Hlavní obsah

Technologický vizionář: Lidé by se více než stovky mohli dožívat už zanedlouho

Rozhovor s Nicklasem Bermanem.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Moderní technologie zásadně a rychle mění svět. Mění naše myšlení, způsob práce a prodlužují i délku života. Podle Nicklase Bermana ale na změny, které nevyhnutelně přijdou, není společnost připravená.

Článek

„Už moje děti se možná dožijí sta let,” říká Nicklas Bergman, švédský investor a člověk, který je považován za technologického vizionáře.

Díky moderním technologiím a pokroku v medicíně se délka života prodlužuje. Už teď je ve vyspělých státech věk dožití kolem 80 let a podle odhadů by se lidé víc než stovky mohli dožívat už zanedlouho. „Lidi přitom děsí i jen diskuze o prodloužení odchodu do důchodu o dva roky,” dodává Bergman.

Sám přitom kouká ještě dál. „Jednou budeme existovat jen jako entity v síti, naše mysl se přenese do cloudu a naše těla budou někde uložena a udržována při životě,” představuje odvážnou vizi naší budoucnosti Bergman.

Podobná vize budoucnosti ale většinu společnosti děsí, takže se o ní nemluví a lidé nebudou na rychlé změny, které přijdou, reagovat, je přesvědčený Švéd.

Datažurnál: Češi zdraví a nemocní.Video: Seznam Zprávy

Paralely s minulostí

Dnešní přetechnizovaný svět má svoji paralelu podle Bergmana v minulosti. „Lidi také dřív děsil telegrafní drát, který tehdy natáhli mezi Evropou a Spojenými státy,” říká a pokračuje: „Lidi udivovaly novinky a drby, které přinášely noviny. Dnes je to stejné. Je tu záplava informací, které nejsme schopní vstřebat.”

I proto je podle Bergmana potřeba se moderních technologií nebát, zkoušet je a naučit se s nimi žít. Zároveň ale Švéd upozorňuje, že je třeba od nich mít zdravý odstup a nespoléhat na to, že vyřeší všechno.

Celý rozhovor s Niklasem Bergmanem, který přijel do Prahy přednášet na konferenci Microsoft Dots 2018, si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované