Hlavní obsah

Rusko může po sankcích změnit trh s čipy, bojí se na největším veletrhu mobilů

Podívejte se na největší veletrh mobilů. Ukázal novinky, ale i obavy z Ruska.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Na slavném veletrhu Mobile World Congress ve Španělsku představují světoví výrobci smartphonů pravidelně řadu novinek. Poslední ročníky ale drtí covid a nedostatek čipů, který má nyní ještě zhoršit rusko-ukrajinská válka.

Článek

Ještě před pandemií jezdilo pravidelně na prezentaci novinek v mobilních zařízeních do Barcelony asi 100 tisíc lidí ze 200 zemí a přes 14 tisíc dalších pak akce zaměstnávala. Světový mobilní kongres (MWC) také pro tamní ekonomiku znamenal každoroční příjem asi 473 milionů eur, tedy 11,825 miliardy korun.

Předloni se ale veletrh jen 12 dní před startem kvůli covidu zrušil a loni se zase místo v únoru konal až v červnu s účastí pouze 30 tisíc lidí. Hotely, restaurace i další podniky ve městě tak přišly už o víc než 20 miliard korun.

Letošní ročník se veřejnosti otevřel 28. února, skončí 3. března a pořadatelé očekávají přes 60 tisíc lidí a 1500 vystavovatelů. A přestože všichni návštěvníci stále musí mít roušky a potvrzení o vakcinaci, prodělání či negativní test starý maximálně tři dny, podle analytiků může být tento ročník začátkem návratu veletrhů k normálu.

„Přišli jsme o osobní kontakt, přišli jsme o velké obchodní výstavy. Někteří lidé se o ně pokoušeli, ale většinou byla účast velmi malá, takže MWC by mohl být milníkem v návratu technologických přehlídek zpět na trať,“ uvádí pro agenturu AP Ben Wood, hlavní analytik společnosti CCS Insight, která dělá průzkum trhu.

Dodávky čipů se měly stabilizovat. I to ale může Rusko ovlivnit

I přes pozitivní vyhlídky na návrat „fyzických“ akcí ale Světový mobilní kongres v Barceloně ovládá nejistota. Globální prodeje smartphonů podle výzkumné firmy Gartner v posledním čtvrtletí klesly skoro o sedm procent, tedy o 20 milionů kusů na 342,2 milionu. Stále totiž přetrvává nedostatek surovin, součástek a čipů.

„Věci se o něco zlepšily. Ale myslím, že u některých výrobců uvidíte menší nabídku, nebo v některých případech ukážou hodně produktů, ale v regálech obchodů je hned tak jen neuvidíme,“ doplňuje Wood.

Původní perspektiva přitom byla růžovější. Dodávky čipů zastavené kvůli covidu se mohly podle analytiků stabilizovat už v půlce letošní roku. Výrobce ale může nově zasáhnout rusko-ukrajinská válka. Ačkoli třeba firmy AMD i Intel zastavily vývoz čipů do Ruska, agresorský stát těží více než třetinu světových zdrojů palladia užívaného na senzory čipů, vyrábí polovinu zásob plynu hexafluorobutadien nutného k leptání elektroniky a je zdrojem i neonu do laserů pro opracování čipů.

Vzácný plyn Rusko získává jako vedlejší produkt při výrobě oceli a dodávalo ho k čištění Ukrajině, která pak produkovala 90 procent jeho světových zásob, píše agentura Reuters s odkazem na poradenskou firmu Techcet.

Před dopady Ruska na čipy varuje Bílý dům. MWC mu zakázal účast

Ceny surovin pro čipy tak minimálně pravděpodobně znovu porostou, což by se mohlo znovu promítnout i do celého průmyslu včetně třeba produkce aut. Před dopadem války na výrobu polovodičů varoval americké firmy i Bílý dům a obavy zazněly i na největším světovém veletrhu mobilních technologií.

„Konflikt na Ukrajině a rozsáhlé sankce proti Rusku budou mít na trh určitě dopad. Mají tam dost surovin, esenciálních surovin, které pochází jak z Ukrajiny, tak Ruska,“ přitakává Wood.

„Dalším z problémů by mohlo být i to, že oba státy do světa vyvážely množství potravin a s jejich rostoucí cenou se dál bude zvedat inflace. Což by také mohlo znamenat, že lidé se budou rozhodovat jinak v tom, jestli si budou kupovat zářivé nové telefony nebo jiné kousky spotřební elektroniky,“ dodává analytik.

Organizace GSMA, která veletrh pro veřejnost od pondělí do čtvrtku pořádá, se proti ruským útokům na Ukrajinu tvrdě vymezila a Rusku zakázala účast na letošním ročníku Mobile World Congress účast.

Ze světových značek smartphonů své novinky na veletrhu představuje největší výrobce chytrých telefonů Samsung, dále například Ericsson, Nokia či Huawei. Firmy Sony, Lenovo nebo Apple, který na MWC v Barceloně vystavoval naposledy v roce 2017, se akce neúčastní.

Zatím největší pozornost ovšem sklízí menší výrobci jako čínský Honor, který přímo na veletrhu představil novou řadu svých mobilů Magic 4, nebo OPPO s modely Find X5 a TCL s řadou 30.

Reklama

Doporučované