Hlavní obsah

Teheránský bazar je údajně největším na světě. Cizinec se v něm lehce ztratí

Navštívili jsme největší trh na světě.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Některé z uliček v bazaru jsou dlouhé třeba i 3 kilometry, nachází se zde údajně okolo 200 tisíc prodejců a za jeden den bazar navštíví třeba i 2 miliony návstěvníků.

Článek

Okolo bazaru se nachází další stovky skladišť, z nichž se tržiště po celý den zásobuje. Mezi oběma prostory pak neustále pendlují nosiči a muži tlačící své vozíky skrze davy lidí. Bazar je tak pro cizince velice nepřehledným místem, ve kterém se snadno ztratíte.

Najdete tady drahé restaurace, stejně jako pouliční stánky, prodávají se tady luxusní drahocenné koberce i obyčejné cetky. Je tu prostě všechno a všichni. Bazar tvoří v Teheránu samostatnou čtvrť.

Ekonomická situace Íránu se po zavedení amerických sankcí výrazně zhoršila. Íránská měna vůči dolaru a euru klesla o desítky procent. Do problémů kvůli embargu se dostala i řada íránských firem. Ale provoz na známém teheránském Grand Bazaru to příliš neovlivnilo.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované