshiba. Jeho technologie však používá metodu zahřívání a především funguje pouze na vlastní odstranitelný inkoust modré barvy, ve kterém tiskne zase jiná „Eco“ tiskárna od tohoto stejného výrobce.

Společnost tak uzavřela tuto možnost ve svém vlastním obchodním kruhu.

Reklama

Doporučované