Hlavní obsah

Tak hubnou po Vánocích bohatí. V kryokomoře s -110 stupni a laserem v žíle

Podívejte se, jak hubnou po Vánocích bohatí. Používají kryokomory i ozařování krve.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Novoroční předsevzetí o zdravém životním stylu a hubnutí za pomoci sportu či diet často berou za své už po prvním lednovém týdnu. Existují však i terapie, které nabízí rychlost bez námahy a v luxusu. Stojí nejméně 150 tisíc ročně.

Článek

Po dvou letech s pandemií lidé stále víc řeší své zdraví a životní styl. Někomu stačí dieta a domácí cvičení, někdo sportuje venku či ve fitness, a ti, co neváhají sáhnout do kapsy opravdu hluboko, využívají privátní wellness kluby s technologiemi, které jsou pro mnohé sci-fi nejen z finančního hlediska. Jako ty v Londýně.

„Specializujeme se na zotavovací léčby včetně kryoterapie, hyperbarické kyslíkové terapie a senzorické deprivace. A ty kombinujeme s výkonnostním cvičením nebo personalizovaným tréninkovým plánem,“ uvádí John Attard, ředitel zdravotnického zařízení v luxusní londýnské čtvrti Kensington.

Přes 100 °C pod nulou či tlak jako tři metry pod vodou

Teplota v duální kryokomoře wellness centra The Body Lab je 110 stupňů Celsia pod nulou. Klienti v ní musí vydržet tři minuty, napřed ale stráví 30 sekund v předkomoře o teplotě minus 60 stupňů, aby zvládli teplotní skok. Má jít o první zařízení svého druhu ve Velké Británii.

„V kostce zlepšuje proces zotavení tím, že působí protizánětlivě a zlepšuje krevní oběh,“ dodává Attard pro agenturu AP. Kryoterapie prý posiluje i tvorbu kolagenu v těle a urychluje metabolismus a spalování tuků.

Další z nabízených léčebných procedur je hyperbarická kyslíková terapie, která díky zvýšení míry okysličování urychluje procesy hojení a podle šéfa soukromého centra v západním Londýně je nejefektivnější.

„Je to velice bezpečná, neinvazivní léčba. Nepoužíváme žádný běžný balený kyslík. Vzduchová kapsle je natlakována na 1,3 baru, což odpovídá hloubce tří metrů pod hladinou moře. A ve skutečnosti nezvyšujeme úroveň kyslíku uvnitř, ale měníme způsob, jakým tělo vstřebává kyslík pomocí natlakovaného vzduchu,“ popisuje Attard další z nabízených terapií.

Ceník? Desítky tisíc za pár návštěv

Luxusní wellness kúry jsou údajně velmi rychlé a nevyžadují tolik námahy, což ale na druhé straně vyvažuje cena. Tříúrovňový balíček stojí podle druhu zvolených terapií, doplňkových služeb a plánu od pěti do 18 tisíc liber, což je v přepočtu od 150 tisíc do 540 tisíc korun – na rok.

Podobné ceny – tedy od 4 900 liber v základu – nabízí také klinika BelleCell v ikonickém hotelu Ritz, kde jedna pětihodinová návštěva zahrnující 3D tělní sken, analýzu nebo konzultaci o výživě, ale i hyperbarickou kyslíkovou terapii a infrasaunu vychází pro představu na 595 liber, což je asi 17 850 korun. Metody, které nabízí, prý vychází z technologií používaných v elitním sportu, medicíně, či dokonce NASA.

„Terapie, která je u nás zvlášť speciální, je nitrožilní laserové ozařování krve. Možná jste slyšeli o intravenózní vitaminové terapii a tohle je podobný princip, a to sice vstřikování do žil, ale v tomto případě jde o různě barevné světlo,“ vysvětluje unikátní metodu kliniky její ředitelka Sarah Jane McCauslandová.

Laser do žil po konzultaci s lékařem

Do žil klienta se při intravenózní terapii světlem přímo zavádí laserové vlákno: žluté, červené, zelené, modré i ultrafialové. Podle barvy se liší efekt terapie. Má posílit imunitu zvýšením tvorby vitaminu D a serotoninu, ale i působit proti neurologickým, srdečním a revmatickým onemocněním, zánětům, alergiím, ekzémům, depresím či úzkostem.

Nitrožilní laserová kúra pomáhá údajně rovněž metabolismu. Vyšší dávky by měl ale schválit ošetřující lékař. Vládní stanovy pro bezpečný a zdraví nezávadný provoz však klinika nicméně splňuje. Sauna s infrazářením má pomáhat s hubnutím.

„Spodní část těla je ve vakuu, které stimuluje lymfatickou drenáž a proudění látek po vašem těle. V kapsle se dá také šlapat, čímž se více spaluje tuk. Nechybí červené LED osvětlení pomáhající se stimulováním kolagenu v nohách, co pomáhá s pojivovou tkání a celulitidou,“ doplňuje McCauslandová.

Nejobsáhlejší, takzvaný bio-rezilienční balíček, stojí u kliniky lokalizované rovněž v žádané londýnské čtvrti, a to sice St. James’s blízko Buckinghamského paláce, až 29 500 liber, tedy zhruba 885 tisíc korun ročně. Kromě všech druhů léčebných metod zahrnuje také individuální plán vycházející i z testů krve nebo genetického původu.

Reklama

Doporučované