Hlavní obsah

Největší letadlo světa má další rekord. S dvěma trupy vynáší nadzvukové drony

Největší letadlo světa překonalo další rekord. Má vynášet hypersonické drony.Video: Jan Marek

 

Reklama

Bývalá firma spoluzakladatele Microsoftu pokračuje v testech letadla, které nemá obdob ve velikosti, tvaru ani váze. Létá s ním pořád výš a dál, čímž vytváří stále nové milníky. A už letos by mohlo vynést i první zaplacený náklad.

Článek

Informace i záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Díváte se na jediné letadlo svého druhu, které má dva trupy jako katamarán a také je to v současnosti ten největší okřídlený stroj brázdící světové nebe.

Jmenuje se Roc – po obřím bájném ptáku objevujícím se i ve staročeských pověstech jako Noh, a jeho výrobce, americká společnost Stratolaunch, by ho už letos chtěla poprvé nabídnout platícím zákazníkům. Hlavními zřejmě budou letectvo Spojených států a Pentagon. Vynáší totiž do vzduchu jiné letouny i drony – především nadzvukové.

Kolik měří, váží a co dokáže

Rozpětí jeho křídel je také 117 metrů, tedy ještě o polovinu větší, než jaké má Airbus A380, největší dopravní letadlo na světě. A váží 250 tun, takže je navíc i ten nejtěžší okřídlený stroj brázdící světové nebe. Také proto ho musí pohánět hned šest motorů, které jsou na křídlech rozmístěné po třech vždy na vnější straně každého ze dvojice trupů. Síla těchto jeho turbodmychadel je přesně 252,4 kN na jedno.

S celkovým tahem přes 1500 kN tak Roc může dosáhnout maximální rychlosti více než 850 kilometrů za hodinu, a to ve výšce až 10 000 metrů. Stratolaunch ale svého giganta zatím testuje v menších výškách.

Naposledy minulý pátek vzlétl stroj ze základny v Mohavské poušti na jihovýchodě Kalifornie do výšky 6860 metrů. Strávil v ní za to však rekordní čas – šest hodin, a při tomto devátém testovacím letu poprvé i vyletěl za hranice písečné oblasti.

Při minulé, osmé zkoušce v říjnu, byl přitom Roc na obloze pět hodin. Poprvé tehdy ale vynesl do vzduchu prototyp zkušebního hypersonického letounu od Stratolaunch. Ten se jmenuje Talon-A a zachycený pod středovým křídlem většího letadla mezi oběma trupy letěl podruhé. Ani tentokrát se za letu ovšem neoddělil. Společnost to plánuje testovat až později v tomto roce před komerčním provozem.

Náklad: hypersonický letoun i falešné střely za miliony

Nadzvukový stroj měřící na délku 8,5 metru a v rozpětí 3,4 metru je znovupoužitelný a jeho vzletová hmotnost je asi 2,7 tuny, takže může na palubě nést i různé vědecké přístroje a náklad. Ten by pak mohl cestovat rychlostí Mach 5 a dokonce až Mach 10, čili skoro 12 000 kilometrů za hodinu.

Talon-A má také primárně sloužit pro hypersonický výzkum, experimenty a operační mise. Za letu může shromažďovat data o aerodynamických vlastnostech a rozvržení přístrojů i senzorů lze upravit na přání zákazníků. Roc přitom tyto stroje může nést i tři naráz a ke startu pořád může využívat standardní letadlovou startovací plochu.

Firma Stratolaunch nezveřejnila, kolik by si za vynášení strojů či nákladu od zájemců účtovala. S prvními by tedy ale chtěla spolupracovat už letos.

Americké ministerstvo obrany nicméně udělilo společnosti kontrakt v rámci své Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) a z veřejných zdrojů vyplývá, že jde o zakázku v objemu bezmála 350 tisíc dolarů, tedy asi 7,7 milionu korun. V rámci té bude Roc vypouštět pro tento úřad za letu cíle, které budou napodobovat nadzvukové hrozby a poslouží k vývoji nebo zlepšení vzdušných obranných systémů.

Finanční potíže. Stroj se mohl prodat za víc než 9 miliard

Cena za samotné největší letadlo na světě se ale pohybuje mnohem výš. Společnost ho sama dala do aukce potom, co se dostala po smrti svého zakladatele, vlastníka a hlavního investora do finančních problémů. Za firmou stál od prosince 2011 miliardář Paul Allen, který se dočkal sice dostavby giganta i jeho testů na ranveji, prvního letu už ale ne. Jeho vize byla, že po dosažení stratosféry bude vynášet malé rakety nebo satelity na nižší oběžnou dráhu Země.

Spoluzakladatel Microsoftu zemřel v říjnu 2018 na rakovinu, zatímco Roc zkušebně vzlétl v dubnu 2019. Firmě Stratolaunch ale docházely peníze. A jen o měsíc později její mateřský podnik Vulcan oznámil, že pozastavuje veškerou její činnost a prodává všechen majetek včetně obrovského stroje.

Vyvolávací cena byla 400 milionů dolarů, čili tehdy více než devět miliard korun. Za kolik se nakonec prodal, to Allenova sestra Jody neuvedla. Stratolaunch ale koupila společnost Cerberus Capital Management, která se na investice do krachujících firem specializuje.

Reklama

Související témata:
Stratolaunch Systems
Stratolaunch Roc
Paul Allen

Doporučované