Hlavní obsah

Roaming na dovolené: Kde se platí, kde ne. A tipy, jak ušetřit

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Datový roaming je pro cestovatele důležitou funkcí. V některých zemích je bez příplatku, jinde opravdu drahý. Ilustrační foto.

Reklama

Každý rok Češi využívají mobilní internet více, a to i na cestách do zahraničí. Po Evropě je to celkem jednoduché, ve zbytku světa si za data připlatíte. Přinášíme přehled častých otázek a odpovědí. A také tipy, jak ušetřit.

Článek

Během letních měsíců se na delší zahraniční cesty vypraví až polovina Čechů. Je to tedy ideální příležitost osvěžit si, jak vlastně při cestách do zahraničí funguje volání, smskování a především připojení k internetu. Právě na cestách se totiž může datové připojení obzvláště hodit k rychlé komunikaci s ostatními, vyhledání recenzí restaurace, navigování k cíli nebo rezervaci hotelu.

Tipy na užitečné cestovní aplikace:

Řada lidí ale stále při volání nebo připojení ze zahraniční sítě s českou SIM kartou (tzv. roamingu) trochu tápe. Sestavili jsme přehledné odpovědi na nejčastější otázky:

Kde můžu volat a brouzdat stejně jako v Česku?

Ještě před několika lety byl mobilní internet během zahraniční cesty drahým luxusem. To se ale zásadně změnilo před pěti lety, kdy Evropský parlament zakázal operátorům účtování roamingových poplatků. Od roku 2017 tedy platí, že s českou SIM kartou můžete v Evropské unii telefonovat a datovat stejně, jako kdybyste byli v Česku.

Konec roamingových poplatků po Evropě znamená, že občané nedoplácí za to, když překročí hranice. Nezáleží totiž na tom, kde žijí, patří jim celá Evropa. Má to v sobě silnou symboliku.
Viviane Redingová, bývalá komisařka EU

Toto zvýhodnění je propagované heslem Roam like at home (tedy Toulej se jako doma) a volání z ciziny Evropanům hodně zjednodušilo. Netýká se ale celé Evropy, pouze států EU a několika dalších.

Na seznamu je možná pro někoho překvapením Velká Británie. Všichni tři hlavní čeští operátoři (T-mobile, O2 i Vodafone) zachovali výhodné podmínky i pro cestující do této země, přestože z EU vystoupila.

Přehled zemí, kde Češi neplatí roamingové poplatky
Země EU:Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko
Země blízké zemím EU:Azory, Francouzská Guyana, Guadeloupe, Kanárské ostrovy , Madeira, Martinik, Réunion, San Marino, Vatikán
Další země:Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Velká Británie, Gibraltar (Velká Británie), Ukrajina (pouze O2)

Operátor O2 navíc do této „evropské zóny bez poplatků“ zařadil i Ukrajinu. Čeští uživatelé tohoto operátora tak mohou z Ukrajiny volat jako z domova. „Vyjadřujeme tak solidaritu se všemi, kteří tam potřebují cestovat,“ uvedla Veronika Zachariášová, tisková mluvčí O2. Zákazníci O2 tak mají i na Ukrajině zdarma například příchozí hovory a mohou využívat data stejně, jako v EU zóně. Operátor T-Mobile nabízí pro Ukrajinu od 1. května 2022 snížené poplatky za odchozí i příchozí hovory.

Naopak do této „bezroamingové eurozóny“ trochu neintuitivně nepatří Švýcarsko. V této zemi uprostřed Evropy si tak za data i volání docela připlatíte.

Na co si dát pozor u roamingu

  1. Ověřte si, zda vaše cílová země spadá do EU.
  2. Ověřte si, jaký máte aktivovaný balíček pro roaming.
  3. Ověřte si ceny u svého operátora.
  4. Ověřte si, že je váš telefon schopný připojit se do sítě v dané zemi.
  5. Ověřte si nastavení roamingu a datového roamingu ve svém telefonu.

Platí v EU nějaká omezení datového připojení?

Aby to nebylo úplně jednoduché, tak k předchozí odpovědi existuje jedna menší výjimka. Platí, že zákazníci s českými SIM kartami mohou z „evropské zóny“ volat nebo psát, jako kdyby byli v Česku. Mohou také využívat svůj datový tarif.

Pokud ale v Česku mají některý z „neomezených“ datových tarifů, v evropské cizině se na jejich data přece jen nějaké omezení vztahuje. Ale naštěstí je to relativně velký limit, který se nově ještě navýšil. „Od 1. července platí nové roamingové nařízení, díky kterému mají zákazníci nárok na více dat,“ uvedla Zuzana Netolická, specialista externí komunikace společnosti T-Mobile. „Do této stanovené výše čerpá zákazník data v EU za stejných podmínek jako doma.“

Tento limit se liší podle toho, jaký máte tarif a u jakého operátora. Evropské nařízení výši limitu počítá od toho, kolik za svůj neomezený tarif platíte. Operátor ale může limit dát i výše. Například zákazníci Vodafone mají u svého (v Česku neomezeného) datového tarifu tento limit nastaven na 64 GB dat, u O2 je tento limit 35 až 50 GB, u T-Mobile je to 53 GB.

Jak zapnout a vypnout datový roaming na telefonu?

Abyste mohli využívat svůj mobilní telefon v zahraničí, musíte mu přímo v nastavení povolit datový roaming. Toto slouží i jako pojistka proti tomu, aby se váš telefon nepřipojil bez vašeho vědomí k zahraniční síti, což by vás mohlo stát nemalé peníze.

Na telefonech iPhone aktivujete možnost internetového brouzdání v Nastavení – Mobilní data – Volby dat. Zde můžete zapnout nebo vypnout volbu Datový roaming.

Na mobilu se systémem Android najdete nastavení roaming v sekci Nastavení (dostupné třeba po stáhnutí lišty z horního kraje obrazovky), dále stiskněte Připojení  – Mobilní sítě. Zde můžete aktivovat nebo deaktivovat položku Datový roaming.

Jaké jsou podmínky roamingu mimo EU?

Mimo uvedené země platí roamingové podmínky stanovené vaším operátorem pro váš konkrétní tarif:

Obecně platí, že budete mít ze zahraničí mimo Evropskou unii a pár evropských zemí dražší volání, textové zprávy i data. Stručná aktuální informace o cenách vám také přijde v SMS zprávě poté, co dorazíte do dané země.

Operátoři umožňují aktivovat různé speciální balíčky, ať už na jeden den, nebo na delší časový úsek. Můžete si také zaplatit určité množství zvýhodněných dat.

Připomeňme, že roaming se týká případu, kdy jste v zahraničí a používáte tam českou SIM kartu. Pokud jste v Česku a voláte do zahraničí, hledejte místo toho podmínky pro mezinárodní volání.

Na co si dát pozor před odjezdem do zahraničí?

Především byste si měli ověřit, jaké máte nastavené podmínky pro roaming v rámci svého tarifu. I pokud jste nic takového nenastavovali, je možné, že váš tarif už ve výchozím nastavení nějaký základní roamingový balíček obsahuje.

Jak ověřit nastavení roamingu u jednotlivých operátorů:

Obecně je důležité ověřit si zejména to, zda máte nastavený alespoň nějaký datový tarif. Kdybyste na to ale zapomněli, pořád to můžete v cizině dohnat. Stačí se připojit na nějakou Wi-Fi síť, třeba na letišti nebo v hotelu, a budete si moci nastavení přes internet změnit podobně, jako byste to udělali z Česka.

Při cestách do méně obvyklých lokalit si ověřte, zda váš telefon bude fungovat v cílové zemi. Většina nových telefonů s tím nebude mít problém, ale pro jistotu: „Pokud zákazník cestuje do vzdálenější země, vyplatí se zkontrolovat v návodu telefonu, že podporuje frekvence využívané místními operátory,“ upozorňuje Charlota Dědková z tiskového oddělení Vodafone. „V Evropě by vše mělo fungovat úplně bez potíží, ve vzdálenějších zemích ale někteří operátoři používají jiné typy sítí a mohlo by se stát, že tam telefon spolupracovat nebude.“

Je také možné, že vám v cizině nebude fungovat 5G připojení, přestože doma jste na něj zvyklí. Situace se ale zlepšuje: „5G roaming se na základě bilaterální spolupráce rozšiřuje, nabízíme jej už ve více jak 80 sítích na světě,“ napsala nám Veronika Zachariášová z O2. „Na 5G roamingu a jeho technologickém zprovoznění jsme začali pracovat v loňském roce. Od léta 2021 postupně připojujeme do naší sítě okolo 10 zahraničních operátorů měsíčně.“

Virtuální datová eSIM karta ke stažení

Pokud cestujete do zemí mimo EU a máte mobilní telefon, který funkci podporuje, mohla by se vám hodit datová eSIM pro připojení přímo v dané zemi.

Na rozdíl od fyzické SIM karty, kterou musíte do telefonu vložit (a obvykle můžete naráz používat maximálně dvě takové karty), je eSIM spíše takové předplatné, které vám umožní využívat datové připojení za relativně nízké ceny.

Foto: Airalo

Nabídka datových tarifů pro americkou eSIM od Airalo.com. Za 5 GB dat na měsíc zaplatíte 16 dolarů (asi 385 Kč), což je asi padesátkrát méně, než kdybyste stejné množství dat probrouzdali přes roaming českého operátora.

Existuje řada eSIM služeb, například Airalo, AloSIM, GlobaleSIM apod. V nabídce si vyberete paušál pro svou eSIM a následně si ji „stáhnete“ do telefonu. Proces je místy trochu neintuitivní, ale výsledkem bude možnost přepínat si v telefonu mezi více SIM kartami pro data. Svou eSIM si můžete dle nabídky jejího poskytovatele dále dobíjet.

Jak mohu zabránit náhodnému vyčerpání dat nebo přílišné útratě?

Z minulosti si možná pamatujete různé „hororové příběhy“, kdy špatně nastavený roaming nebo dítě hrající si s telefonem vyústily k třeba i desetitisícovým účtům za telefon. Operátoři proto zavedli několik pojistek, které mají těmto omylům a nežádoucím útratám zabránit.

„Při spotřebě dat nad tisíc korun dostane od O2 informační SMS, aby měl o své útratě vždy přehled,“ popisuje Zachariášová. „Celkový limit pro datový roaming je automaticky nastavený na 1 500 korun s možností dalšího navýšení.“

Vodafone má limit pro platby za datový roaming nastavený na 1 300 Kč, můžete si jej ale změnit na libovolnou částku od nuly až do 9 900, nebo jej zcela zrušit. T-Mobile zase lidem aktivuje službu „Data Roaming Limit“ s přednastaveným stropem 1 450 Kč. Také tento limit lze změnit, zrušit, případně dočasně zrušit do konce zúčtovacího období.

Jak je to s připojením mobilu na palubě letadla nebo na lodi?

Dokud jste na letišti nebo u pobřeží, připojí se váš telefon k místní síti. Ale co během cesty? Technicky vzato je možné připojit se přímo s vaším telefonem na mobilní síť, kterou poskytují některé aerolinky nebo námořní dopravci. Podívat se můžete na přehled O2, T-MobileVodafone.

Ceny takového volání a datového brouzdání jsou ale opravdu vysoké. Třeba za stažení jednoho megabajtu můžete zaplatit v řádu stokorun. Nezáleží při tom ani na tom, mezi kterými zeměmi letíte nebo plujete, cena se počítá ze zvláštního tarifu. Rozhodně tedy doporučujeme raději při cestě lodí či letadlem využívat dostupných Wi-Fi sítí (byť obvykle zpoplatněných). Případně telefon na těch pár hodin vypnout či přepnout do režimu Letadlo.

Tipy na úsporu dat

Předem si stáhněte off-line mapy pro oblast, po které se chcete pohybovat. Tuto funkci nabízejí Google Mapy i Mapy.cz. Pro řadu měst si můžete stáhnout také průvodce, například od Tripadvisor.com. Nejenže ušetříte peníze za datové připojení, ale také se vyhnete nepříjemným chvilkám v případě, že budete potřebovat navigaci v oblastech, kde není dostupný signál. „Ne vždy mají totiž zahraniční sítě pokrytí v takové kvalitě, jak jsme si u nás zvykli,“ připomíná Veronika Zachariášová, tisková mluvčí O2.

Zakažte svým programům, aby automaticky stahovaly velké množství dat. Týká se to například aplikací některých novin, které každý den stahují články k přečtení. U videoslužeb si můžete některé filmy a seriály stáhnout předem a pak je sledovat z paměti telefonu.

Doporučujeme také aktivovat „úsporný datový režim“, pokud jej váš telefon nabízí. Zabráníte tak tomu, že by si třeba stahoval aktualizace nebo zprávy na pozadí. Na iPhone se možnost jmenuje „režim malého objemu dat“ (low data mode), na telefonech s Androidem hledejte „úspora dat“ (Data Saver).

Vypněte si automatické aktualizace u svého operačního systému i u nainstalovaných aplikací v Play Store nebo v App Store.

Vypněte automatické stahování e-mailů, namísto toho si můžete obsah schránky načíst pouze na vyžádání.

Zakažte automatický upload obrázků, pokud jej máte nastavený. Případně nastavte upload tak, aby probíhal pouze při připojení na Wi-Fi síť.

Reklama

Související témata:

Doporučované