Hlavní obsah

Nejrychlejší telefon i počítač-monstrum: Apple umí využít své čipové převahy

Foto: Apple.com

Apple ukázal, že náskoku v čipech chce využít na všech frontách. Jeho nejrychlejší čip M1 Ultra vznikl propojením dvou čipů M1 Max.

Reklama

Levný iPhone SE dostal rychlý procesor A15 a podporu 5G sítí. Apple ale své vlastní čipy hodlá zužitkovat ve všech zařízeních. Včetně tabletu iPad Air a extrémě výkonného stolního počítače Mac Studio s cenou kolem 100 tisíc Kč.

Článek

Už třetí rok v řadě musí Apple své produkty kvůli přetrvávající pandemické situaci představovat bez publika. Zatímco legendárnímu prezentérovi Steveu Jobsovi bylo před davem fanoušků vždy dobře, současný šéf Tim Cook nedává nijak najevo, že by mu forma předtočených prezentací nějak vadila. Naopak, střídání je plynulé a prezentace produktů mnohem rychlejší. Což je potřeba, protože Apple jich opět představil hned několik.

Ve skutečnosti by se ale celá prezentace dala shrnout do dvou vět: „Všechno, co vám servírujeme, jsme polili naší speciální omáčkou Apple Silicon. Věříme, že vám bude chutnat, protože tohle jinde nekoupíte.“

Spojení Apple Silicon (doslova křemík Apple) samozřejmě odkazuje na vlastní počítačové čipy, které si Apple navrhuje a které mu vyrábí tchajwanská firma TSMC. Přesněji řečeno jde o celý integrovaný systém na čipu (SoC – System on Chip), který kombinuje klasické výpočetní jednotky, grafickou kartu, procesory speciálně uzpůsobené pro neuronové sítě, to vše navíc přímo propojené s integrovanou operační pamětí RAM.

Foto: Apple

Schéma SoC Apple M1 Pro.

Výsledkem této zatím bezkonkurenční provázanosti je možnost nabídnout ohromný výkon při relativně nízké spotřebě elektrické energie. To se hodí obzvláště u všech zařízení na baterie, tedy u tabletů a telefonů.

Levný iPhone SE

V Česku má iPhone stále pověst luxusního smartphonu, v USA ale iPhone dlouhodobě dominuje trhu chytrých telefonů. Na nový levný iPhone se proto pochopitelně dost netrpělivě čeká – šlo tak o nejpředvídatelnější část prezentace a Tim Cook nový iPhone SE zařadil hned na začátek.

Foto: Apple.com

Nový iPhone SE (2022) bude v prodeji od 18. března ve třech barvách.

Slovo „levný“ dáme raději do uvozovek, protože cena 429 dolarů odpovídá deseti tisícům korun a pro českého zákazníka bude konečná cena ještě vyšší. V porovnání s iPhonenem 13, který stojí přes 20 tisíc, to ale samozřejmě je „láce“.

Naposledy byl iPhone SE dostupný s čipem A13, nyní tedy vyskočil ob generaci a má rovnou nejnovější systém na čipu A15 Bionic. Je to stejný procesor, který pohání iPhone 13.

Foto: Apple.com

Francesca Sweetová, manažerka zodpovědná za iPhony, ukazuje čip A15 v novém iPhonu SE.

„V prezentovaných grafikách je nový iPhone porovnáván se staršími generacemi iPhonů,“ všímá si novinář Dan Seifert z magazínu The Verge. „Je evidentní, že Apple tím chce nalákat majitele, kteří si už několik let udržují své starší modely, aby si koupili něco nového.“

Fenomén iPhone

První mobilní telefon začky Apple představil tehdejší šéf firmy – legendární Steve Jobs – v lednu 2007. Přestože zdaleka nešlo o první chytrý telefon ani o první telefon s dotykovým displejem, odstartoval iPhone ohromný masový zájem o do té doby obskurní kategorii přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs představuje prvni iPhone.

Dnes je iPhone jednou ze dvou nejrozšířenějších platforem. Zatímco Android jej poráží v počtu zařízení na světě, iPhone s 56% podílem dominuje na americkém trhu a firmu Apple vynesl až na pozici nejcennější firmy světa.

Uživatele by mohla ke koupi přesvědčit lepší výdrž baterie (o dvě hodiny více při přehrávání videa oproti předchozímu modelu), podpora bezdrátového nabíjení a samozřejmě již zmíněná podpora sítí páté generace. Naopak se příliš nemluvilo o fotoaparátu – Apple určitě doufá, že ti, kterým záleží na kvalitních fotkách, sáhnou po jeho dražších modelech s pokročilým hardwarem právě pro focení.

V podstatě je nový iPhone SE přesně to, co se od něj čekalo: rychlejší verze současného „es-íčka“. Apple slibuje, že bude na tento model ještě „několik let“ posílat aktualizace. Bylo by pěkné, kdyby to řekl konkrétněji. I tak má ale v poslední době Apple lepší politiku aktualizací než většina konkurence.

