Hlavní obsah

Je Den Star Wars i světelných mečů. Ty skoro pravé nabízí za 20 tisíc i Češi

Prohlédněte si na Den Star Wars ty nejrealističtější lightsabery na trhu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Fanoušci kultovních Hvězdných válek slaví. Na čtvrtý květnový den připadá neoficiální svátek oblíbené sci-fi ságy. Loni je šéf značky Disney nadchl pro nový světelný meč. Proč ho nelze koupit a je opravdu nejlepší?

Článek

Přesně před rokem způsobila společnost Disney poprask. Na Den Star Wars – 4. května čili May the 4th – ukázala dosud nejrealističtější repliku tzv. lightsaberu, tedy populárního světelného meče, který sci-fi filmy a seriály proslavily.

„Tohle je zbraň rytířů Jedi. Ne tak nemotorná jako blaster. Elegantní zbraň z více civilizovaných časů,“ řekla už téměř před 45 lety jedna z hlavních postav, Obi-Wan Kenobi, v prvním dílu filmové ságy s podtitulem Nová naděje.

Disney meč loni představil z jednoduchého důvodu. Chtěl fanoušky co nejvíc zaujmout a přilákat na novou atrakci v zábavním parku na Floridě: tematickému hotelu Galactic Starcruiser, kde pokoje pro dva na dvě noci stojí 4809 dolarů.

Údajně nejrealističtější světelný meč se při souboji prý může zlomit

Fanoušky Hvězdných válek ale víc zaujal právě odhalený světelný meč. Doufali, že doplní i jiné repliky prodávané pod značkou Disney. Jako třeba ty z tematického areálu Galaxy's Edge. Jejich cena se podle modelu pohybuje zhruba od 200 do 400 dolarů. A návštěvníci parku mají dokonce možnost si lightsaber sami v jedné z dílen i složit.

Loni v květnu představený kousek s vysouvací čepelí ale není ke koupi. Používat jej může jen personál, který vystupuje v show pro návštěvníky. Není totiž zase tak dokonalý.

„Docela cool, že? Je pravý. Tenhle ale patří Rey. Dovolila mi, abych si ho půjčil. Ale budeme jí ho muset vrátit. Takže ho Rey vrátím. Bobby, všechno nejlepší,“ uvedl na fanouškovském srazu loni v listopadu při opětovné ukázce meče Josh D'Amaro, předseda divize parků, zážitků a produktů společnosti Disney.

Speciálně patentovaná rekvizita údajně funguje na bázi svinovacího kovového metru – a tudíž kvůli možnému lámání neslouží pro účely soubojů. Při ukázkách v zábavním parku se tak figurantka po vysunutí vždy na chvíli ztratí a do šermu se pak zřejmě vrhá s běžnou replikou. Tu si mohou v parku vyzkoušet či zakoupit také sami hosté.

Na trhu se ale objevují i makety mečů s označením Neopixel. Sice od neoficiálních výrobců, co do kvality prý ale předčí i ty franšízové. A jsou tak patrně nejrealističtější.

Neopixel meče s jedinečnými efekty od soukromých výrobců odolají i v duelu

Přesným replikám i lightsaberům upraveným na přání vévodí v žebříčcích americká firma Sabertrio. Ten nejlevnější se zvukovými efekty nabízí za 280 dolarů. Nejdražší ale dosáhne i na 600. Neopixely přitom vynikají pokročilejší technologií.

Oproti běžným lightsaberům vyplňují čepel v celé délce LED diody. Ta pak disponuje větší svítivostí i řadou efektů včetně plynulého vysouvání. Rukojeť potom slouží jako mozek celého meče. Jsou v ní senzory pohybů i nárazů. A zvukově tak reaguje třeba i na nárazy při soubojích. Stejně jako propojený tubus světelně, jak lze vidět v úvodním videu tohoto článku. Sabetrio má ale pro svou oblíbenost stále vyprodáno.

Jak už to ale bývá – snad každý americký výrobce má svého konkurenta také v Číně. A ne jinak tomu je i u světelných mečů Neopixel. Řeč je o firmě DamienSaber. Ta už ukázala i proces výroby. Patří do něj jak běžné CNC frézky, tak samozřejmě práce s polovodiči. Od svého založení v roce 2020 už prodala víc než pět milionů lightsaberů. Ročně utrží od 2,5 do pěti milionu dolarů a expeduje do 124 zemí. Včetně Česka.

Nejrealističtější lightsabery se prodávají i v Česku

V tuzemsku její levnější varianty lightsaberů Xenopixel nakupuje a prodává e-shop Chladné zbraně. Neopixely i běžné verze RGB (jak se meče někdy označují podle jeho barev red, green, blue) si nechává zakázkově vyrábět v blíže nespecifikované, specializované továrně. Jeho ceny se ale vlivem zaoceánské dopravy i customizace balení nebo nabízeného servisu dostávají asi na 18 až 27 tisíc korun za ty nejkvalitnější „neo“ kousky.

Zájem o Neopixely i tak každým rokem roste. Ještě před čtyřmi lety tuzemský e-shop prodal 700 kusů. O rok později už to bylo 780, pak 850 a loni 990 mečů. Xenopixely s cenou od sedmi do 12 tisíc korun zařadil do prodejů až letos. Coby levnější obdoba jsou prý o něco oblíbenější. Zatím jich prodal asi 500. Fungují na stejné technologii, a zvládnou tak i stejné efekty. Rukojeti mečů ale nejsou designově provedené podle Star Wars filmů, a nelze tak mezi nimi třeba nalézt žádné přesné repliky.

„Samozřejmě nejprodávanější světelné meče jsou s technologií RGB, protože cenovka této technologie je nejnižší,“ uvedl pro SZ Byznys za český internetový obchod Michal Hazuka.

Chladné zbraně jako jediná česká firma nabízí i technický servis lightsaberů a také zprostředkuje kurzy soubojů.

Světelné meče v kvalitě Neopixel lze ale v Česku sehnat ještě levněji. Montovat je ze zvlášť nakoupených dílů začal před rokem třeba Zdeněk Herzán z Plzně. Součástky povrchově upravuje a kostru rukojeti si modeluje v CAD programu a tiskne na 3D tiskárně sám. Dnes vyrábí jeden kus za měsíc. Díly prý v poslední době asi o třetinu zdražily. I tak ale lightsabery prodává s cenou okolo 12 tisíc korun za kus.

Reklama

Doporučované