Hlavní obsah

Otestovali jsme netradiční hračky. Za pár stovek vám ukážou jiný svět

Podívejte se, jak jsme testovali čtyři levné mikroskopy.Video: Pavel Kasík

 

Reklama

Mikroskop je sice symbolem vědecké práce, dávno už ale nepatří jen do laboratoří. Levný mikroskop se dá pořídit za několik stovek a překvapivě kvalitní digitální mikroskop vyjde asi na dva tisíce. Jasný tip na vánoční dárek.

Článek

Vydejte se do úplně jiného světa z pohodlí vlastního domova. Kromě toho, že je mikroskop vědecký instrument, tak to může být také fascinující hračka. Z raného dětství si dodnes pamatuji několik vánočních dárků. Promítačku filmů Jen počkej zajíci. Transformátora, kterého jsem rozbil hned druhý den. Klávesy s 99 zvuky a 9 melodiemi. A hlavně červený plastový mikroskop. Měl slabou žárovku, 20násobné zvětšení a já s jeho pomocí identifikoval různé drobky na koberci. Tak schválně – poznáte, co je toto?

Foto: Pavel Kasík

Výhodou digitálních mikroskopů je, že ostatním můžete ukázat, co jste objevili…

V anketě většina čtenářů správně tipovala, že se jedná o snímek drceného pepře:

Anketa

Poznáte, co je na obrázku?
úlomek dubového dřeva
20,1 %
drcený pepř
57,1 %
mořská hvězdice
7,5 %
polodrahokam
15,3 %
Celkem hlasovalo 2196 čtenářů.

Doba pokročila a dnešní levné mikroskopy jsou mnohem výkonnější. Už přibližně za sto korun si můžete na čínském e-shopu pořídit jednoduchý nástavec, který přicvaknete k mobilu a můžete pořizovat fotky asi s 50násobným zvětšením. To nám doma na hraní stačilo asi rok. Pak jsem ale hledal něco lepšího a zjistil jsem, že nabídka levných (rozuměj: amatérských, nevědeckých) mikroskopů je velmi pestrá. Tento test píšu pro všechny, kdo by rádi sobě nebo svým ratolestem koupili levný mikroskop jako hračku.

Do testu jsem zařadil čtyři mikroskopy, každý reprezentuje jeden typ přístrojů. Nehleďte příliš na konkrétní značky, ve všech případech jde o čínské výrobky, které se na internetu prodávají pod desítkami různých značek. Neručím samozřejmě za to, že stejně vypadající mikroskop bude ve vašem případě fungovat stejně jako u mne.

#MikroskopRozlišeníCena
1Připínací mikroskopdle telefonu100–200 Kč
2Wifi mikroskop1 MPix800–1 200 Kč
3Mikroskop s displejem2 MPix1 100–2 000 Kč
4HD mikroskop8 MPix2 500–4 000 Kč

Jsou to pořád hlavně hračky. I když, jak uvidíte, dva mikroskopy mne příjemně překvapily a dokážu si představit i jejich serióznější využití. Začneme ale tím nejlevnějším.

Připínací mikroskop za babku

Už před pěti lety jsem si z čínského obchodu DX nechal poslat levný mikroskop, který se připíná na telefon. Od té doby jsem tuto hračku jako drobný dárek věnoval určitě desítkám lidí.

Nemá samozřejmě žádný vlastní senzor ani displej, jde pouze o levnou plastovou čočku, která je doplněná o malou svítivou diodu. Mikroskop přicvaknete k telefonu a můžete fotit nebo filmovat.

Foto: Pavel Kasík

Levné plastové čočky se pomocí pružiny přicvaknou na libovolný mobil a už můžete fotit fotky jako z jiného světa.

Ostření je nepohodlné, musíte povytažením najít dobrou kompromisní ohniskovou vzdálenost mikroskopu. Je to opravdu jen pro zábavu, fotky jsou neostré, čočky jsou totiž dost nekvalitní. A abyste se zbavili okrajů, musíte na svém mobilu hodně zoomovat. Výsledné fotky tedy budou mít – v závislosti na vašem mobilu či tabletu – spíše menší rozlišení.

