Hlavní obsah

Mikroplasty jsou i v mateřském mléce, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Úlomky plastů, které pocházejí z oblečení a mnoha dalších zdrojů, byly nalezeny v mořské vodě, placentě těhotných žen nebo v lidské krvi.

Reklama

Vědci mikroplasty objevili v 75 procentech testovaných vzorků mateřského mléka. To by mohlo ovlivňovat zdraví malých dětí. Kojení ale podle odborníků zůstává nejlepším způsobem výživy dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V mateřském mléce byly poprvé objeveny mikroplasty, informoval britský deník The Guardian. Vědci zjištění považují za znepokojivé, i když přesný dopad mikroplastů na člověka zatím není známý. Laboratorní testy už ale prokázaly, že tyto drobné úlomky plastů mohou lidské buňky poškozovat.

Vědci uvedli, že jsou velmi znepokojeni zejména možnými dopady na zdraví dětí. Kojenci jsou totiž podle vědců vůči chemickým kontaminujícím látkám obzvláště zranitelní.

Podle výzkumníků, kteří se na studii zveřejněné v odborném časopise Polymers podíleli, je naléhavě zapotřebí dalšího výzkumu. Kojení podle nich ale zůstává zdaleka nejlepším způsobem výživy dětí.

Mikroplasty v 75 procentech vzorků

Vzorky mateřského mléka byly týden po porodu odebrány 34 zdravým matkám v italském Římě. Ve 26 z nich byly objeveny mikroplasty, jsou tedy přítomny v 75 procentech testovaných vzorků.

Přečtěte si více

Částice mikroplastů byly nalezeny v krvi hospodářských zvířat, ale i ve výrobcích v supermarketech a na nizozemských farmách. Dopady na zdraví zvířat i lidí zatím nejsou známy.

Vědci také zjišťovali, zda matky konzumují potraviny a nápoje prodávané v plastových obalech a zda používají osobní hygienické potřeby obsahující plasty. Nepodařilo se jim však mezi tím a přítomností mikroplastů v mateřském mléce najít žádnou souvislost. To podle webu Firstpost naznačuje, že „mikroplasty jsou v životním prostředí přítomny všude a člověk se jejich působení téměř nemůže vyhnout“.

V nové studii autoři uvedli, že mezi mikroplasty přítomné v mateřském mléce se řadí hlavně polyetylen, PVC a polypropylen. To jsou látky, které se vyskytují v běžně používaných plastových obalech.

„Bude zásadní posoudit způsoby, jak zajistit, aby se matky během těhotenství a kojení těmto látkám vystavovaly méně,“ uvedla doktorka Valentina Notarstefanová z Università Politecnica delle Marche v italské Anconě, která se na studii podílela.

Kojte dál, doporučují vědci

„Je však třeba zdůraznit, že výhody kojení stále převyšují nevýhody způsobené přítomností znečišťujících mikroplastů. Studie, jako je ta naše, nesmí omezit kojení dětí, ale naopak zvýšit povědomí veřejnosti a tlačit na politiky, aby prosazovali zákony, které znečištění snižují,“ dodala.

Podle Dicka Vethaaka z Vrije Universiteit Amsterdam v Nizozemsku nová studie poskytuje předběžný důkaz, že mikroplasty se v lidském mateřském mléce nacházejí, ale k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí dalších studií.

„Zatím nemáme žádné poznatky o možném vlivu mikroplastů na kojence. Proto je naléhavě zapotřebí provést další studie, protože novorozenci a malé děti se zdají být k expozici chemickým látkám a částicím náchylnější. To by mělo být prioritou dalšího zdravotnického výzkumu,“ řekl Vethaak pro The Guardian.

Vzorky mateřského mléka byly odebírány, skladovány a analyzovány bez použití plastů a pro vyloučení kontaminace byly zpracovány i kontrolní vzorky. Vědci nedokázali analyzovat přítomnost mikroplastů menších než 2 mikrometry, ale je podle nich pravděpodobné, že se v mléce vyskytují i takové plastové částice.

Znečištění mikroplasty je všudypřítomné

Viry, které způsobují průjmy a další žaludeční potíže, mohou ve sladké vodě zůstat infekční až po dobu tří dnů, pokud se přichytí na mikroplasty. Ty jsou podle vědců všudypřítomné.

Přestože v této studii nebyly identifikovány konkrétní rizikové faktory spojené s mikroplasty, Notarstefanová uvedla: „Chtěli bychom těhotným ženám doporučit, aby věnovaly větší pozornost vyhýbání se potravinám a nápojům baleným v plastu, kosmetice a zubním pastám obsahujícím mikroplasty. Také by neměly nosit oblečení ze syntetických tkanin.“

V krvi, potravinách i ve vodě

Mikroplasty vědci nachází skutečně téměř všude. Do životního prostředí se dostává obrovské množství plastového odpadu a mikroplasty znečišťují celou planetu, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány.

Italský tým, který výzkum vykonal, v roce 2020 v rámci jiné studie identifikoval mikroplasty i v placentách těhotných žen.

„Důkazy o výskytu mikroplastů v lidském mateřském mléce spolu s předchozím objevem těchto mikroplastů v placentě těhotných žen jsou velmi znepokojivé, protože mají dopad na mimořádně zranitelnou populaci kojenců,“ uvedla Notarstefanová.

Přítomnost mikroplastů v lidské krvi v březnu potvrdil tým vedený výše zmíněným profesorem Dickem Vethaakem. Vědci dokonce objevili mikroplasty v plicích lidí, vyplývá ze studie, o které již dříve informoval list The Guardian. Jde o první případ, kdy je nalezli ve tkáni žijících pacientů, dříve je potvrdili pouze při pitvě.

Neviditelný život v mořích ovlivňuje každého z nás, říká český vědec

Jsou velmi malé, ale je jich tolik, že tvoří 90 % života v oceánech. Ještě před pár lety se přitom o mořských mikroorganismech skoro nic nevědělo. K jejich globálnímu výzkumu výrazně přispěla laboratoř parazitologa Julia Lukeše.

Mikroplasty se do lidského těla dostávají prostřednictvím kontaminovaných potravin, vody a vzduchu. Podle organizace Poison Control se při konzumaci potravin dostane do těla přibližně 52 000 úlomků mikroplastů na osobu ročně.

Z dříve provedeného výzkumu také vyplynulo, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po lidském těle a usazovat se v orgánech. Podle červnové studie se mikroplasty poprvé našly i v čerstvě napadaném sněhu na Antarktidě.

Mikroplasty mohou způsobit i rakovinu

Na základě dostupných údajů se předpokládá, že mikroplasty mohou být pro lidské zdraví skutečně škodlivé. Je známo, že vyvolávají zánět plic a u některých lidí mohou způsobit i rakovinu. Mohou také působit jako přenašeči mikroorganismů a toxických chemických látek, čímž připravují půdu pro další zdravotní rizika.

Vědci z Vrije Universiteit Amsterdam v Nizozemsku v srpnu zveřejnili, že objevili mikroplasty ve třech čtvrtinách testovaných výrobků z hovězího a vepřového masa, ale také v krvi krav a prasat na farmách. Vědci testovali 12 vzorků krve krav a 12 vzorků krve prasat a ve všech našli mikroplasty, včetně polyetylenu a polystyrenu.

Jiný nedávný výzkum, o němž informoval web New Scientist, odhalil, že děti krmené z lahve pravděpodobně denně spolykají miliony mikroplastů a že dokonce i kravské mléko může obsahovat mikroplasty.

Reklama

Doporučované