Hlavní obsah

Podvod, nebo umění? Muž vyhrál soutěž s obrazem, který kreslil robot

Foto: zdroje: Jason Allen, Midjourney, Stable Diffusion, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Koláž s vítězným snímkem vytvořeným pomocí neuronové sítě Midjourney, ilustrační koláž vytvořená pomocí AI nástroje Stable Diffusion.

Reklama

Obraz zobrazující abstraktní scénu z vesmírného divadla získal první cenu poroty v americkém Coloradu. Jeho autor následně odhalil, že tento obraz vygeneroval pomocí neuronové sítě. Není jasné, zda porušil nějaké pravidlo.

Článek

Může strojové učení nahradit umělce? Tato otázka –⁠ nad kterou jsme před několika měsíci uvažovali čistě teoreticky – začíná nabývat reálných obrysů. V americké umělecké soutěži získal totiž první místo obraz Jasona Allena nazvaný Théâtre d'Opéra Spatial (Divadlo vesmírné opery).

Obraz dostal od umělecké poroty první cenu v kategorii Digitální umění / Digitálně manipulované fotografie. Podle některých informací ale členové poroty netušili, že dílo vzniklo prostřednictvím systémů strojového učení.

Foto: Jason Allen/Discord

Obraz Théåtre D'opéra Spatial získal 1. cenu na přehlídce Colorado State Fair 2022 v kategorii Digitální umění.

Nelze samozřejmě říci, že celý obraz je dílem strojového učení Midjourney. Do soutěže jej přihlásil Jason Allen, který strávil tvorbou ohromné množství času. Jen trochu jinak, než je u tvorby obrazů obvyklé: „Zkoušel jsem různá textová zadání a vygeneroval jsem pomocí nich stovky obrázků. Poté jsem vybral tři nejlepší a ty přihlásil do soutěže.“

Foto: Colorado State Fair 2022

Abecedně řazený přehled přihlášených obrazů v kategorii Digitální umění v přehlídce Colorado State Fair 2022.

Snímky Allen odevzdal vytištěné na plátně. Protože systém Midjourney, který použil, generuje obrázky v rozlišení obrazovky, použil Allen další nástroj využívající strojové učení k zvýšení rozlišení bez ztráty kresby v detailech (tzv. upscaling).

Nadšení i pohoršení

„Mým cílem bylo ukázat, že AI generátor Midjourney dokáže obstát v umělecké soutěži. A wow!“ raduje se Allen, který na diskuzním kanálu uživatelů Midjourney vystupuje pod přezdívkou Sincarnate. Od dalších uživatelů celkem pochopitelně sklidil nadšené reakce.

Ne všechny ohlasy byly ale takto pozitivní. Virální tweet, který informaci o tomto úspěchu rozšířil i mimo komunitu nadšenců, komentoval Allenův krok jako „dost šmejdskou věc“.

„Tohle je špatně přesně ze stejného důvodu, ze kterého nenecháváme roboty, aby s lidmi soutěžili na olympiádě,“ přirovnává populární reakce.

„S nadšením oznamuji, že se mi podařilo vyhrát stometrový sprint na své oblíbené motorce,“ paroduje další diskutující původní Allenův text. „Strávil jsem týdny tím, že jsem vybíral, kterou motorkou se na závod vydat. A jsem rád, že soudci uznali, že jsem opravdu rychlý.“

Podívejte se na další ukázky obrazů vygenerovaných neuronovými sítěmi:

Na rozdíl od olympiády, kde samozřejmě pravidla sprinterům žádné motorové pomůcky netolerují, ale není jasné, zda se Allen dopustil nějakého prohřešku proti soutěži. Přihlásil ostatně dílo do kategorie digitálního umění, kde se počítá s tím, že je do procesu tvorby zapojen počítač.

Před deseti lety se tradovalo, že počítače napřed nahradí manuální práci, pak kancelářskou a jednou možná zvládnou umění. Zdá se, že to půjde v opačném pořadí.
Sam Altman, OpenAI

Budeme si muset zvyknout na to, že slova jako kreativita a fantazie –⁠ jak je obvykle definujeme –⁠ se nyní mohou vztahovat i na počítačové systémy strojového učení. Ty se navíc každý týden zlepšují. Třeba systém Midjourney, který Allen použil pro generování koncem července, už je nyní „zastaralý“ a k dispozici je nová verze s ještě realističtějšími výsledky. Komunita navíc pilně zkouší, co všechno tento systém dokáže, jak reaguje na různé požadavky a která slova nebo fráze vedou k nejzajímavějším výsledkům.

Jak fungují AI generátory obrázků

Systémy jako Midjourney, Stable Diffusion nebo DALL-E jsou založeny na umělých neuronových sítích. Uživatel vloží požadavek ve formě textu a strojové učení „vygeneruje“ obrázek, který vyhovuje zadání.

Neuronové sítě jsou natrénované na milionech ručně i automaticky popsaných obrazů vytvořených lidmi. Díky tomu umí napodobovat různé styly i vytvářet jejich zcela nové kombinace. Více o tom, jak systémy fungují a co umí, v našem článku:

Ptali jsme se také umělců, co si o těchto systémech myslí. Čtenářů jsme se zase ptali, zda dokážou poznat obraz nakreslený počítačem od obrazu nakresleného člověkem. Jejich odpovědi najdete v tomto článku:

Nedá se tedy říci, že to není umění. Je to jen jiné umění, než na které jsme byli dosud zvyklí. „Je to dobrá připomínka toho, jak těžké je dělat předpovědi ohledně umělé inteligence,“ míní Sam Altman, šéf společnosti OpenAI, která přišla se systémem DALL-E a současný trend generování obrázků pomocí AI tím letos na jaře odstartovala.

„Před deseti lety se tradovalo, že umělá inteligence nejprve dopadne na manuální pracovníky, pak bude usnadňovat kancelářskou práci a pak možná jednou zvládne i kreativní práci,“ píše Altman. „Nyní to vypadá, že to půjde v opačném pořadí.“

V lidech pochopitelně toto překračování zažitých definic vyvolává často až existenciální nejistotu. Ale je na čase si na tyto pocity zvyknout. „Umělá inteligence“ –⁠ jakkoli je toto označení nepřesné a matoucí – ještě zdaleka neřekla své poslední slovo. Vítězství v nějaké neznámé lokální umělecké soutěži je jen začátek.

Příští stanice pro strojové učení? Třeba práce textaře a novináře, kterou systémy pro generování textu zastanou místy dost slušně. Nebo ta vaše. Stručně řečeno, pokud vaše práce spočívá převážně v sezení u počítače a dělání věcí, které lze poměrně dobře popsat slovy, pak existuje reálná možnost, že počítač bude nakonec schopen dělat vaši práci lépe než vy.

Text kurzívou jsem mimochodem nepsal já. To vám vzkazuje GPT-3, strojové učení pro generování textu na základě zadaných instrukcí. Lepší závěr článku bych sám nenapsal.

Reklama

Doporučované