+1

I tak mohu levný připínací mikroskop vřele doporučit. Ne jako nástroj umělecký (a už vůbec ne vědecký), ale jen jako hračku. Malý mikroskop navíc můžete vzít kamkoli s sebou bez obav, že byste jej nějak poškodili. Seženete jej i v českých e-shopech za různé ceny a v různých variantách, kvalita bude zřejmě celkem podobná. Čekejte zábavu, nečekejte zázraky.

Bezdrátový wifi mikroskop do kapsy

Další mikroskopy už mají svůj vlastní senzor a také trochu lepší ostření. Pomocí otáčení ostřícího kolečka navíc můžete dosáhnout i vyššího přiblížení. Je to trochu neintuitivní, ale v podstatě budete mít možnost zaostřit dvakrát: v menším nebo ve vyšším přiblížení. Stačí, když protočíte kolečko v celém rozsahu, a hned princip pochopíte. Podobných mikroskopů „do ruky“ je celá řada, obvykle se k telefonu připojují kabelem a komunikují přes software určený pro endoskopické kamery. Já otestoval mikroskop, který komunikuje přes wifi, což je o dost pohodlnější a jen o trochu dražší.

Foto: Pavel Kasík

Mikroskop je malý a lehký, padne do ruky a nepotřebuje kabelové připojení k telefonu.

Ostření chce trochu cviku, ale za pár minut už budete objevovat mikroskopická zákoutí všude po bytě. To je velká výhoda bezdrátového mikroskopu. Rodič může hledat, dítě cvakat fotky na tabletu. Mikroskop se nabíjí přes microUSB a na nízký stav baterie vás nijak neupozorní, prostě se vypne. Takže si s sebou raději berte powerbanku.

Pořizování videa nebo stabilnějších fotek usnadní přiložený stojánek, který je ale velmi provizorní. V praxi se obvykle vyplatilo najít spíše polohu, v níž lze mikroskop o něco opřít a získat tak lepší stabilitu.

Foto: Pavel Kasík

Mikroskop se stojánkem.

Jako jediný umí tento mikroskop díky aplikaci pořizovat fotky i během natáčení videa. Rozlišení fotek je nízké, ale jejich kvalita je často překvapivě dobrá.

+3

Vzhledem k relativně nízké ceně a praktické mobilitě je toto moje doporučení pro většinu zájemců o amatérský mikroskop.

Plastový pokus o stabilitu nevyšel

Třetí testovaný model je zástupcem levnějších plastových mikroskopů se stojanem a vlastním displejem. Daní za nízkou cenu je trochu rozviklané provedení. Se šroubky si budete muset trochu hrát, hlavně při ostření.

Foto: Pavel Kasík

Mikroskop s displejem a stojánkem.

Nevýhodou je upevnění pohyblivé části na stojánek. Tyč je sice kovová, ale otáčením koleček nejezdíte po tyči, ale jen v rozsahu, který vám dovolí ukotvující část. Občas tedy budete muset trochu nešikovně šroubovat, než najdete správnou pozici.

Vlastní displej naopak znamená velkou výhodu při sledování s ostatními. Kompaktní mikroskop můžete vzít s sebou i do terénu. Snímky s rozlišením cca 2 MPix pořizuje mikroskop na vloženou microSD kartu.

+4

Při pořizování fotek ale narazíte na docela zásadní problém. Stiskem tlačítka pro vyfocení zároveň mikroskop trochu roztřesete. Hlavně při vysokém přiblížení to snižuje kvalitu výsledných fotek, které navíce nemají nijak vysoké rozlišení. Také video se při každém větším pohybu třese, což snižuje použitelnost, pokud vám jde o prezentovatelný záznam výsledku.

Kovový HD mikroskop překvapil

Nejdražší model v našem testu vyšel v internetovém obchodě Amazon.de na 3 000 Kč (ceny se různí podle výrobce a obchodu). To je hodně na hračku, ale v kontextu cen profesionální digitálních mikroskopů je to stále celkem levné. Samozřejmě že cena stoupá i s tím, když si vyberete značkový výrobek.

Foto: Pavel Kasík

Mikroskop je vybaven dodatečným osvětlením a velkým sedmipalcovým displejem.

Námi testovaný „no name HD mikroskop“ má velký displej a jako jediný v testu působí téměř profesionálně. Tělo je na první pohled bytelné, celokovové. Poté, co utáhnete šroubky, máte před sebou solidní zařízení, které se téměř neklepe.

Foto: Pavel Kasík

Otáčením koleček můžete po stabilní kovové ozubené ose jezdit nahoru a dolů.

