Hlavní obsah

Těhotenství v pokročilém věku? Optimální věk je 25 let, říká porodník

Těhotenství v pokročilém věku? Optimální věk je 25 let, říká porodník.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čím starší žena, tím hrozí více rizik během těhotenství. A jednou z komplikací je také předčasný porod. Dobrou zprávou je, že těchto porodů poslední roky ubývá. A další uklidňující informací je i možnost vytvoření předpovědi předčasného porodu.

Článek

„V loňském roce se u nás narodilo 7,2 procenta dětí předčasně, což je přes 8 tisíc dětí,“ říká známý porodník a gynekolog Antonín Pařízek z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze, známé jako U Apolináře.

Za tímto číslem často stojí věk matky. „Z biologického hlediska odsouvání nepřináší žádné pozitivního výsledky. Bereme věk odsouvání nad 35 let. Je pochopitelně rozdíl, jestli žena porodí v 35, 40 nebo v 52 letech. Z biologického hlediska je optimální porodit okolo 24, 25 let,“ říká Antonín Pařízek.

A právě pozdější věk nese rizika. Jedním z nich je zmíněný předčasný porod, ale i další problémy v těhotenství, které nakonec mohou předčasný porod navodit. Jde o častější výskyt vysokého tlaku v těhotenství, častější výskyt těhotenské cukrovky či onemocnění jater.

Porodníci mohou vytvořit předpověď předčasného porodu. Ta se určuje na základě tří charakteristik. Čeští lékaři se snaží studii ještě více rozšířit. Jak to pomůže budoucím maminkám a o co se konkrétně jedná, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované