Hlavní obsah

Jeden hřib asi vyřadíme ze seznamu jedlých hub, říká mykolog. Houba obsahuje vysoké množství arzénu

Jan Borovička v rozhovoru mimo jiné popisuje, kde nejčastěji narazíme na hřib modračku, který obsahuje arzén. Video: Renata Kalenská

 

Reklama

S průběhem houbařské sezóny je to jako s počasím, říká Jan Borovička. Špatně se dá předvídat, mykologové ji hodnotí spíše zpětně.

Článek

Mykolog Jan Borovička v rozhovoru Seznamu radí, v jakých lokalitách houby raději nesbírat. Kromě toho, že by se rozhodně vyhnul oblastem, jako je okolí kovohutí u Příbrami, nedoporučoval by ani sběr u frekventovanějších silnic. Naopak třeba rozptyluje obavy kvůli Černobylu, který vybuchl v roce 1986. Radioaktivní látky, které tehdy unikly, jsou sice v přírodě dodnes a houby je velmi rády absorbují do plodnic, přirozená radioaktivita je ale všude kolem nás a tím, že jíme houby, si ji zvýšíme jen nepatrně. Naopak bychom si měli dát pozor na houby napadené plísní.

Borovička v rozhovoru popisuje, že bez hub se příroda neobejde, protože by zkolaboval celý ekosystém. Bez hub by nemohly růst stromy, protože houby, které s nimi žijí v symbióze, jim dodávají živiny. Žampióny nebo bedly zase pomáhají rozkládat spadané listí.

Reklama

Související témata:
Mykologové

Doporučované