Velké ocenění si zaslouží dvě nastavitelná světla, která mají vlastní zdroj energie ve stojánku (potřebují externí zdroj, stačí powerbanka). Nejvíce mne ale potěšilo externí ovládání. U předchozího mikroskopu jsem totiž musel vše ovládat tlačítky přímo na mikroskopu, což i při veškeré možné snaze způsobovalo otřesy a měnilo pečlivě vybraný úhel záběru. Naopak tento mikroskop můžete z větší části ovládat na dálku.

Foto: Pavel Kasík

Dálkové ovládání má tlačítko spouště i šipky pro ovládání menu.

Senzor mikroskopu má osm megapixelů, a tak jsou výsledné fotky celkem použitelné. I když pořád to není na nějaké vědecké bádání, limitující jsou v tomto případě hlavně čočky, které jsou nejspíš stejné jako u těch levných mikroskopů. Zvětšení je ale o něco vyšší, právě díky vyššímu rozlišení.

+10

(Tento mikroskop nabízí vyšší rozlišení než ostatní, proto přidejme i odkazy na několik snímků v původní velikosti: 1, 2, 3, 4.)

Hlavní výhodou tohoto „nejdražšího levného mikroskopu“ je ale komfort používání a ostření, díky kterému je objevování různých zákoutí zkoumaného objektu snadné a bezproblémové. Jedinou výraznější vadou bylo trochu nepohodlné přepínání režimu fotografování a videa. Je nutné podržet tlačítko menu a opakovaně prolistovat režimy foto/video/prohlížení.

Cena tři nebo čtyři tisíce korun není rozhodně nízká. Asi se tento přístroj vyplatí tam, kde můžete očekávat dlouhodobější využití, nejen krátkodobé zaujetí. Spolu s druhým mikroskopem je ale nejdražší model favoritem testu.

Foto: Pavel Kasík

Levné mikroskopy uvádějí různé informace o násobku přiblížení, ty jsou ale obvykle dost nespolehlivé. Místo toho přinášíme reálnou ukázku jejich maximálního zvětšení. Podívejte se na výsek snímků z testovaných mikroskopů v plném rozlišení. Zachycená jednička má v reálu 0,26 mm na výšku.

Mikroskop jako vstupenka a dárek

Pokud nemáte mikroskop a ani si jej pořídit neplánujete, nejspíše o nic důležitého nepřijdete. Já mám doma digitální mikroskop rok a případy, kdy mi byl skutečně užitečný, bych spočítal na prstech jedné ruky. A i v těch situacích bych se jistě bez mikroskopu obešel.

Spíše než domácí spotřebič je ale mikroskop vstupenkou. Vstupenkou do světa fantazie, kde se pod rouškou obyčejnosti může skrývat prakticky jakékoli překvapení. Mikroskop je pozvánkou do světa vědy, kdy běžné předměty vyzývají k nevšedním otázkám. A je vstupenkou do světa kreativity: naše oblíbená víkendová kratochvíle je fotit snímky, ze kterých pak ostatní musí uhodnout, odkud pocházejí.

Foto: Pavel Kasík

Poznáte všechny mikrodetaily? Zleva nahoře jsou to: zub skládací pilky, fík, pampeliška, zrnko kávy, umělé jehličí, posilovací popruh, LCD displej tabletu, čokoláda a drobek chleba.

Proto píšu o těchto levných mikroskopech právě teď před Vánocemi. Považuji je za ideální dárek pro rodiny s dětmi i pro všechny nadšené zvědavce. Občas po mně lidé chtějí tip na vánoční dárek a myslí tím tip na nový mobil, notebook, knihu nebo digitální foťák. Dávat taková doporučení je ale těžké. Různí lidé mají různé požadavky a očekávání. Různé rodiny mají jinak nastavený „ekosystém“, do kterého musí technické dárky zapadnout a být kompatibilní.

Digitální mikroskop doma možná ještě nemáte. Už skoro dva roky přitom celý svět řeší, jak „mikroskopický svět“ zasáhl do lidských životů na globální úrovni. Jednotlivé viriony těmito mikroskopy opravdu neuvidíte. Skrze jejich plastové čočky ovšem zachytíte více, než si předem umíte představit.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili správné odpovědi.

Reklama

Související témata:

Doporučované