Hlavní obsah

„Lidi fascinují i děsí.“ ČVUT do neděle ukazuje nejmodernější roboty

Ukázka z přípravy a prvního dne Signal Festivalu, ČVUT Karlovo náměstí, Praha 2022Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vidí roboti svět? Jak vidí lidé roboty? Obojí si můžete do neděle 16. října vyzkoušet na výstavě na pražském Karlově náměstí. Na pódiu se tu v noci prohánějí roboti, kteří barevně svítí podle toho, jak publikum skáče.

Článek

„To muselo dát práce. Přitom taková blbost, že jo?“ Výzkumník, technik, kutil a pedagog Jiří Zemánek z FEL ČVUT v Praze tuto větu z české komedie Pelíšky zřejmě slýchá často. Za sebou má ostatně už několik projektů, které vynalézavým způsobem pracují se světlem. Třeba laserem malovaná stroboskopická vejce, která ukázal i Shakiře.

Tentokrát ale světelný projekt – na kterém Zemánek pracoval spolu s velkým týmem – uvidí na vlastní oči mnohem více lidí. Jejich „Forum Robotum“ je součástí pražské světelné výstavy Signal Festival. Pódium na nádvoří Českého vysokého učení technického na Karlově náměstí je teď po tři noci za sebou dějištěm neobvyklého setkání pokročilých robotů a překvapených diváků.

Barva na přání

„Původně jsme zvažovali, že by si roboti lidi fotili a my pak na plátně návštěvníkům ukazovali, jak z jejich pohledu vypadají,“ popisuje Zemánek, který působí jako kurátor výstavy a stará se o propojení umělecké a technické stránky. Autorem nápadu byl architekt Petr Vacek, o vizuální stránku se stará režisér Vojtěch Leischner.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Diváci mohou svým pohybem ovlivnit, jakou barvou budou roboti na pódiu blikat.

Nakonec ale organizátoři zvolili hravější míru interakce. Na plátně nad pódiem je vidět záběr z trojrozměrného „laserového radaru“, do kterého jsou vykresleny tři barevné krychle. Hemžením a skákáním v těchto krychlích pak přihlížející publikum vstupuje do expozice, protože tak přímo ovlivňuje barvu LED světélek, která jsou na roboty přidělaná.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

V popředí čtyřnohý robot Spot od Boston Dynamics, v pozadí druhý, s chapadlem. A na pozadí je plátno, které ukazuje 3D obraz sestavený na základě dat z laserového radaru LIDAR.

Krásné, ale i děsivé

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT samozřejmě roboty nemají (jen) jako nosiče světelných dekorací. Používají je pro výzkum a vývoj vlastních řešení. A třeba jejich nejznámější čtyřnohý robot – Spot od firmy Boston Dynamics – jim pomohl k úspěchům v mezinárodní soutěži DARPA.

Zatímco osvětlení robotů je v gesci publika, o ovládání pohybu se starají dobrovolníci pomocí dálkového ovládání. „Bylo náročnější, než se zdálo,“ líčil mi Jiří Zemánek. „Na dvoře máme zapojeno velké množství zařízení, takže dochází k rušení Wi-Fi signálu. Kolegové to tedy museli obejít pomocí vlastního ovladače, který vyvinuli.“

Jak se ovládá robot Spot

Ovládání robota Spot od Boston Dynamics jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. Robot má svou vlastní hlavu: vnímá své okolí a reaguje, když do něj strčíte. Ovládání se tak podobá spíše pobídce koně než točení volantu auta. Jeden robot Spot vyjde přibližně na 1,5 milionu korun.

Kromě Spota je na pódiu k vidění i pásový robot Charlie, šestinohý „pavouko-mravenec“ Scarab nebo kolový robot Husky. Všichni jsou poměrně velcí, váží desítky kilogramů a nejsou to žádné hračky na dálkové ovládání.

„Je to docela děsivé, co?“ zaznělo občas z publika. A není divu. Přijít poprvé do kontaktu s touto relativně novou „formou života“ budí rozporuplné pocity. Jiří Zemánek si ale myslí, že je to dobře.

Cílem totiž bylo zprostředkovat sblížení mezi lidmi a roboty. A to se vším všudy. „Nechceme to malovat na růžovo. Z nových technologií je dobré mít respekt,“ uzavírá Zemánek. „U robotů nakonec vždy záleží, na co je lidé použijí.“

Robotí „zoologická zahrada“ nazvaná Forum Robotum je k vidění v rámci Signal Festivalu od 18:00 do půlnoci v nádvoří ČVUT na Karlově náměstí 13. Představení trvá 13 minut, vstup je bezplatný, ale omezena je kapacita osob, které se na univerzitní dvůr vejdou. Výstava končí v neděli 16. října. V prvním dni byl o setkání s „novou formou života“ velký zájem, na roboty se přišlo podívat kolem 3 600 diváků .

Více ukázek z akce Signal Festival 2022:

Reklama

Související témata:

Doporučované