Hlavní obsah

Tedom má nového ředitele. Je jím Hlavinka z ČEZ a PSG International

Foto: Tedom

Kogenerační jednotka Tedom

Reklama

Energetická společnost Tedom má nového ředitele. Zakladatele firmy Josefa Jelečka ve funkci vystřídá bývalý výrobní ředitel skupiny ČEZ a šéf JE Temelín Vladimír Hlavinka. S firmou má ambice vstoupit na mezinárodní trh.

Článek

Vladimír Hlavinka má bohaté zkušenosti z energetiky jak z tuzemského trhu, tak ze zahraničí. Řídil například transformace a rozvíjel energetický byznys v několika společnostech. Začínal v elektrárně Dukovany, poté řídil Jadernou elektrárnu Temelín, zasedal také v představenstvu ČEZ nebo PSG International.

Jeleček končí v Tedomu po 30 letech. Na odpočinek však neodchází a bude spolupracovat s vedením společnosti na poradenské bázi. „Teď, když má Tedom jediného akcionáře, nadešel čas ke zjednodušení řízení skupiny a k dalším krokům, které jsme v minulosti nemohli podnikat kvůli sporu s druhým akcionářem,“ vysvětlil Jeleček. Podle něj potřebuje Tedom pohled zvenku.

Svého nástupce zná Jeleček od roku 1990 ze společného angažmá z Jaderné elektrárny Dukovany. „Vláďa Hlavinka, se kterým se znám už desítky let, je podle mého soudu ten, kdo má předpoklady skupinu převzít, sjednotit a rozvinout,“ uvedl Jeleček. Hlavinka chová respekt jak k němu osobně, tak k tomu, co vybudoval. „Těším se na pokračování díla a růst celé skupiny,“ uvedl Hlavinka.

Důvodů k posílení Tedomu měl jeho nový generální ředitel Hlavinka několik. „Zaprvé jde o špičkovou firmu, průkopníka kogenerací, vybudovanou z nuly a třicet let řízenou zakladateli,“ uvedl Jeleček. Firma Tedom, která vyrábí plynové kogenerační jednotky a provozuje tepelně-energetické zdroje, má roční obrat necelé čtyři miliardy korun.

„Pak je tu produkt se značným potenciálem a osvícený akcionář, se kterým se shodujeme na tom, jak by se měla společnost dále vyvíjet. Oceňuji, že se zástupci Jet Investment aktivně podílejí na jejím řízení a rozumí energetickému byznysu,“ dodává Hlavinka.

Společnost Tedom, což je původně zkratka pro „Teplo domova“, vlastnili tři akcionáři. Jeleček ovládal 45% podíl, ředitel jedné z divizí Tedomu Ivo Poukar desetinu akcií a zbytek připadal na Marka Rosenbauma a jeho společnost Moufleco Holdings. První dva jmenovaní prodali své podíly skupině Jet Investment brněnského miliardáře Igora Faita, což Rosenbaum rozporoval, neboť prý nedošlo na jeho předkupní právo k prodávané majoritě ve firmě.

Podle Hlavinky má Tedom potenciál stát se nadnárodním hráčem a lídrem distribuované energetiky.

„Kogenerace sehraje významnou roli při přechodu z uhelné výroby elektřiny na obnovitelné zdroje. Má totiž jako jedna z mála schopnost regulace, a tedy potenciál být stabilizujícím prvkem nových soustav distribuované energetiky umožňující plné využití zelené energie. V budoucnu navíc kogenerace nezaručí jen dodávku tepla a elektřiny, ale také řízení celé soustavy,“ uvedl Hlavinka.

Foto: Tedom

Nový ředitel skupiny Tedom Vladimír Hlavinka.

S příchodem nového vedení předpokládá další rozvoj skupiny a vysokou pružnost v jejím řízení také Oldřich Šoba, projektový ředitel investiční skupiny Jet Investment, která od letoška vlastní 100 procent akcií energetické společnosti.

„Vladimír Hlavinka je zkušený manažer evropské úrovně, očekávám od něj profesionální manažerské řízení odpovídající nové organizační struktuře skupiny a jejímu celosvětovému působení. Jde o základní předpoklad dalšího růstu jak organického, tak akvizičního,“ říká Šoba. Podle něj nebude mít příchod nového generálního ředitele žádný bezprostřední dopad na zaměstnance.

Kromě nového ředitele se ve společnosti Tedom mění i její představenstvo. Předsedou představenstva bude nově Oldřich Šoba, prvním místopředsedou Vladimír Hlavinka, druhým místopředsedou se stane Marek Malík.

Reklama

Doporučované