Hlavní obsah

Těhotné a v izolaci. „Mám strach, jestli je malý v pořádku“

Foto: Profimedia.cz

Nastávající matky z Uničova bojují s nastaveným systémem. (Ilustrační snímek)

Reklama

Nemohly odjet na kontrolu, porodit tam, kde původně chtěly, a navíc se potýkají s nepříjemným chováním. Nastávající matky z uzavřených oblastí čelily kvůli izolaci nejrůznějším problémům.

Článek

Už nějakou dobu se nacházejí v uzavřených oblastech a čekají miminko. Budoucích maminek jsou na Uničovsku a Litovelsku desítky. Kvůli pandemii koronaviru teď ale čelily nejrůznějším problémům. Nemohly se dostat na kontrolu nebo rodit v olomoucké porodnici, jak původně plánovaly.

Od pondělka hygiena mimořádná opatření, jimiž kvůli epidemii koronaviru uzavřela na dva týdny Litovel, Uničov a dalších 19 obcí, zrušila. Policejní hlídky, které uzavřenou oblast zajišťovaly, se stáhnou o půlnoci.

Veronika Kubíková z Uničova měla naplánovanou kontrolu srdečních ozev dítěte, termín porodu má už každou chvíli. „S předstihem jsem se radila se svým gynekologem, jestli mě na prohlídku vezme, když jsem z uzavřené oblasti. Řekl, že když přijedu v rukavicích a roušce, vyšetří mě,“ sdělila. Její cesta ale skončila už na hranicích s Medlovem, kde ji policista požádal o kontakt na lékaře.

„Ten mi po konzultaci s hygieniky zavolal, že ruší veškeré moje prohlídky až do konce karantény, protože nesmím opustit území. Kdybych náhodou začala rodit, mám volat do Šternberka, kde jsou na nás připraveni,“ popsala Kubíková, která teď netrpělivě čeká, až se izolované obce znovu otevřou. „Bylo mi hrozně, mám strach, jestli je malý v pořádku,“ doplnila.

Jak je těžké bylo se z karantény dostat, byť jen k lékaři, na vlastní kůži pocítila také přítelkyně Lukáše Poláka. „Tři dny jsem se necítila dobře, bolesti se tolik stupňovaly, že jsem nebyla schopná dojít ani na záchod,“ uvedla s tím, že okamžitě telefonovala svému lékaři. Ten jí řekl, že zřejmě bude třeba zavolat sanitku.

„Dodal ale, ať zatím nikam nevolám, že musí zjistit, jestli mě vůbec přijmou,“ řekla. Po dlouhém domlouvání ji sanitka odvezla do Šternberka. „Hned po příjezdu dostal lékař ze sanitky vynadáno, že si dovoluje mě tam tahat, když jsem z Uničova,“ líčí.

Čekala před budovou nemocnice, když se jí kolemjdoucí sestřička zeptala, jestli chce dovnitř. Jakmile ale zjistila, že je pacientka Uničovanka, nechala ji stát venku. „Tvrdila, že neví, jestli mě může pustit,“ líčí žena rozzlobeně.

Sama šternberská porodnice ale žádné stížnosti ze strany pacientů neeviduje. „Naopak zaznamenáváme mnoho pozitivních ohlasů od rodiček, a to i v těchto dnech, kdy je vyhlášen stav nouze a nemocnice musela přijmout řadu přísných opatření,“ sdělila mluvčí skupiny AGEL Radka Miloševská.

Svoje zkušenosti si maminky předávají ve facebookové skupině města Uničova. Jedna z nich se například setkala s odmítnutím ženy, která plánovala porodit v olomoucké nemocnici. „V úterý zrušili plánované vyvolání porodu, v pátek ji odmítli úplně,“ napsala. Rodička se následně obrátila na porodnici ve Šternberku.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera stojí za odmítnutím logické opatření, které má zamezit šíření epidemie. Nejedná se tak o jednostranné rozhodnutí olomoucké porodnice.

„Ženy z oblasti Uničovska a Litovelska jsou primárně ve spádové oblasti šternberské nemocnice. Za běžných okolností si mohou zvolit, že místo Šternberka porodí v Olomouci. Kvůli zvýšeným karanténním opatřením jsme ale teď všechny tyto ženy směřovaly do jejich spádového Šternberka,“ vysvětlil.

Rodičky, u kterých se objeví podezření na nákazu, mířily podle jeho slov do prostějovské infekční nemocnice, komplikované porody zase přijímá Olomouc bez ohledu na oblast, ze které žena pochází.

Toto rozdělení má zajistit budoucím maminkám co největší komfort a bezpečí. „Jedině olomoucká porodnice disponuje speciální péčí pro komplikované případy. Kdyby se tu objevila nákaza, byla by tato péče ohrožena. Mimořádné případy ale samozřejmě přijímáme,“ objasnil Fritscher.

Reklama

Související témata:

Doporučované