Hlavní obsah

Video: Automobilka zrecyklovala elektrovůz. Je z něj čistička vzduchu

Podívejte se, jak lze elektromobil recyklovat na čističku vzduchu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Každý nový vůz je výsledkem dlouhého vývoje, při němž autovýrobci napřed postaví desítky neprodejných prototypů, které pak čeká v lepším případě rozklad na díly a v horším zničení. Recyklovat už ale dnes lze i baterie elektroaut.

Článek

V základní verzi stojí elektromobil Ioniq 5 bezmála 1,1 milionu korun. Vysoká cena je také jedním z hlavních argumentů, proč někteří lidé v autech do zásuvky budoucnost zrovna nevidí. Třeba právě tento „kousek“ od Hyundai je ale stále jedním z větších a vybavenějších vozů, který spolu s nejvyšší rychlostí 185 kilometrů za hodinu poskytuje dojezd až 400 kilometrů. To je pro běžný provoz dostačující a s rychlou zastávkou u dobíjecí stanice zvládne také delší cesty.

Elektroauta jdou s cenou dolů a přijdou ojetiny

Existují už ale a dál se vyvíjí elektroauta s nižší cenou. Například Volkswagen e-Up! s dojezdem 260 kilometrů za 450 tisíc korun nebo budoucí Škoda Elroq, která by měla být od roku 2024 jakousi elektrickou náhradou Fabie, a tedy i pro veřejnost cenově dostupným modelem. Její technické parametry zatím nejsou známé, bude ale vycházet ze stejné platformy MEB jako třeba Enyaq iV, a stát by měla okolo 19 tisíc eur, tedy 465 tisíc korun.

Tou dobou už je ovšem nutné počítat i s tím, že zvlášť ze západních a severských zemí se začnou do Česka ve vyšší míře vozit a prodávat ojeté elektromobily, které budou řidičům finančně ještě přístupnější.

Auta do zásuvky lze recyklovat, včetně baterie

Jihokorejská automobilka Hyundai se na jednom z prototypů výše zmíněného elektrovozu Ioniq 5, které kvůli neprodejnosti často rozebírá či demoluje, rozhodla vyvrátit další z častých mýtů – a to sice o složité recyklovatelnosti vozů do zásuvky. Formou pokusu nechala své techniky auto kompletně rozmontovat a sestrojit z dílů úplné jiné zařízení – čističku vzduchu. Kompletní přeměnu lze zhlédnout v úvodním videu článku.

Inženýři a konstruktéři od Hyundai k tomu využili součástky jako dveřní panely, LED žárovky ze světel, hardwarové zařízení z palubní desky pro ovládání zařízení, a také ventilátor chlazení a filtrační jednotku. Kryt vyrobený z karoserie museli do potřebných tvarů upravit. Na poklici jádra stroje použili slitinové kolo o průměru až půl metru, a tak je zařízení poměrně velké.

Experiment má dokazovat, že vysloužilé elektrovozy lze zužitkovat různě. Skutečný problém pro mnohé ale zůstává v bateriích. Také u jejich výroby a recyklace častěji dochází k průlomům. Vědci z amerického státu Massachusetts už na komerční úrovni rozšiřují svou novou metodu, jak z použitých kusů extrahovat a recyklovat až 90 procent vzácných kovů. Švédové potom o 60 až 70 procent snížili uhlíkovou stopu výroby nových baterií a Japonci přišli se způsobem, jak pětinásobně zvýšit jejich kapacitu a o polovinu snížit cenu.

Redakce SZ Byznys se recyklaci baterií do elektromobilů bude více věnovat v dalším článku příští týden.

Reklama

Doporučované