Hlavní obsah

Technologický stres nejvíc hrozí zaměstnancům nad 50 let, zjistili vědci

Foto: Aspen.PR

Ilustrační foto.

Reklama

Technostres, tedy stres z používání počítačových technologií, nejvíce ohrožuje zaměstnance z věkové skupiny 50 až 64 let. Zjistili to vědci z Mendelovy univerzity v Brně v průzkumu mezi lidmi ze čtyř zemí.

Článek

Z předběžných výsledků výzkumu vyplývá, že až čtvrtina lidí v tomto věku trpí techno zahlceností, složitostí nových technologií, popřípadě takzvanou techno invazí, tedy pocitem, že každého lze zastihnout kdykoliv a kdekoliv a že od technologií se prostě není možné odříznout.

„Téměř 40 procent lidí v tomto věku se obává, že technologie, které využívají, usnadňují narušování jejich soukromí, a podobně vysokému počtu seniorních zaměstnanců vadí, že údaje z jejich současných technologií můžou být vystopovány i za řadu let,“ uvedla Martina Rašticová, vedoucí Ústavu práva a humanitních věd a vedoucí výzkumného týmu Smart Society Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity. Nejčastěji zažívají zaměstnanci stres z toho, že využívání technologií může být snadno kontrolováno. Vyslovilo se tak 46,6 procenta respondentů.

Výsledky výzkumu vycházejí z dat od 1300 zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných ve věku mezi 50 a 64 lety z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska.

„Problémy spojené s užíváním technologií se před několika lety proměnily z převážně fyzických, jako je zánět karpálního tunelu, na psychické. Lidé začali trpět psychickými obtížemi. Od nomofóbie, což je strach z bytí bez telefonu, přes syndrom falešného vibrování až po nespavost kvůli častému zírání do obrazovek nebo klasickou závislost na chytrém telefonu,“ uvedl Martin Lakomý, sociolog z výzkumného týmu Smart Society. Pandemie covidu-19 problémy prohloubila.

Vědci nyní získané údaje podrobně analyzují, aby mohli nejen popsat situaci ohledně technostresu u skupiny starších zaměstnanců a OSVČ, ale také přinést doporučení a postupy, jak se se stresem vyrovnat na individuální a organizační úrovni.

Reklama

Související témata:

Doporučované