Hlavní obsah

Tečka za Klausovou ODS. Strana startuje novou kampaň: žádná daň pro mladé a boj za lepší klima

Foto: ODS

Stát musí projít odtučňovací kúrou, představila ODS své nové programové priority.

Reklama

Redukce „obézního státu“, zelená karta v boji za šetřnější prostředí nebo jízdenky do Evropy – ODS do své nové kampaně zahrnuje mladé, Evropu i ekologii.

Článek

Země, která vítězí – tak zní heslo nové volební kampaně ODS, kterou strana spustila ve středu. Slibuje v ní nejen navazovat na demokratické hodnoty listopadu 1989, ale také zbavit se některých nálepek – zejména těch, že je strana euroskeptická nebo že popírá změny klimatu.

Na tiskové konferenci se dnes členové předsednictva strany snažili obojí vyvracet. „Někteří z nás se dostali do situace, kdy vypadají, že jim nezáleží na životním prostředí. My tu chybu uznáváme. Je to ale nespravedlivá nálepka,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Když víme, že se klima mění, neříkejme, že se nemění. Neříkejme, že za něj nemůže člověk, když víme, že když někdo vykácí les, tak se změní tamní mikroklima,“ zachraňoval dřívější projevy svých skeptičtějších kolegů.

Právě ODS totiž kvůli svým výrokům ke změně klimatu často čelí kritice. Jen ve středu předseda Senátu Jaroslav Kubera Seznamu řekl, že na klimatické změny se má připravovat, ale nemá se proti nim bojovat: „Jsem přesvědčen o tom, že tady byly, jsou a budou a ty miliardy, které se investují, budou vyhozené.“

Přesto je ODS přesvědčená, že se jí její rétoriku v budoucnu podaří sjednotit.

„Kubera si v mojí kanceláři nikdy nenechá nalít vodu z PET lahve. Vždycky chce vodu z vodovodu. Když ke mně pak přišlo několik odborníků v boji za životní prostředí – všichni si vzali vodu z PET lahve,“ vyzdvihoval Vystrčil ekologické chování svého kolegy ze Senátu.

Šetrnějšího prostředí chce ODS v budoucích letech docílit například podporou obecních a regionálních aktivit. Navrhují také revizi dotací, které jsou k ekologické politice mnohdy kontraproduktivní – například konec dotování těžké zemědělské techniky.

Daňové i vlakové dárky pro mladé

Soustředit se ODS v nové kampani více chystá také na mladé – a na Evropu.

„Chceme, aby stát byl založen na vzájemné důvěře, aby stát nebyl někdo, kdo jim vyhazuje peníze z kapes a zahlcuje byrokracií. Vytrácí se důvěra občanů ve stát. A je smutné, že není hlavně u mladých,“ přednesla Alexandra Udženija.

Řešení vidí ODS docela překvapivě i v cestě daňových úlev. Navrhuje třeba úplné prominutí daně z příjmu u všech do 26 let, tak, aby se mladí lidé mohli po studiu zaměřit na podnikání.

A tam rozdávání nekončí. Ačkoliv nebyli občanští demokraté nikdy fanoušky Babišovy slevy na jízdné, teď přicházejí s darováním jízdenky – pro všechny, kteří by dovršili věku 18 let, a to všude do Evropy.

„Každý 18letý občan by měl dostat od státu možnost rozjet se do Evropy. A podívat se, jak lidé žijí v regionech, poznat její rozmanitost,“ doplnila Udženija.

V rámci boje s „obezitou státu“ pokračuje ODS i v dlouhoobé koncepci – 15procentní daň z hrubé mzdy, paušální daň anebo zvýšení limitu povinné registrace DPH z jednoho na dva miliony pro malé a střední podnikatele.

Lidé by podle nich měli také mít otevřený důchodový účet – tak, aby se kdykoliv během života mohli podívat na jeho zůstatek, a motivovali se k využití některých možností připojištění. „Vidím tady samé mladé lidi. Dvacet, pětadvacet, třicet let. Vy už ale nebudete mít žádný důchod,“ ukazovala Udženija na novináře v místnosti.

Modrou redukční dietou pro stát pak označují i zrušení některých daní (třeba té z nabytí nemovitosti nebo silniční daně pro osobní auta) anebo zavedení jen dvou pevných dnů v roce, kdy budou nové zákony přicházet v účinnost.

Na jednu nově vzniklou povinnost vůči státu by navíc podle programu ODS museli zákonodárci dvě stávající povinnosti zrušit.

Na závěr konference ODS zopakovala i svoje teze ke školství – zdůraznila nutnost odebrat ředitelům škol byrokratické povinnosti, reformu jednotných přijímacích zkoušek a odmítání povinné maturity z matematiky.

Stejně tak občanská demokracie dále stojí za víceletými gymnázii a soukromými školami.

Pět základních programových priorit ODS představila v rámci nové kampaně „za změnu“. V příštích týdnech a měsících by právě o nich chtěla s ostatními politiky i širokou veřejností vést debatu.

„Lidé musí vidět, že je zde program a politická alternativa, která ví, jak na to. Tato vláda udržuje republiku jen v provozu, přerozděluje, co lidé a firmy vytvořili, a sama nemá žádné reformní ambice,“ zopakoval předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Doporučované