Hlavní obsah

Xiaomi předvedlo humanoidního robota. Vidí, slyší a prý umí číst emoce

Podívejte se na nově představeného humanoidního robota Xiaomi. Prý čte emoce lidí.Video: Jan Marek

 

Reklama

Před rokem Tesla oznámila vývoj a ukázala design androida, který by se měl uplatnit i jako pomocník v domácnosti. Za měsíc jej měl ukázat světu, Číňané ale byli rychlejší. Odhalili vlastní stroj, který inspiraci v USA nezapře.

Článek

První humanoidní robot čínské firmy Xiaomi, který se představil na uváděcí akci nových produktů této společnosti v Pekingu, má na výšku jeden metr a 77 centimetrů, váží 52 kilogramů a v rozpětí paží má až jeden metr a 68 centimetrů.

„Hej, CyberOne, pojď sem,“ odhalil svůj přelomový vynález na pódium CEO podniku Lei Jun. „Proč se všem tady nepředstavíš?“ dodal.

„Ahoj, všichni. Já jsem CyberOne,“ pozdravil diváky syntetický hlas vycházející z těla stroje. Netrvalo dlouho a dvounohý android došel přesně vykalkulovaným krokem k šéfovi čínské technologické firmy a předal mu květinu.

Informace spolu se záběry robota i jeho konkurence si můžete poslechnout i prohlédnout také ve videoreportáži u tohoto článku.

Xiaomi tak potvrdilo své rostoucí ambice v robotice. Loni v srpnu se totiž představil i jeho CyberDog - robopes, který ale až nápadně připomínal světoznámého Spota od amerického podniku Boston Dynamics. A stejně tak teď humanoidní robot CyberOne podle médií připomíná Atlase od téže firmy - i přestože v pohybových, či spíše „parkurových“ pohybech se určitě nemohou rovnat.

Co všechno bude umět čínská konkurence Tesly

Samotné propagační video čínský stroj ale nakonec vykresluje i tak, že chodit se teprve učí. A konkurencí má být spíše pro loni oznámeného androida Optimus od Tesly, který by se měl veřejnosti ukázat koncem září. Tomu se také lehce podobá, a společné mají hlavně to, že by kromě práce v průmyslu měli oba sloužit i v domácnosti jako asistenti a společníci lidí. Proto mají každý na rozdíl od jiných jednu podstatnou a polidšťující část - hlavu.

V případě teď odhaleného CyberOne tvoří jeho obličej zakřivený OLED displej, který může zobrazovat různé informace. Zároveň údajně skrývá i nově vyvinutý modul pro hloubkové vidění Mi-Sense, takže je schopný vidět trojrozměrně (3D). A v kombinaci s takzvaným „algoritmem interakce“ umí ve svém okolí rozpoznávat osoby, jejich gesta a výrazy - nejvíc by měl zvládnout identifikovat až 45 emocí.

Kromě zraku čínskému androidovi nechybí ani sluch - podle Xiaomi je totiž vybavený i dvěma mikrofony schopnými rozpoznat 85 druhů zvuků okolí.

Přístroj se prochází po dvou nohách, přičemž stabilitu i přirozenost chůze určuje rovněž vlastní algoritmus. A jejich pohon obstarává motor o točivém momentu 300 Nm, což je tolik, kolik mají i běžná osobní auta.

Nohy s výkonem osobního auta

Ruce humanoidního robota CyberOne pohání menší motor o desetinové síle, váží jen půl kilogramu. Pořád to je ale dost na to, aby každou rukou zvládl unést další jeden a půl kilogramu váhy.

Čínský technologický gigant uvádí, že výkonné motory spolu s celkem 13 klouby a umělou inteligencí jeho androidovi umožňuje až 21 stupňů volnosti neboli různých, lidsky vypadajících pohybů, a to s rychlostí odezvy okolo půl milisekundy u každého.

Podle Xiaomi najde CyberOne v budoucnu využití jak v průmyslu, tak i doma u lidí jako pomocník i společník. To ale zřejmě ještě nějaký čas potrvá a je možné, že závod o prvního v praxi využitelného androida vyhraje například i Tesla a její Optimus, Boston Dynamics a jeho Atlas nebo třeba ještě další americká firma Agility Robotics a její Digit.

Číňané totiž v Pekingu očividně představili zatím jen prototyp neschopný jakýchkoliv praktičtějších úkolů. Už teď ale cenovku stroje odhadují mezi 600 a 700 tisíci juany, tedy 2,1 a 2,45 milionu korun. Kdy ale půjde do prodeje, ještě neuvedli.

Reklama

Doporučované