Hlavní obsah

Startup z Kyjova vyrábí obaly, které samy zmizí za pár dní

Podívejte se, jak lze plasty nahradit materiálem z hub. Vyrábí je i česká firma.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jednorázovým plastům už odzvonilo a i Česko v příštích letech bude investovat miliardy do alternativních materiálů. Takovým mohou být obalové náhražky z hub. Vyvíjí je pouze pár firem na světě a jedna je i z moravského Kyjova.

Článek

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout ve videoreportáži.

V lese je stále hub dost a každý správný houbař ví, že když vyloupne svůj úlovek z půdy, díru po něm by měl zakrýt. Skrývá totiž podhoubí, které by nemělo vyschnout.

Podhoubí neboli mycelium jsou totiž tenká vlákna, která se větví pod zemí a přenášejí živiny a vodu – třeba i pro kolem rostoucí stromy. Nově by ale spolu s houbami, pro které je stěžejní, mohlo také zamířit do gastronomie, a to jako obalový materiál.

Mycelium totiž tvoří chitin čili jakési přírodní lepidlo formující i tvrdé schránky hmyzu a korýšů a kromě skvělých pojivových vlastností odolává i vodě a ohni. Právě tyto vlastnosti postrádá například papír, který se také často používá jako náhrada plastu, a aby je získal, přidávají se k němu škodlivé perfluorované sloučeniny. Houby je ale mají samy od sebe a chemické přídavky nepotřebují.

Mohou vydržet roky. Po vyhození ale zmizí za pár dní

Několik málo start-upů na světě tak nedávno vyvinulo technologie, pomocí kterých začaly z podhoubí vyrábět náhražky obalů – zatím hlavně polystyrenu, polyetylenové pěny, ale i kartonu či dřevotřísky. V suchu vydrží třeba i 30 let, ale v kompostu i půdě se rozloží i do 45 dní.

Základem pro materiál je odpad ze zemědělského či dřevozpracujícího průmyslu jako piliny, odpadní papír a konopné stonky, čili lokálně snadno dostupné a levné suroviny. Mycelium pak firmy přidávají jako odolné přírodní pojivo a pěstují si ho hlavně samy. Jako například i český start-up Myco z Kyjova.

„Houba a dřevo. My tam nedáváme žádná pojiva – žádné chemie. Materiál vznikne z odpadu, splní svůj účel a tam, kde jeho účel končí, tam i končí cesta toho materiálu, není zde potřeba zpětná logistika, recyklace,“ vysvětluje ve videoreportáži u tohoto článku David Minařík, zakladatel společnosti. Podle firmy Myco mohou její produkty z podhoubí z velké části nahradit jednorázové plasty. Vyrábí je totiž ekologicky a hlavně jsou lehce i rychle rozložitelné.

Od začátku v ateliéru a sklepě k milionovým investicím

Společnost začínala opravdu skromně. Po prvních pokusech v malířském ateliéru se přesunula do sklepa o 250 metrech čtverečních. Tam postavila svou laboratoř, pěstírnu, dílnu s výrobnou i sklad či kancelář. Obaly z malosériové produkce nyní dodává třeba výrobci biočajů Sonnentor a producentovi udržitelných bezdrátových nabíječek Treed.

Teď už ale start-up založený teprve loni v lednu hledá nové prostory, protože ty současné už na plánovaný objem výroby nestačí. V červenci se firmě totiž podařilo získat investici 14 milionů korun od skupin Garage Angels a JIC Ventures. A s jejich pomocí chce vyvinout automatizovanou linku a navýšit kapacitu výroby na 1200 metrů krychlových materiálu za rok.

Kyjovský start-up už ale získává pozornost i účastí v řadě soutěží. V září byl šestý u cen Vodafone Nápad roku a dostal se rovněž do Ligy mistrů evropského finále nadějných start-upů Disraptors Summit v Praze. To sice nevyhrál, v sobotu 22. října ale bude mezi šesti finalisty usilovat i o cenu prestižní ekologické soutěže E.ON Energy Globe.

Nejen obaly, ale také stavebnictví a textil

Kromě obalů na biočaje a udržitelné nabíječky Myco cílí i na stavebnictví. Odolnost vůči sněhu a dešti je prý sice výzva, životnost svého produktu ale prý umí ovlivnit nátěry či jiným způsobem zpracování. Na pevnosti i vzhledu pracuje i s chemickou fakultou VUT v Brně.

Zatím se podařilo dosáhnout tvrdosti jako u desky z dřevotřísky. Vzhledem k pórovitosti a odolnosti vůči ohni by prý ale materiál mohl sloužit třeba i na izolaci. A s Akademií věd v Praze firma pracuje také na takzvané houbové kůži do textilního průmyslu, na které pracuje například i Adidas a Hermès.

Foto: Myco

Start-up Myco - Zakladatelé Myco David Minařík, Martin Janča, Vladan Košut a Jan Ostrezi.

Výroba u firmy Myco probíhá ve dvou fázích. Tři týdny mycelium nejdřív prorůstá substrátem. Pak se tato směs rozdrtí, nasype do forem a za několik dnů dorůstá do požadovaného tvaru. A právě podle počtu dní růstu lze i docílit potřebné tvrdosti. Nakonec se houba vysuší a sterilizuje, což ji v podstatě zahubí. Výhodou je i to, že celý proces je ekologický a levný také díky malé spotřebě energie. Zatímco k výrobě plastů se prvotní granulát zahřívá i na 300 stupňů Celsia, podhoubí stačí pokojová teplota.

Mixér, forma, pec a obal je hotov

O něco podrobněji popisuje výrobu britská Magical Mushroom Company (MMC), která od svého založení roce 2019 už dodala přes 500 tisíc kusů obalů jak pro luxusní výrobky, tak pro rychloobrátkové spotřební zboží.

Díky úvodní investici tří milionů liber z června nyní dokončuje dvě nové továrny, s nimiž cílí na výrobní kapacitu až 100 tisíc houbových obalů za týden.

„V těchto pytlích je už předmíchaný substrát s myceliem, v tomto případě konopím. Ideální teplota na jeho pěstování je mezi 73 a 78 stupni Fahrenheita (22 až 26 °C) a vlhkost okolo 45 až 50 procent. Takže to jsou ideální čísla,“ popisuje Paul Gilligan, šéf a zakladatel start-upu, jak houbová vlákna kultivují a skladují.

„Další proces je, že promixujeme směs konopí a mycelium v tomto mixéru. Máme ale 400 prověřených druhů zemědělského odpadu, který se dá s myceliem míchat,“ ukazuje ve videu další části a zařízení své továrny.

Promixovaná směs mycelia, konopí a různého zemědělského odpadu pak zamíří do presovače, který s ní plní vybrané formy, a to rychlostí až 300 kusů za hodinu. Zařízení lze nastavit pro různé typy forem.

„Odtud sjedou formy na konec linky už vyrovnané až po okraj. A pak pokračují do růstových regálů. A tyto růstové regály, utváří další atmosféru. Vlhkost uvnitř dosahuje 60 až 70 procent. A teplota asi 80 až 83 stupňů Fahrenheita (26 až 28 °C). Takže v těchto regálech je takové mikroklima, kde obaly ještě zesílí. Zde trvá proces čtyři dny,“ dodává Gilligan.

„Tohle je jeden obal, který už je hotový. Zase se dávají do regálů, zakrývají se a je tu stejné mikroklima pro růst. Ale rozdíl je v tom, že předchozí čtyři dny zesilovaly – houstly, díky čemuž se staly úspěšnými terciálními obaly – a tohle je už jen kosmetická úprava zabraňující šupinatění a drobení, ale zase to rozšiřuje množství spotřebitelského zboží, které pomáháme chránit,“ provádí v reportáži v úvodu tohoto článku šéf továrnou.

„Když je tento proces hotový, což trvá další dva dny, přesouváme obaly do pece, kde se už teplota dostává nad 85 °C,“ doplňuje zakladatel firmy.

Kromě českého start-upu Myco či britské Magical Mushroom Company se vývojem a výrobou obalových náhražek z hub zabývá třeba i americký podnik BioFab nebo Grown.bio z Nizozemska.

Reklama

Doporučované