Hlavní obsah

Webbův teleskop dorazil na svou unikátní orbitu. Obíhá kolem prázdného bodu

Foto: NASA

Teleskop Jamese Webba dorazil na místo určení.

Reklama

Po měsíční cestě dorazil teleskop Jamese Webba na orbitu kolem libračního bodu L2. Nachází se nyní přibližně jeden a půl milionu kilometrů od Země.

Článek

Jsme na místě, hlásí NASA na svém účtu věnovaném Webbovu vesmírnému teleskopu.

„Webb je oficiálně na svém místě,“ potvrdil projektový manažer Keith Parrish. „Završili jsme tím naprosto úžasných 30 dní.“

Foto: NASA

Schéma zážehu MCC2 (druhý zážeh pro korekci kurzu).

Poslední velký manévr stočil teleskop z jeho rovné dráhy a navedl jej na jeho stabilní (leč divoce vypadající) orbitu kolem bodu L2.

Unikátní umístění na orbitě kolem L2

Cílová pozice Webbova teleskopu souvisí se speciálním bodem na oběžné dráze kolem Slunce. Toto místo se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země a nebylo vybráno náhodou. Jde o tzv. librační bod L2, který se vyznačuje vyrovnáním přitažlivosti gravitace a odstředivých sil v soustavě dvou těles. V tomto případě jsou těmi tělesy Země a Slunce. Teleskop bude u bodu L2 umístěn proto, aby mohl být svým štítem neustále odstíněn od Slunce (a také od Země a Měsíce).

Foto: Pavel Kasík, Wikimedia, public domain

Schéma libračního bodu L2.

Statické znázornění je ovšem trochu zavádějící. Ve skutečnosti bude totiž Webbův teleskop obíhat kolem libračního bodu L2 a jeho reálná orbita tak bude mnohem komplikovanější, jak ukazuje následující animace.

Cesta do tohoto bodu trvala teleskopu celkem měsíc. Webbův teleskop má díky šikovnému manévrování už v úvodní fázi letu dostatek paliva, aby po následujících více než deset let korigoval svou polohu a v této unikátní orbitě se udržel.

Usazení teleskopu na orbitu ale nebylo to nejtěžší. Ve vesmíru napřed muselo klapnout několik stovek na dálku řízených úkonů. Teleskop totiž letěl do kosmu zabalený a teprve po cestě postupně rozkvétal.

Podívejte se na klíčové fáze napínavého rozbalování teleskopu Jamese Webba.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Po napínavém rozbalování následovala už klidnější fáze, kdy operátoři kalibrovali jednotlivé moduly velkého zrcadla a připravovali se na zaparkování. Samotný zážeh motorů trval jen asi pět minut.

„Jsme o krok blíže odhalení záhad vesmíru. Nemohu se dočkat, až toto léto uvidím z Webbova teleskopu první nové výhledy na vesmír,“ uvedl ředitel NASA Bill Nelson. První snímky z teleskopu můžeme očekávat letos v červnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované