Hlavní obsah

Sluchátka Apple zradila zloděje. Hlásí teď aktuální polohu ruských jednotek

Foto: Shutterstock.com

Ukradená bezdrátová sluchátka mohou vyzradit polohu celé jednotky.

Reklama

Neznámý pachatel – pravděpodobně ruský voják – údajně z Hostomelu u Kyjeva ukradl sluchátka. Ta nyní informují původního majitele o své poloze. I s takovými netradičními důkazy budou na Ukrajině pracovat týmy vyšetřovatelů.

Článek

Přesná pozice vojenských jednotek patří mezi přísně utajované skutečnosti. Není těžké si domyslet proč. Pokud někdo zná polohu vojáka, může ji dlouhodobě sledovat, odvozovat z toho situaci, predikovat další pohyb a v případě potřeby lze souřadnice využít i k přesně cílenému útoku.

Ruské invazní jednotky mají na Ukrajině už od začátku vojenské agrese řadu technických problémů. Nefungovala jim například šifrovaná komunikace, a tak si s vedením volali pomocí mobilních telefonů. Ty lze snadno odposlouchávat, a ukrajinská rozvědka tak získala nejen údaje o poloze, ale i velké množství kompromitujících materiálů, kde se ruští vojáci dokonce přiznávají k válečným zločinům.

Telefony ale nejsou jediná chytrá zařízení, jež vyzrazují utajovanou polohu. Britský deník The Times informuje o kuriózním případu, kdy k vyzrazení došlo pomocí chytrých bezdrátových sluchátek.

Miniaturní špioni

Když ukrajinský podnikatel Vitalij Semenec zjistil, že mu ruští nájezdníci vyloupili byt, ukradli mu podle jeho slov i jeden nenápadný kousek příslušenství. Vlastně dva kousky: bezdrátová sluchátka AirPods Pro od společnosti Apple.

Foto: Apple.com

Bezdrátová sluchátka Apple AirPods Pro.

Tato sluchátka mají poměrně novou funkci pro vyhledání založených, ztracených nebo ukradených sluchátek. A nejde jen o nějaké pípátko, které by se aktivovalo po aktivaci v mobilní aplikaci. Zařízení od Apple – včetně AirPodů – lze totiž na dálku lokalizovat pomocí funkce iCloud Find My.

Miniaturní sluchátka nemají GPS přijímač ani žádnou možnost vysílání přes mobilní síť. Apple k jejich detekci využívá síť svých ostatních produktů, především iPhonů. Pokud nějaký iPhone ve svém okolí zachytí bluetooth vysílání ztraceného zařízení (třeba právě sluchátek), pošle tuto informaci na servery Apple spolu se svou vlastní polohou.

A tak se Semenec po přihlášení dozvěděl, že jeho sluchátka z Hostomelu doputovala až do Gomelu, který leží v Bělorusku. Vzhledem k okolnostem se pro ně samozřejmě nevydal, ale jejich polohu přes aplikaci nadále sledoval.

Foto: Vitalij Semenec

„Díky technologiím už vím, kde mám sluchátka AirPods. Z mého domu v Hostomelu je uloupili ruští orkové,“ napsal na Instagramu ukrajinský podnikatel Vitalij Semenec.

Díky tomu může odvodit pohyb vojenské jednotky. Ta se nyní z Běloruska vydala opět na Ukrajinu k městu Belgorod. To odpovídá nové fázi války na Ukrajině, ve které se Rusko chce zaměřit na východní oblasti.

Vojáci zapomínají na ochranu soukromí

Jde o další ukázku toho, jak moderní technologie nečekanými způsoby zasahují do obvyklých očekávání týkajících se soukromí. Armáda sice patří mezi aktivní uživatele moderních technologií, ale zejména u nové elektroniky často spíše dohání vlak a hasí nečekané „požáry“ související s nečekanými úniky dat.

Zdravotní a fitness aplikace jsou stále populárnější a mnohé z nich shromažďují údaje, které lze využít ke sledování návyků jednotlivých vojáků. Tyto informace může nepřítel využít k zaměření na konkrétní jednotlivce nebo skupiny vojáků. To se stalo třeba v roce 2018, kdy populární běžecká aplikace Strava zveřejnila mapy s anonymizovanými častými trasami.

Nenapadlo je nejspíše, že tím vlastně oznámili pozici vojenských základen. Řada vojáků totiž pro své soukromé trénování aplikaci používala. Přestože se oni sami svými každodenními běhy na síti nepochlubili, aplikace to udělala za ně. A to do takových detailů, že šlo z nakreslených čar nejen přesně vyčíst pozici vojenských základen, ale také odvodit, kde přesně se nacházejí šatny se sprchami, kam většina vojáků po cvičení zamíří.

Američtí vojáci jsou hlavními hrdiny dalšího průšvihu: do „memorovací aplikace“ si psali citlivé informace, aby se je dokázali našprtat na pravidelné testy. Sady testovacích kartiček si mohl na webu kdokoli stáhnout, jak upozornil výzkumník Foeke Postma ze skupiny Bellingcat.

Půjde to použít jako důkaz?

Stále populárnější jsou také chytré hodinky, které lze použít k měření srdečního tepu. Tyto informace by mohl nepřítel využít k určení, kdy je voják ve stresu nebo unavený. Takové údaje lze navíc využít i zpětně. V roce 2019 byl i díky záznamu svých běžeckých hodinek usvědčen a odsouzen pachatel dvojnásobné vraždy. Vyšetřovatelé totiž na jeho hodinkách Garmin Forerunner našli trasy, ze kterých bylo zřejmé, že vraždu pečlivě plánoval.

Je potřeba zajistit, aby byly zachovány a ověřeny důkazy, které vznikají na různých místech činu po celé Ukrajině.
Beth Van Schaacková, právnička

Nabízí se tedy otázka, zda bude možné podobné důkazy využít i v případě vyšetřování a případného soudního řízení s ruskými invazními složkami, nebo dokonce s jednotlivými vojáky. Už nyní na Ukrajině působí týmy vyšetřovatelů, kteří sbírají důkazy. Kromě očitých svědectví mají k dispozici ve válečném konfliktu dosud nevídané množství elektronických důkazů: telefonátů, videí a metadat.

„Pro integritu historických dat je nesmírně důležité tyto zločiny zdokumentovat. Je potřeba zajistit, aby byly zachovány a ověřeny důkazy, které vznikají na různých místech činu po celé Ukrajině,“ uvedla Beth Van Schaacková, právnička a velvyslankyně USA pro globální vyšetřování zločinů.

Ačkoli se může zdát, že válečné zločiny jsou evidentní, a tedy jasně prokazatelné, realita podobných vyšetřování je složitější. Ve válce totiž nejde jen o individuální zavinění, ale i o vyšetřování toho, kdo je za zločin zodpovědný.

„Může se jednat o případy, kdy nese odpovědnost velitel, případně velitel velitele. Takové případy mohou jít až k vysokým politickým a vojenským představitelům, takže se z toho stává mnohem složitější vyšetřování a stíhání,“ řekl Clint Williamson, bývalý velvyslanec USA pro otázky válečných zločinů.

Proto zdůrazňuje, že na Ukrajině bude potřeba součinnosti vyšetřovatelů, žalobců, analytiků a forenzních expertů. Budou pracovat s ohromným množstvím dat. A možná se do mozaiky budou hodit i jedna nenápadná ukradená sluchátka.

Reklama

Doporučované