Hlavní obsah

Technologičtí giganti čelí žalobě za nákup „krvavého“ kobaltu z Konga

Foto: Wikipedia.org/Marlith

Ilustrační foto.

Reklama

Americké technologické firmy Google, Apple, Microsoft, Dell a Tesla čelí ve Spojených státech žalobě 14 rodin z Konžské demokratické republiky. Žalobci tvrdí, že jejich děti zemřely nebo byly zmrzačeny při těžbě kobaltu, který společnosti využívají v bateriích do svých zařízení. Informoval o tom server ABC News.

Článek

V dokumentech (varování: obsahuje drastické záběry) zaslaných soudu ve Washingtonu se uvádí, že děti v některých případech dostávaly jen dva dolary denně (47 korun) za to, že v temných tunelech dolovaly rudu primitivními nástroji. Kvůli nevhodným pracovním a bezpečnostním podmínkám některé zemřely, zatímco další utrpěly vážná zranění.

Případ předložili právníci společnosti International Rights Advocates (IRA) jménem 14 žalobců, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Žalobci jsou buď opatrovníci dětí zabitých při těžbě kobaltu v Kongu nebo děti samotné, které nehody přežily.

Podle obžaloby firmy Google, Apple, Microsoft, Dell a Tesla „vědomě profitovaly z krutého a brutálního zneužívání malých dětí“. Kromě emocionální tísně tato úmrtí a zranění „vyvíjejí obrovský tlak na rodiny, ve kterých musí začít pracovat další děti, aby nahradily ztracené výdělky“.

Firmy v USA si podle žalobce byly vědomy, že kobalt dodávaný těžařskými společnostmi je zčásti vytěžen dětmi, které pracují v nebezpečném prostředí. Společnosti proto mají nést část viny za využívání nucené dětské práce.

„Za 35 let práce lidskoprávního advokáta jsem neviděl zneužívání dětí v tak velikém měřítku. Tato krutost a chamtivost musí skončit,“ řekl ABC News jeden z advokátů IRA Terry Collingsworth.

Ačkoliv americké společnosti doly přímo nevlastní, bylo podle obžaloby v jejich kompetencích a finančních možnostech na svoje dodavatelské řetězce dohlédnout a zasáhnout do nich. Tím, že tak neučinily, přispěly podle rodin ke smrti a těžkým zraněním několika dětí.

Kobalt je nezbytným prvkem pro výrobu lithiových baterií, jež pohánějí veškeré chytré telefony, laptopy či elektromobily. Kvůli stále rostoucí touze po tomto druhu zboží se celosvětová poptávka po kobaltu za posledních pět let ztrojnásobila a do konce roku 2020 se má znovu zdvojnásobit. Přes 60 procent tohoto kovu pochází z Konga, jedné z nejchudších a nejméně stabilních zemí na světě.

Reklama

Doporučované