Hlavní obsah

Tečka za příběhem, který Klausovi položil vládu. Padla jediná podmínka

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Jak skončil příběh podvodů v účetnictví ODS z éry Václava Klause?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ten příběh se psal před více než dvaceti lety. Kvůli vymyšleným sponzorům, za nimiž se skrývali skuteční dárci, se rozpadl trojbarevný kabinet Václava Klause. A ODS musela odpovídat na otázky, proč si zřídila tajné konto ve Švýcarsku.

Článek

„Ve Švýcarsku přece máme těch 170 milionů.” Věta, kterou 26. září 1997 pronesl hlavní manažer ODS Tomáš Ratiborský během debaty o koupi nového sídla strany. Věta, jež odstartovala pád Klausovy vlády a následovaly předčasné volby. Vládní krizi předcházel největší finanční skandál 90. let: sponzoring vládních stran od podnikatelů, do jejichž rukou politici privatizovali státní majetek.

Šlo například o bývalého tenistu Milana Šrejbra, který zprivatizoval Třinecké železárny a poslal ODS skoro osmimilionový dar. V účetnictví partaje se však Šrejber neobjevil, místo něj peníze „poslali” neexistující dárci Lájos Bács a Radjiv M. Sinha.

Za rozepsání Šrejbrova daru na Bácse a Sinhu, a tím za krácení daní, byl později souzen místopředseda ODS Libor Novák, soud jej nakonec obžaloby zprostil.

V příběhu švýcarského konta se pak vyšetřovatelé zaměřili na automobilového závodníka a podnikatele Ludvíka Ottu. Mimo vybranou hrstku tehdejších politiků, které pak postihla hromadná ztráta paměti, byl Otto zřejmě jediným, kdo znal pravdu o účtu v bance Credit Suisse v Curychu.

Z tohoto tajného účtu putovaly podle policie miliony právě i na česká konta Ludvíka Otta, propojeného s ODS přes Libora Nováka. Otto byl zatčen v létě 1999. Policie jej obvinila z krácení daní a soud ho poslal do vazby. Definitivní verdikt však padl - v tichosti - po neuvěřitelných deseti letech.

Jaký trest v kauze financování ODS nakonec padl? A jak to tenkrát chodilo s penězi z privatizací? Příběh jediného potrestaného rekonstruuje v pořadu Uzávěrka reportérka Sabina Slonková.

Reklama

Doporučované