Hlavní obsah

Tečka za brexitovou ságou. Von der Leyenová v europarlamentu varovala Brity

Foto: Profimedia.cz

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu.

Reklama

Velká Británie žije už několik měsíců pobrexitovou realitu. Evropský parlament ale o obchodní dohodě mezi ostrovy a Evropskou unií hlasoval ex post až v úterý. Několikaleté brexitové drama je tak u konce.

Článek

Brexitová sága je po necelých pěti letech u konce. Tučnou finální tečku za ní vykreslili členové Evropského parlamentu, kteří o takzvané brexitové dohodě 2.0 v úterý v podvečer hlasovali.

Výsledky europarlament oznámí ve středu ráno, očekává se ale, že dohoda bez problémů projde. O jiném výsledku, než jakým je souhlas, podle britského The Guardian není řeč.

Poslednímu hlasování o brexitu na půdě EU předcházela dlouhá debata. K europoslancům promluvila například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier.

„Tohle je rozvod. Brexit, to je varování. Jde o pochybení Evropské unie, z něhož si musíme vzít lekci,“ uvedl Barnier podle agentury Reuters směrem k unijním zákonodárcům.

Europoslanci mu pak jako vyjádření respektu vůči jeho několikaleté práci zatleskali vestoje. Unijní představitel stál v čele vyjednavačského týmu EU jak při rozhovorech o podobě rozvodové smlouvy, tak následně i při jednání o obchodní dohodě.

„Štědrovečerní dohoda“

Právě podobu obchodních vztahů zúčastněné strany vyjednaly až na poslední chvíli. Z Evropské unie odešla Británie na základě brexitové dohody na konci loňského ledna. A po zbytek roku 2020 (s konečnou lhůtou 31. prosince) Spojené království hledalo cestu skrze překážky, které bránily dosažení smlouvy o pobrexitových vztazích s evropským blokem.

S dohodou přišli britský premiér Boris Johnson a předsedkyně EK von der Leyenová na Štědrý den. V dalších dnech prošla kolečkem schvalování v britském parlamentu a Johnson ji nakonec – už za podpory britských zákonodárců – podepsal 30. prosince.

Londýn s Bruselem se následně dohodly na předběžném uplatňování smlouvy už od Nového roku. Souhlas europarlamentu byl pak klíčovým předpokladem pro vstup dohody v platnost a její uplatňování od května.

Varování von der Leyenové

„Budeme vašimi přáteli, vašimi spojenci, vašimi podporovateli a nikdy nezapomeneme, že jste trhem číslo jedna,“ uvedl na konci prosince s vyjednanou dohodou Johnson podle serveru Politico. I lídři evropských zemí tehdy mluvili o definitivním odchodu Británie s dojetím. Za poslední čtyři měsíce ale partnerství Spojeného království a EU poněkud zhořklo.

Nejenom kvůli tahanicím o očkovací látku od britsko-švédského výrobce AstraZeneca nebo sporům v rybaření, ale i kvůli nejasnostem na hranici, jež v Irském moři odděluje Severní Irsko od zbytku Británie. Podoba implementace severoirského protokolu, díky němuž zůstává Severní Irsko členem jednotného trhu a zároveň jej neodděluje pevná hranice od Irské republiky, tak podle německého Deutsche Welle není konečná.

Šéfka Evropské komise von der Leyenová v úterý vystoupila před europoslance s varováním pro Brity. Převážně obchodní dohoda je podle ní závazná a zahrnuje mechanismy, jež umožňují jednostranná nápravná řešení.

„Řeknu to velmi jasně: Nechceme tyto nástroje použít, ale nebudeme se ostýchat tak učinit, pokud to bude nezbytné. Jsou zásadní pro zajištění plného souladu s (dohodou o obchodu a spolupráci) i dohodou o vystoupení, jež byly obě vyjednány do jemných detailů a shodly se na nich obě strany,“ uvedla podle listu The Guardian šéfka EK.

„Brexit je historická chyba“

Ačkoliv není pochyb o tom, že Evropský parlament dohodu schválí, někteří jeho členové vyjádřili nespokojenost s tím, v jakém stavu brexitovou kapitolu uzavírají.

„Tato dohoda není dobrá, protože dobrý není ani brexit. Situace je komplikovaná i proto, že si nemůžeme být jistí, do jaké míry se dá britské vládě věřit (…),“ uvedl místopředseda frakce Zelených a Evropské svobodné aliance Terry Reintke.

Rakouský europoslanec Andreas Schieder byl ještě konkrétnější. „Brexit je historická chyba. Protlačili jej skrze nezodpovědný nacionalismus, založili ho na slibech a krátkozrakosti. Brexit je špatný pro Británii a je špatný i pro Evropu,“ okomentoval Schieder.

Reklama

Doporučované