Hlavní obsah

NASA chce znovu oddálit konec ISS. Musí vyřešit trhliny a únik vzduchu

Podívejte se, proč chce NASA oddálit konec ISS, a kdo by mohl stanici nahradit.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vyřazení ISS z provozu se opět oddaluje. NASA zveřejnila novou zprávu, ve které posouvá termín o další dva roky a rovnou dodává, kolik to bude stát. To se úřadu nehodí, protože chce značnou sumu investovat do stavby náhrady.

Článek

Její provoz stojí tři miliardy dolarů ročně. Jak Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) stárne, míří stále víc peněz do údržby a modernizace vybavení. Náklady v těchto položkách vzrostly jen od roku 2016 o 35 procent. Před pěti lety měla stanice původně skončit, ale NASA jí u americké vlády ještě předtím zajistila financování až do roku 2024.

Letos v březnu pak chtěla provoz ISS prodloužit o další čtyři roky. Podle nejnovější zprávy agentury z konce listopadu bude chtít ještě o dva víc. Apeluje přitom na důležitost orbitální stanice pro průzkum vzdálenějšího kosmu, a zvlášť experimentů v mikrogravitaci. Ty jsou klíčové k pochopení náročnosti plánovaných misí astronautů na Měsíc a Mars, tedy toho, jakým zdravotním rizikům budou čelit a co za vybavení budou na cesty potřebovat.

Na dokončení těchto experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici nebude nicméně podle NASA stačit ani rok 2030. Konečný termín však stanovila proto, že v roce 2028 už na oběžné dráze Země počítá s první komerční vesmírnou stanicí, na kterou by během dvou let své vědecké nástroje i testování přesunula.

Americká vláda se k financování zdráhá

Dvěma či čtyřem soukromým firmám, které koncem letoška vybere ze 49 zájemců, chce na vývoj a stavbu nabídnout šestileté financování v objemu 300 až 400 milionů dolarů. Mezi kandidáty jsou i známé podniky SpaceX, Blue Origin, Sierra Space nebo Boeing. Podle listopadové zprávy jí ale americký Kongres po žádosti o prvních 150 milionů vyplatil jen 17 milionů.

Dozorčí úřad NASA, který zprávu zveřejnil, chce po vládní kosmické agentuře USA před schválením plánu i prodloužení životnosti ISS, aby zajistila bezpečnost stanice. V srpnu se totiž v jednom z modulů vyskytly trhliny následované únikem vzduchu.

Reklama

Doporučované