Hlavní obsah

Teflonový Babiš. Kauzy zpochybnily pohádku, jak to tu přišel vyčistit, říká Ondráčka

Rozhovor s ředitelem Transparency International Davidem Ondráčkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel Transparency International v rozhovoru pro Seznam komentuje případy podivných obchodů, Čapího hnízda a korunových dluhopisů.

Článek

Investigativní pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování minulý týden popsal případ obchodu Andreje Babiše s mělnickým podnikatelem Milanem Sládečkem z roku 2010, který skončil tragicky – Sládeček se zadlužil, v bezvýchodné situaci spáchal sebevraždu.

Babiš i jeho Agrofert se k případu odmítli vyjádřit. „Jste součástí zkorumpované kampaně, neodpovím vám vůbec na nic,“ byla jediná reakce českého vicepremiéra. Neochotně novinářům v poslední době odpovídal i na otázky týkající se jeho nákupu korunových dluhopisů, předtím zase na přidělení padesátimilionové dotace na Čapí hnízdo.

„Ty obchody Agrofertu působí velmi účelově a velmi sofistikovaně. V kontextu dnešní pozice Andreje Babiše, který tvrdí, že chce zlepšovat výběr daní a honí každého potencionálního daňového delikventa, to působí farizejsky,“ říká v rozhovoru ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

„Dramaticky to zpochybňuje Babišovu politickou pohádku, jak přišel vyčistit prostředí, narovnat ho a dělat na tom, aby se v Česku dařilo líp,“ dodává.

V rozhovoru Ondráčka mluví i o tom, proč po volbách v roce 2013 vyjednával o Babišově nabídce stát se ministrem vnitra, proč si myslí, že případ Čapího hnízda je dotační podvod a jestli se sám podílel na vyhrocení protikorupční atmosféry v Česku.

Zvláštní vyšetřování: Smrt v přístavuVideo: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované