Hlavní obsah

Roboti nemají kudy projet. Pražská výstava kreativity fascinuje nejen děti

Maker Faire 2022 v Praze.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Kola se točí, diody blikají, trysky 3D tiskáren kmitají. Fotoaparáty cvakají. Roboti malí i velcí se procházejí mezi návštěvníky, také malými i velkými. Po roce si v Praze dali sraz makeři, aby ukázali své nadšení a kreativitu.

Článek

„Nechte si namíchat parfém pomocí strojového učení,“ láká jeden stánek, zatímco hned vedle vznikají akční 360stupňová videa. O kus dál se lidé tlačí kolem 3D tiskáren, zatímco děti se přehrabují v ohromné hromadě lego kostiček a čilý ruch kolem nevnímají. Výstava začala v sobotu ráno a potrvá až do neděle.

Festival kreativity se tentokrát přestěhoval do tří hal na Pražské tržnici. A všechny jsou v první den výstavy poměrně napěchované. Zatímco na předchozích ročnících mezi návštěvníky procházel robotický pes, letos by se tu asi neprodral.

O stánky vystavovatelů je velký zájem. Nyní zvláště o ty, které jsou uvnitř, protože venku zrovna prší. A protože se téměr každý vystavovatel snaží nabídnout něco pro děti i pro dospělé, výsledkem je všudypřítomné švitoření i ohleduplné prodírání v obou směrech.

Makeři jsou kutilové 21. století

Pokud jste si na anglické slovo maker v češtině dosud nezvykli, nejste sami. Už když se před pěti lety v Praze konal první ročník Maker Faire, řada lidí se divila, proč nezůstat u hezkého českého slova kutil.

Výzkumník Jiří Zemánek, který v Praze uspořádal první Maker Faire v roce 2018, tehdy vysvětloval, že maker znamená jakousi renezanci kutilství. Nejde o bastlení z důvodu nedostatku a nouze. Makeři naopak kreativně využívají ohromného množství technik a technologií, které jsou nyní díky návodům na internetu, 3D tisku nebo elektronice dostupné široké veřejnosti.

„V tom vnímám největší posun,“ řekl mi Jiří Zemánek, který je na veletrhu i letos, pomáhal s přípravou progamu. „V prvních letech jsme museli vystavovatelům hodně vysvětlovat, co to Maker Faire je. Nebylo jednoduché sehnat vystavující partnery. Teď už je to povědomí mnohem větší.“

Jak začala výstava Maker Faire?

Festival kreativity Maker Faire poprvé uspořádal americký magazín Make v roce 2006. Časopis se specializuje na návody „DIY“ (vyrob si sám) a na první výstavě v kalifornském městě San Mateo tak čtenáři především ukazovali doma vytvořené výrobky, přístroje, modely, šperky, počítače, dopravní prostředky a další zařízení.

První výstava přilákala podle odhadů přes dvacet tisíc lidí a odstartovala vlnu podobných výstav pod hlavičkou stejné organizace, nejen v USA, ale i v dalších desítkách zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Třetí Maker Faire pořádaný v San Mateo v roce 2008.

V Česku se výstavy Maker Faire konají od roku 2018. K Praze se přidalo dalších deset měst, například Brno, Plzeň, Olomouc, Mladá Boleslav a Liberec.

Foto: Profimedia.cz

První český Maker Faire se konal v roce 2018 na Výstavišti v Holešovicích. Zájem byl obrovský, kromě kutilské komunity dorazily ve velkém i rodiny s dětmi.

Výstavy Maker Faire nakonec svým věhlasem překonaly samotný časopis Make a v roce 2019 zakladatel přejmenoval firmu na Make: Community, pod kterou patří časopis i výstavy.

Výstava Maker Faire 2022 se koná v Praze o víkendu 17. a 18. září. Vstupné pro dospělého je 250 Kč, mohou s ním jít až tři děti do 15 let zdarma.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili video.

Reklama

Související témata:

Doporučované