Hlavní obsah

Foťák spustíte i poslepu. Díky fíglu můžete fotit i na cizí zamčený mobil

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Každý chytrý telefon je vybaven fotoaparátem. Ne každý ale ví, jak tento fotoaparát co nejrychleji zapnout. Někdy přitom stačí okamžik a příležitost k focení je pryč. Díky těmto užitečným zkratkám spustíte foťák během sekundy.

Článek

„Nejlepší foťák je ten, který máte s sebou,“ říkají fotografové. Pro většinu lidí je chytrý telefon právě takovým fotoaparátem, který nosíme v kapse prakticky neustále. I přesto nám ale mohou některé fotogenické okamžiky doslova proklouznout mezi prsty. Než odemkneme telefon, napatláme na displej kód pro odemčení a v menu najdeme aplikaci fotoaparátu, příležitost je pryč.

Všechny telefony na trhu mají právě kvůli takovým okamžikům užitečnou zkratku pro rychlé zahájení focení nebo natáčení videa. Znalost této zkratky může někomu přijít samozřejmá. Ale kdo ji nezná, určitě fígl ocení.

Android: stačí jeden dvojklik

Začneme telefony s Androidem, které jsou v Česku rozšířenější. Přestože s tímto operačním systémem se prodává celá škála různých telefonů, výchozí zkratka pro spuštění fotoaparátu je na všech stejná od roku 2015 (Android 6 Marshmallow).

Stačí dvakrát rychle za sebou stisknout tlačítko pro zapnutí telefonu. Zkratka funguje kdykoli, když je telefon neaktivní, můžete tedy telefon k focení připravit už ve chvíli, kdy jej nahmatáte v kapse. Vytáhnete jej tak už se zapnutým fotoaparátem a můžete fotit první snímek.

Jak nejrychleji zapnout foťák na telefonu s Androidem?Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Nevadí, že je telefon v tu chvíli uspaný, nebo dokonce zamčený. Aplikace fotoaparát se objeví do sekundy a můžete fotit.

Nefunguje vám tato zkratka? Možná je váš dvojstisk příliš pomalý. Musí se jednat o dvojklik, nikoliv o 2 stisky za sebou.

Nebo máte tuto zkratku vypnutou? Zapnout ji můžete v Nastavení – Displej – Dvojitým stisknutím zapnout fotoaparát. Někteří výrobci toto nastavení nabízejí jinde, například Samsung u svých fotoaparátů nabízí možnost určit, co udělá tlačítko pro zapnutí (říká mu „boční tlačítko“) v Nastavení – Rozšířené funkce – Boční tlačítko.

Některé telefony nabízí alternativu v podobě dvojitého stisknutí tlačítka pro snížení hlasitosti. Na jiných telefonech můžete vybrat z více možností aktcí pro tuto zkratku.

Pokud je telefon již probuzený, můžete jej jedním kliknutím na tlačítko uspat a pak dvojklikem na totéž tlačítko probudit. Obvykle ale budete zkratku používat právě tehdy, kdy saháte po neaktivním – a tedy spícím – telefonu.

A když už jsme u toho, věděli jste, že fotit můžete také pomocí hardwarového tlačítka? Stačí stisknout tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Obvykle fungují obě stejně, ale raději si to vyzkoušejte na svém telefonu, některé přístroje mají různé zkratky pro různá tlačítka hlasitosti. Na tomto principu mimochodem fungují bezdrátové spouště: tlačítko ve skutečnosti do telefonu posílá signál pro ztišení zvuku. To samé zvládnete i sluchátky, která mají tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Můžete fotit i na zamčený telefon

Zkratku můžete použít i na cizím telefonu. Můžete tak například pořídit snímek na telefon kolegy či partnera, aniž byste znali jejich bezpečnostní kód nebo disponovali jejich otiskem prstu.

Možná vás napadá, že když tato zkratka funguje i na zamčeném telefonu, může se jednat o bezpečnostní riziko. Naštěstí na to tvůrci pamatovali. Když fotoaparát zapnete zkratkou a obejdete zadávání kódu, nemůžete se skrze galerii dostat k fotkám uloženým na mobilu. Uvidíte tam jen ty, které jste vyfotili právě teď.

Na iPhone je to složitější

Ve většině oblastí se postupně platformy iOS a Android vzájemně kopírují. U rychlého zapnutí fotoaparátu jsou ale telefony iPhone trochu pozadu. Dvojklik na tlačítko pro zapnutí u nich nefunguje.

Namísto toho je u iPhonu potřeba zamčený telefon napřed probudit stisknutím tlačítka pro zapnutí. Pokud je již probuzený, tím lépe, lze nastavit například automatické probuzení po zvednutí telefonu.

Následně přetažením prstu zamykací obrazovku odstrčíte vlevo. A máte aktivovaný fotoaparát.

Jak nejrychleji zapnout foťák na telefonu iPhone?Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Tento dvojhmat bohužel asi nezvládnete udělat v kapse. S trochou cviku lze ale celou kombinaci provést velmi plynule za necelou sekundu.

Alternativně můžete také na některých iPhonech spustit foťák dlouhým stiskem tlačítka s ikonou fotoaparátu na zamykací obrazovce.

Nestačí vám to? Pokud chcete na iPhonu ještě rychlejší aktivaci fotoaparátu, můžete využít novou – a poněkud nespolehlivou – zkratku. Ta využívá detekci poklepání na zadní stranu telefonu.

Funkci aktivujete přes Nastavení – Usnadnění – Dotyk – Klepnutí na zadní stranu. V nabídce můžete vybrat dvojité, nebo trojité poklepání.

Stejně jako u telefonů s Androidem nepotřebujete ani u iPhonů znát kód na odemčení telefonu, fotit tak můžete bez jakéhokoli zdržování na svůj telefon stejně jako na telefon někoho jiného.

Focení na mobil je díky těmto zkratkám mnohem rychlejší. Přestože tím ušetříte třeba jen pět sekund, možná to bude právě rozdíl mezi skvělou fotkou a promarněnou příležitostí. Budete totiž moci ihned po vytasení telefonu fotit. A navíc bez toho, abyste si sahali na displej.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Aktualizace: Doplnili jsme několik dalších tipů a upřesnění.

Reklama

Doporučované