Hlavní obsah

Technokrat a daňový mág. Kdo je možný Medveděvův nástupce Mišustin

Foto: Profimedia.cz

Michail Mišustin.

Reklama

Krátce poté, co dosavadní ruský premiér Dmitrij Medveděv překvapivě oznámil rozhodnutí o demisi své vlády, se prezident Vladimir Putin neméně překvapivě vytasil s možným Medveděvovým nástupcem. Státní dumě navrhl Michaila Mišustina, nepříliš známého muže, který v Rusku zefektivnil výběr daní a rád hraje hokej po boku Putina i bez něj.

Článek

Návrh Mišustina na post ruského premiéra je podobně nečekaný jako Medveděvovo podání demise. Ve čtvrtek se jím bude zabývat dolní komora parlamentu, nicméně se neočekává, že by poslanci Putinův návrh neschválili. Média spekulují o tom, že Medveděvův konec byl stejně jako Mišustinův možný nástup připravený předem. Probírají se i mocenské záměry šéfa Kremlu, kterému v roce 2024 skončí prezidentský mandát.

„Mišustin nemá žádné politické zkušenosti nebo popularitu u voličů a není součástí Putinova vnitřního kruhu,“ napsala na sociální sítě Tatiana Stanovaya z Nonresident scholar at the Carnegie Moscow Center. Podle ní Mišustin ani nebude usilovat v prezidentských volbách o křeslo a dá se tak považovat za dalšího technokratického premiéra bez politických ambicí, kteří se v Rusku střídali na začátku století.

V čele Federální daňové služby Michail Mišustin sliboval „válku se špinavými daty“ a pustil se do řešení problému s neoprávněným vrácením DPH. Jako bývalého byznysmena ho v řízení daňové správy uvítali hlavně ruští podnikatelé.

Oceňován je zejména za zdokonalení procesu výběru daní a více než zdvojnásobení daňových příjmů, z nichž většina pochází z energetického sektoru. Snažil se o elektronizaci daňového systému a jeho převedení do digitální éry, které vedlo k poklesu daňových úniků, připisovány jsou mu úspěchy v propojení ruské daňové infrastruktury. Došlápl si i na šedou ekonomiku – mnoho malých a středních podniků muselo začít platit daně.

Pod jeho vedením státní agentura realizovala komplexní ocenění půdy v celém Rusku, což v zemi umožnilo zavedení pozemkové daně.

Foto: Profimedia.cz

Michail Mišustin v charitativním hokejovém zápasu v roce 2011.

Ze strany podnikatelů se ale dočkal i kritiky za příliš přísný přístup. Mišustin se hájil tím, že za dobu jeho funkce množství daňových kontrol značně kleslo, zvýšila se ale jejich účinnost.

Ani přes nezpochybnitelné úspěchy ve správě daňového systému se však Mišustinovo jméno v seznamech potenciálních kandidátů na post ruského premiéra nikdy neobjevilo.

Předvolební tah?

Medveděv a celý stávající kabinet bude z pověření prezidenta vykonávat funkci až do jmenování nové vlády. Rezignující premiér své rozhodnutí odejít zdůvodnil tím, že pokládá za správné podat s kabinetem demisi na pozadí návrhu změn základního zákona, který předložil Putin. Podle premiéra představují významný zásah do fungování země a také do dělby a rovnováhy moci. „V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentovi možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,“ řekl.

Na otázku, co bude dál, odpověděl pro Seznam Zprávy Pavel Havlíček, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

„Dojde k obměně kabinetu, možná k výměně všech ministrů za účelem zvýšit popularitu režimu a vlády v čele s Putinem. Ten bude v pozici vrchního vládce a moudrého vladaře, který vybírá ty nejlepší administrátory pracující na jeho politice,“ uvedl. Připomněl také, že v příštím roce se v Rusku konají parlamentní volby.

„Pokud změny ústavy projdou a bude posílena moc dolní komory, musí mít Putin větší podporu, aby to neohrozilo širší plán přechodu moci od Putina k někomu loajálnímu, ale třeba mimo současné vedení. Putin by nazíral z pozice šéfa nadstranického orgánu nebo nějakého nového orgánu, o kterém ještě nevíme,“ dodává analytik.

Mišustinovou kandidaturou na post předsedy vlády se bude Státní duma zabývat dnes. Zatím není jasné, zda tentýž den dojde i k hlasování.

Reklama

Doporučované