Hlavní obsah

Telefonát za telefonát. Trump v protiútoku obvinil Joea Bidena z korupce

Bílý dům ve středu zveřejnil zkrácený přepis rozhovoru mezi oběma státníky.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Dva dokumenty, které hýbají děním na poli americké politiky a získaly spoustu prostoru ve světových médiích. Na zveřejnění stížnosti, již podal neznámý whistleblower, se stále čeká. Přepis telefonátu amerického prezidenta se svým ukrajinským protějškem je od středy odpoledne veřejnosti dostupný. A potvrdil dosavadní domněnky.

Článek

Pozornost se Donaldu Trumpovi, v obou případech hlavnímu aktérovi, nehodí. Demokraté v úterý v noci oznámili zahájení procesu impeachmentu, tedy odvolání prezidenta. Média už dříve zveřejnila informace o tom, že Trump v červenci pozastavil finanční pomoc pro Ukrajinu jen pár dní předtím, než zavolal Volodymyru Zelenskému. A opakovaně na ukrajinského prezidenta naléhal, aby vyšetřoval Trumpova potenciálního protikandidáta v příštích prezidentských volbách, demokrata Joea Bidena, a jeho syna Huntera.

Nátlak na ukrajinského prezidenta ve věci vyšetřování Bidenových se ve středu potvrdil. Zveřejněná část rozhovoru ukázala, že Trump Zelenského skutečně požádal o „laskavost”. Několikrát ho vyzval, aby si na činnost rivala Bidena a jeho syna posvítil. Trump ale nedodržel svůj slib, že dodá neupravenou verzi přepisu telefonátu – na konci dokumentu je napsáno, že nejde o doslovný přepis.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při dnešním setkání s americkým protějškem Donaldem Trumpem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že na něj podle jeho názoru americký prezident v červencovém telefonátu nevykonával nátlak. Rozhovor označil za „dobrý“ a „normální“. Dal také najevo, že si nepřeje, aby byl zatahován do vnitropolitických sporů ve Spojených státech.

„Byl to dobrý telefonát, normální, hovořili jsme o mnoha věcech,“ tvrdil dnes Zelenskyj. „Nikdo na mne nevykonával nátlak,“ ujistil podle agentury AFP.

Hned po prvních obviněních ze zneužití prezidentské funkce ve vlastní prospěch Trump podnikl odvetný úder. Z téhož obvinil právě Bidena. Za vlády Baracka Obamy měl mít někdejší viceprezident v roce 2016 prsty ve vyšachování bývalého ukrajinského generálního prokurátora ze hry. A to z osobních důvodů.

Viktor Šokin tehdy vyšetřoval tamní energetickou společnost, v níž byl členem představenstva Bidenův syn Hunter. Firma Burisma patřila oligarchovi Mykolovi Zločevskému, který se pohyboval v prostředí sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Biden telefonát přiznal už loni

Současný šéf Bílého domu uvedl, že Biden před třemi lety zatelefonoval do Kyjeva a tlačil pod pohrůžkou zablokování půjček na ukrajinskou vládu, aby odvolala generálního prokurátora Šokina. Šlo o jednu miliardu dolarů. Ve skutečnosti ale nejde o novinku – bývalý viceprezident se k telefonátu už v minulosti přiznal.

Ačkoliv ukrajinská vláda Šokina opravdu krátce po tomto hovoru odvolala, je stále velmi nepravděpodobné, že se tak stalo pouze na Bidenův popud. O jeho odchod stálo více lidí. Šokin, který se stal generálním prokurátorem v roce 2015, byl podle mnohých zkorumpovaný a mimo jiné bránil ve vyšetřování korupčních kauz. To uvedl jeho zástupce Vitalyj Kasko, který rezignoval několik dní před ním, napsalo Rádio Svobodná Evropa.

Foto: gazprom.ru

Bývalý ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin.

Tlak na ukrajinskou vládu v čele s bývalým prezidentem Petrem Porošenkem se stupňoval z mnoha stran. Jak z Bílého domu, tak i z Mezinárodního měnového fondu nebo strany ukrajinských antikorupčních aktivistů, kteří nebyli spokojení s Šokinovým působením ve funkci. Mezinárodní měnový fond také v únoru 2016 varoval Ukrajinu před rizikem ztráty finanční podpory. Podle amerického listu The New York Times o odvolání Šokina stáli i další západní vlády a zahraniční věřitelé Ukrajiny.

Příjmení jako nástroj k vylepšení reputace

Otázkou zůstává, jaká je role Bidenova syna Huntera. Člen představenstva firmy Burisma nebyl nikdy obviněn z žádné ilegální činnosti. A letos uvedl, že o své práci pro ukrajinskou společnost s otcem – vysokým politikem – nikdy nemluvil. Kritiky se ale Biden mladší dočkal ze strany amerických i ukrajinských skupin, které monitorují vládní činnost. Podle The New York Times ho skupiny kritizovaly za střet zájmů. Kvůli „obchodování se svým příjmením, které naleštilo reputaci Burismy i jejího majitele Zločevského”.

Oligarcha čelil od roku 2012 mnoha obviněním, mimo jiné z praní špinavých peněz i krácení daní. Měl také dohlížet na získávání lukrativních licencí na palivo pro své společnosti, a to když stál v čele ministerstva pro ekologii a přírodní zdroje – tehdy ještě pod proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Odvolání generálního prokurátora Šokina uklidnilo Zločevského i jeho společníky. Ti uvedli, že Šokin sice na vyšetřování oligarchy nebo jeho firem příliš nenaléhal, používal ale výhrůžky žalobou ve snaze získat úplatky.

Novým generální prokurátorem se stal Jurij Lucenko. O něm Joe Biden řekl, že jde „o někoho, kdo byl tehdy solidní”. Spokojení byli i lidé okolo Zločevského, plánovali s Lucenkem spolupracovat a vyřešit oligarchovy otevřené právní otázky. Soud je po nějaké době uzavřel a Zločevský, který předtím uprchl ze země, se na Ukrajinu zase vrátil s čistým štítem. Letos ale generální prokurátor případ znovu otevřel pro přezkoumání.

Podle The New York Times byl Lucenko v kontaktu s osobním právníkem amerického prezidenta Trumpa Rudolphem Giulianim. Ten měl podle některých zdrojů v posledních měsících věnovat velkou část své energie hledání kompromitujících informací na Joea Bidena, který je považován za největšího Trumpova soupeře v příštích prezidentských volbách. Giuliani i generální prokurátor Zločevskyj se pak stali terčem kritiky. A nová vláda prezidenta Volodymyra Zelenského generálního prokurátora nahradila novým člověkem.

Skvělý telefonát se Zelenským

Trump měl Zelenského v červencovém telefonátu osmkrát vyzvat, aby ve věci údajné korupce Joea Bidena a jeho syna spolupracoval s prezidentovým právníkem Giulianim. Hovor se Zelenským ale americký prezident na svém Twitteru popsal jinak. Mělo jít o rutinní konverzaci. „Nebylo řečeno nic, co by mohlo být jakkoliv špatně. Zato Bidenův požadavek byla naprostá katastrofa. Lživá média to ví, ale neinformují o tom,” napsal Trump s narážkou na tři roky starý telefonát svého potenciálního soupeře.

Bílý dům v úterý potvrdil, že přepis telefonátu se Zelenským demokratům i médiím poskytne. Podle agentury Reuters Trump novinářům zopakoval, že šlo o „skvělý telefonát” a že nemá problém ani s tím, aby jeho právník Giuliani vypovídal před Kongresem.

Reklama

Související témata:

Doporučované