Tablet iPad Air

Kde jsou ty časy, kdy byl v nabídce Applu jeden tablet iPad. V průběhu let se nabídka rozšířila a dnes je jablečných tabletů celkem pět: dvě velikosti iPad Pro, jeden základní iPad, jeden iPad mini a iPad Air, který je někde mezi iPadem a iPadem Pro.

Právě Air dostal nyní upgrade, a opět to znamená nový procesor z řady Apple Silicon. Tentokrát je to M1, který známe z přenosných počítačů MacBook. On je totiž iPad Air spíše takovým přenosným počítačem. A má na to i výkon. Popravdě svým výkonem předčí řadu mnohem dražších stolních počítačů, podle vyjádření Apple by měl být „dvakrát výkonnější než stejně drahý notebook s Windows“, což se samozřejmě bez podrobností těžko poměřuje.

Foto: Apple.com

Nabídka tabletů iPad Air.

Hlavně lidé, kteří používají tablet k videokonferencím, ocení 12megapixelovou přední kameru s funkcí plynulého zoomování na lidi ve scéně, což se hodí v hodně specifických situacích jako třeba přímý přenos rodinné oslavy narozenin. Ale obecně vzato je naopak iPad Air cílen velmi univerzálně na „mobilní kreativce“. Připojit k němu můžete klávesnici nebo speciální stylus. A díky vysokému výkonu klidně upravovat fotky nebo stříhat video.

Nadupaný počítač Mac Studio

Skutečný profesionál ale nejspíše nebude stříhat video na zastávce při čekání na autobus. Bude pracovat spíše ve studiu, možná na více monitorech zároveň. A nejspíše bude potřebovat vysoký výkon a opravdu rychlé reakce, aby jej počítač nezdržoval při tvorbě.

Foto: Apple.com

Práce například s 3D animací vyžaduje vysoký výpočetní i grafický výkon.

Pro takovou situaci měl dosud Apple svou stanici Mac Pro, která vypadá jako taková „applí“ skříň. Mac Pro ale stále ještě nemá nové čipy z řady Apple Silicon. A zřejmě si ještě chvíli počká. Protože svůj úplně nejnovější čip dal Apple do úplně nového typu zařízení.

„Procesory Apple Silicon měly na počítače Mac ohromný dopad. Každý z těchto čipů byl přelomový a umožnil nám vytvořit nejlepší osobní počítače na světě,“ uvedl John Ternus, viceprezident Apple pro vývoj hardwaru. „A teď přidáváme do rodiny Apple Silicon ještě jeden čip, M1 Ultra. Vyrazí vám dech,“ ujistil diváky.

Foto: Apple.com

Přehled čipů: M1, M1 Pro, M1 Max a M1 Utra.

Nový čip Ultra je tak výkonný proto, že jde vlastně o spojení dvou existujících čipů M1 Max, což byl dosud nejvýkonnější čip Apple. Zdvojením tak Apple získal opravdové monstrum s dvaceti jádry výpočetních CPU, 64 jádry GPU, 114 miliardami tranzistorů a až 128 GB operační paměti.

Foto: Apple.com

Nový Mac Studio a jeho úctyhodné parametry.

Kromě toho je počítač – který vzhledem připomíná nakynutý Mac Mini – osazen všemi potřebnými konektory. To je pro profesionály, kteří používají Apple, dlouho vyhlížená zpráva. Nedostatek konektorů a nutnost přikupovat různé redukce, extenze a rozdvojky, patřila k častým stížnostem. Apple v minulosti preferoval čistý design. Teď ale na přední straně najdeme dva USB-C Thunderbolt porty a dokonce i slot pro SD kartu. Zadní strana je pak osazena dalšími čtyřmi Thunderbolt porty.

Nový Mac Studio cílí na profesionály i svou cenovkou, nejlevnější verzi s novým procesorem pořídíte za čtyři tisíce dolarů, což odpovídá sto tisícům korun (a opět čekejme českou konečnou cenu vyšší). Ale pokud potřebujete počítač, který zvládne přehrávat 18 streamů ve 4K rozlišení naráz, víte, kam se obrátit.

„Je neuvěřitelné, co všechno nám procesory Apple Silicon umožňují. Můžeme díky nim nabídnout takový výkon a takové provázání softwaru a hardwarem jako nikdy jiný,“ uzavřel prezentaci Tim Cook. Oproti jiným prezentacím chyběly překvapivě služby (až na pro Čechy nezajímavý baseball zmíněný hned v úvodu prezentace) nebo příběhy, jak produkt ovlivňuje životy běžných lidí. Zato jsme viděli hodně grafů, které ukazovaly bezkonkurenční výkon. Apple ví, že tam je před konkurencí bezpečně napřed.

Oprava: Opraven název řady procesorů Apple Silicon.

Reklama

Související témata:

Doporučované