Hlavní obsah

Metr čtvereční tam zdražil o desítky tisíc procent. A to ani není reálný

Podívejte se do světa, kde cena za metr čtvereční vzrostla o desítky tisíc procent.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nemovitosti rychle zdražují: Pozemky za rok o pětinu a byty s domy nezaostávají. To je ale pořád „jen“ reálné Česko. Virtuální světy jsou ještě horší. V jednom teď po rekordním nákupu zdražil metr čtvereční o 30 tisíc procent.

Článek

Virtuální svět nebo jinak také metaverzum, kde uživatelé mohou kupovat pozemky, stavět na nich vlastní výtvory, navštěvovat další budovy, potkávat jiné lidi v podobě takzvaných avatarů a užívat si různých her a služeb. To je Decentraland.

Obliba kreativních online prostorů tohoto druhu letos prudce vzrostla. Kvůli pandemii lidé jednak tráví více času na internetu, zájem ale minulý měsíc zvedl také Facebook změnou svého názvu na Meta, což má odrážet jeho větší soustředění právě na vývoj produktů pro metaverza.

Svět s vlastní kryptoměnou

Třeba Decentraland je specifickým typem metaverza, které k prodeji produktů z vlastní výroby, ale například i z dílny uživatelů, a k jejich následné směně už přímo v herním světě využívá technologii blockchain. To znamená, že za ně platí ve formě nezaměnitelných tokenů (NFT), což je druh kryptoaktiv.

V tomto konkrétním případě se jedná o vlastní kryptoměnu tohoto virtuálního světa s názvem MANA, která na změnu názvu Facebooku reagovala růstem zhruba o 400 procent. A zrovna tak zde raketově vzrostla cena virtuálních pozemků.

Dceřiná firma Metaverse Group společnosti Tokens.com investující do kryptoměn v úterý oznámila nákup bezmála 566 metrů čtverečních pozemků za 618 tisíc MANA, což je při aktuálním kurzu 2,428 milionu dolarů, tedy v přepočtu asi 54,5 milionu korun. Cena za jeden metr čtvereční v Decentralandu tak vzrostla jen za pět měsíců o ohromujících 30 557 procent.

V červnu zde totiž další nepříliš známá firma investující do digitálních nemovitostí, Republic Realm, nakoupila 16 akrů, tedy skoro 64 750 metrů čtverečních. A to za 1,295 milionu MANA, což v té době činilo 913 228 dolarů a v přepočtu asi 20,7 milionu korun.

Praha je pořád dražší

Metr čtvereční tak v Decentralandu s ohledem na kurz tamní kryptoměny k dolaru v daném čase stál v červnu asi 14 dolarů, zatímco teď v listopadu až 4292 dolarů, v přepočtu přibližně 96 324 korun. Cena za metr čtvereční v novém bytě v Praze pro srovnání v třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 15 procent na 126 409 korun.

Foto: Jan Marek

Cena nemovitostí v ČR za 3. čtvrtletí 2021.

Pozemek zakoupený dceřinou společností Tokens.com se nachází v části virtuálního světa nazvané Fashion Street a firma uvedla, že bude sloužit k pořádání digitálních módních akcí a prodeji virtuálního oblečení pro avatary.

Kupec červnového pozemku na něm postavil také virtuální nákupní centrum s digitálním oblečením. Agentura Reuters však dodává, že tento pozemek několikrát navštívila a žádné nakupující avatary neviděla. Upozorňuje také, že MANA je podle ní velmi nestabilní.

Reklama

Doporučované