Hlavní obsah

Těhotná, umlčená, bez ochrany královské rodiny. Žaloba líčí pocity Meghan

Foto: Shutterstock.com

Meghan Markleová na US Open, kam přišla podpořit svou přítelkyni Serenu Willamsovou. Snímek z léta 2019.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se soudí s britským bulvárem. Případ se týká ochrany soukromí, porušení autorských práv a prolomení zákona o ochraně osobních údajů.

Článek

Zatím ještě nebylo stanoveno datum líčení, ale média ve světě už plní detaily chystané soudní bitvy. Na jedné straně stojí bulvár, na straně druhé vnuk britské panovnice a jeho manželka. Harry a Meghan, kteří na konci března přestali pracovat pro královskou rodinu a přesídlili do USA, loni zažalovali vydavatelský dům Associated Newspapers, pod nímž vychází tabloidy Daily Mail a Mail on Sunday, kvůli zveřejnění soukromého dopisu vévodkyně. Byl určený jejímu otci, s nímž se přestala stýkat poté, co neustále krmil bulvár historkami ze života vlastní dcery. Meghan ho žádala, aby s tím přestal, že jí ubližuje.

Vlastnoručně psaný list se dostal do médií a zmíněné tituly jej přetiskly. Když se na stole objevila královská žaloba, argumentovaly tím, že Meghan dopis vlastně chtěla zveřejnit, že si jím chtěla vylepšit mediální obraz. Na tom měli podle právníků Associated Newspapers pilně pracovat i přátelé bývalé herečky. Prý na její popud anonymně krmili novináře historkami líčícími Megan v těch nejlichotivějších barvách.

Argumenty bulváru tedy známe, nově jsou však známy argumenty právního týmu vévodkyně.

Jako první z nich ve středu citoval americký list The Huffington Post. Vyplývá z nich, jak moc si Meghan - zejména v době, kdy čekala syna Archieho - připadala bezbranná.

Během těhotenství necítila, že by ji královská rodina jakkoli chránila. A sama se „stovkám nepřesných, lživých a škodlivých článků“ bránit nemohla kvůli mediální politice paláce.

Právníci jednoznačně odmítají, že by vévodkyně komukoli ze svých přátel nařídila, aby ji veřejně hájil. A popírají, že by vůbec věděla o rozhovorech, které anonymně poskytovali do médií. „V lednu 2019, když byla těhotná, si byla navrhovatelka vědoma toho, že se její přátelé obávají o její duševní zdraví. Že jim dělá starosti, jaký dopad na ni může mít falešný portrét, který o ní média vytvářela. Toužili to napravit,“ píše The Huffington Post.

Články vydávané žalovanými listy působily vévodkyni „obrovskou emoční úzkost a poškozovaly její duševní zdraví. (…) Vzhledem k tomu, že přátelé ji v takovém stavu nikdy dřív neviděli, pochopitelně chtěli pomoci. Zvlášť proto, že byla těhotná, nechráněná institucí (královskou rodinou, pozn. red) a se zákazem bránit se sama,“ stojí dále v dokumentech.

Komunikační tým Kensingtonského paláce, který tehdy Harry s Meghan využívali jako své sídlo, razí politiku mlčení. O mlčení požádal i rodinu a přátelé Meghan: Na všechny dotazy tisku měli odpovídat „bez komentáře“.

„Její přátelé se cítili umlčeni. Možná proto měli potřebu anonymně informovat média,“ stojí v podkladech pro soud.

Jsou v nich vylíčeny i kroky, které Meghan učinila, aby minimalizovala riziko, že dopis otci unikne do médií: „Nikdy by se zveřejněním nesouhlasila.“

Dlouhé pasáže jsou věnovány tomu, jak bulvár Meghan očerňoval, čemuž se nemohla bránit.

Stanice BBC například připomněla texty vyčítající vysoké náklady na bezpečnost během svatebního obřadu v květnu 2018. Šlo o výdaje z veřejných peněz. Právníci k tomu připisují, že tyto částky byly vysoce vyváženy příjmy z cestovního ruchu. Vygenerovaly přes miliardu liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované